söndag 30 januari 2011

Glutenfria semlor

Just nu är det den absolut värsta tiden för mig, semmeltiderna! Jag verkligen älskar semlor och nu fullkomligt semmelbombas varenda bagerifönster och jag kan inte bara traska in och köpa en...
Så därför gjorde jag semlor idag :) Blev nöjd med resultatet, kanske att de blev en aning för mycket mjöl, det är alltid lurigt med det glutenfria mjölet. Bytte ut en del av mjölet till havremjöl och jag tror att det gjorde att det blev lite finare färg. Idag testade jag även att hoppa över första jäsningen och lät dem bara jäsa på plåten innan ugnsfärden. Har ju haft problem med att de inte jäser så bra andra gången och fick tips om att hoppa över första jäsningen. Tycker att de blev ovanligt höga och fina :) Och det är ju så gott, ska ta en till lite senare ikväll!

Semlor (ca 20st minisemlor)
50g jäst
100g smör
3dl mjölk
1tsk kardemumma
1/2tsk salt
1 ägg
2dl havremjöl
8-9dl Lailas gula mjölmix

Mandelmassa & mjölk till fyllningen
Vispgrädde

Smula ner jästen i degbunken. Smält smör och häll i mjölken och värm till 37 grader. Häll vätskan över jästen. Rör tills jästen är upplöst. Tillsätt kardemumma.
Tillsätt salt, socker och ägg. Blanda i det mesta av mjölet.Arbeta degen blank och smidig. Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla till släta bullar. Lägg på plåt och täck med plastfilm. Låt jäsa minst 45 minuter.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 250 grader i ca 10 minuter.
Fyll med mandelmassa utblandat med lite av inkråmet och mjölk, toppa med grädde och pudra över florsocker på locket.



torsdag 27 januari 2011

Ny sid-flik på bloggen - Glutensäkert i stockholm

Jag hade ju lite tid över när jag var sjuk, så jag kunde påbörja min nya sid-flik som jag tänkt på lääänge. En sida med mina "glutensäkra" tips för att fika och äta ute i Stockholm. Det kommer att vara en levande sida som jag fyller på allteftersom jag provar på något nytt ställe.
Jag hoppas att det blir värdefulla tips :)


Här hittar ni fliken :)


måndag 24 januari 2011

Ett litet inlägg från sjuksängen...

Eller, nu sitter jag faktiskt upp på en stol och har bytt ändlöst tv-tittande mot dataskärmen... Har förmodligen åkt på en släng av vinterblablabla-sjuka, vågar inte ens skriva orden. Otrevlig upplevelse, det var minst 20 år sen sist och nu hoppas jag att jag inte får det igen någonsin... Men har varit produktiv och plöjt igenom en säsong av Sex and the city och en säsong Two and a half men (bra medicin för själen) plus en massa andra onödiga och konstiga tvprogram. Varför visar de så mycket program om kvinnor som mördar sina män just nu eller överhuvudtagen mordhistorier?? Måste säga att jag inte blir riktigt klok på det amerikanska rättsystemet. Alltså en kvinna runt 40 får 99 års fängelse, om vi säger att hon skulle leva 50 år till, vad händer då med de 49 åren som är kvar??? Eller en man 30+ som får 140 års fängelse?? Finns det begravningsfängelse där de får ligga av resten av tiden? Ni förstår att jag legat sjuk och haft tid att fundera och reflektera över en del konstiga saker. Har googlat lite men inte hittat några svar än...

I förra vecka blev mitt troll 6 år!! Kan inte fatta att tiden gått så fort. Tänk att hon snart ska börja skolan! Det blev ett lugnt kalas på födelsesdagen, hon hade nämligen fått feber kvällen innan och var hemma från dagis. Hon verkade ändå rätt nöjd med att få vara hemma :) Hade tänkt mig att det skulle bli lite födelsedagsbak, men vi hann inte riktigt med det. Men en tårta hann vi svänga ihop iallafall.


Stora tjejen har fått hål i öronen och hon fick en superfin klocka av sin faster och nu säger hon till varje heltimme att nu är klocka tre eller vad den nu är vi det tillfället :)

söndag 16 januari 2011

Helgen och LCHF-våfflor till lunch/mellis

Helgen har varit hyffsat lugn, det blev lite pulkaåkning igår och idag har vi varit och kollat på en lägenhet och fikat hemma hos mina föräldrar.I fredags trillade äntligen trollets tand ut, vilken dramatik det har varit; ena dagen vill hon att den ska trilla ut och nästa så vill hon aldrig tappa några tänder, de måste stanna kvar i munnen. Det skär ju lite i hjärtat, men de kommer ju att trilla ut varendaste lilla mjölktan... Nu är det lugnt ett tag tills nästa gång.
Igår blev vi lite hungriga, men orkade inte ställa oss och laga någon direkt lunch. Trollis och kompis fick chokladpannkakor (såklart) och vi bestämde oss för att göra våfflor. Vi har börjat vårt lchf-race, även om vi fuskade lite i fredags... Det som är bra med lchf är att allt är glutenfritt!! Ska blogga lite maträtter när jag får tillfälle! Våfflorna blev helt ok. Vi åt med vispad grädde, kanel och lite honung. Receptet är från "LCHF på mitt sätt" och där serverades det med grädde, äppelskivor, hasselnötter och kanel. Jag gjorde halva receptet från boken och från det receptet skulle det bli 5-6 våfflor. Jag fick ändå 5 våfflor från halva receptet...

Våfflor 5-6st

200g sötmandel
25g smör
2 ägg
1 tsk fiberhusk
salt
1tsk bakpulver
1/2dl grädde
1/2 dl mjölk

Hacka mandeln fint i matberedaren. Smält smöret. Blanda mandelmjölet med resten av ingredienserna och vispa lätt. Låt smeten svälla i 15 minuter. Tillsätt vatten om smeten känns för tjock. Grädda i våffeljärn. Servera med vispad grädde, äppelskivor, hackade rostade hasselnötter och kanel.

tisdag 11 januari 2011

Turkisk Yoghurtdröm - Månadens sötsak

Har funderat mycket över vad jag ska göra för bidrag till månadsutmaningen hos Söta saker, den här gången är temat Efterrätt! Kan bara hålla med Tea, det är ju helt enkelt den bästa rätten! Jag har nog ingen speciell kategori som jag tycker bäst om, är en allätare, men föredrar nog "kak och tårt-efterrätter", cheesecake, eller någon chokladtårta, mums! Den här gången vill jag tipsa om något superenkelt och gudomligt gott. Jag och Mich var ju iväg på Grekisk restaurang i helgen och där valde jag (med uteslutningsmetoden, alltså ödet, det fanns 4 rätter, en var med gluten och de andra var glass och sorbet som jag inte var sugen på) "Yoghurt med honung och valnötter". Låter kanske inte som någon världsomvälvande efterrätt, men det var gudomligt gott! Blev serverad en gigantisk portion och jag kunde bara inte sluta äta; tjock krämig yoghurt, söt honung och valnötter, ni kanske fattar ;)
Tänkte iallafall att det skulle bli mitt bidrag till Månadens sötsak. Jag hade ingen grekisk yoghurt, så det blev en turkisk variant istället och in en lite mer "lagom" portion.

Turkisk Yoghurtdröm

Turkisk yoghurt
Flytande honung
Valnötter

Fördela yoghurten i portionsform, ringla över honung och toppa med grovhackade valnötter.


söndag 9 januari 2011

Lååååånghelgen snart slut...

Det har verkligen varit sköna veckor, undrar hur det ska gå att jobba fem dagar i veckan som kommer??
Vi har varit väldigt slöa, men har varit iväg på något varje dag, förrutom torsdagen då vi hade den ultimata slöardagen.
I fredags gav vi oss iväg på en utfykt till Barkarby för att spana in outleten där. Enda sen jag kom hem från NY så har jag varit sååå shoppingsugen, EN negativ sak med att ha varit där är att den resan drog igång ett riktigt shoppingbehov. Jag liksom längtar efter att få shoppa mycket och att fynda och det är inte det lättaste här hemma i Sverige. Inte ens på Outleten kan jag säga. Jag är ju inget riktigt märkesfreak och har egentligen ingen koll på vad dessa kläder kostar på stan. Men Mich hittade en tröja som han köpte på rean förra året och det var då inte något lägre pris än när han köpte den då, och det känns ju lite sådär när det är outlet och förra årets grejer... Men men, jag lyckades faktiskt hitta ett par skinnstövlar och när jag skulle betala blev jag glatt överraskad då det visade sig att de var betydligt billigare än prislappen + 30% rabatt. Tjänade massor med pengar där ;-)

Igår kom vi äntligen iväg till Östasiatiska och tittade på Kinesiska Terrakottaarmén. Fascinerande histora, men vi var lite besvikna. Det var ju inte så att vi fick se en hel arme med gigantiska figurer, det var ju bara några stycken... Som sagt själva historien är ju fascinerande, att någon har sån makt att den kan få folket att tillverka en gigantisk terrakotaarmé som ska vakta dennes grav...


Efter Terrakottaarmén så åkte vi in till Folkungagatan och åt middag på En till Grek på söder. Tog tyvärr inga bilder där fast jag hade kameran med mig... Till förrätt åt jag grillad gethalluomi, supergott! Sedan blev det Mixed grill med tzasiki, helt ok. Höjdaren blev efterrätten, som helt enkelt var Yoghurt med honung och valnötter. Det var såååå gott, fick en gigantisk protion och vräkte i mig alltihop, Mich fick smaka pyttelite... De hade bra koll på gluten och det var snabb och bra service. Har inte satt några plusbetyg, måste se över mitt plussystemet litegrann tror jag. Det har inte blivit helt bra, kanske gör en egen sida på bloggen för restaurangbesöken, så att det blir lättare att hitta tipsen. Vi får se...

Idag har vi varit ute och promenerat i solen, superhärligt! Anledningen till att vi tog oss ut var att vi ville kolla på några lägenhetsvisningar och sen storhandla. Lägenheterna blev vi besvikna på, den ena var utsatt som ett radhus var på lite över 100kvm, men kändes pyttelitet. Den andra var en vanlig 4:a på 84kvm kändes liten och trång. Min lgh på 74 kändes större än båda... Jag vet inte hur de tänker när de bygger lgh nuförtiden, för alla rummen är verkligen pyttesmå.

Efter storhandlingen på Willys så har vi städat, nu förtjänar vi lite lugnt ikväll och förhoppningsvis så kan vi somna i någorlunda tid ikväll. Imorgon ringer klockan kl 06 00...

fredag 7 januari 2011

Vuxen glutenfri Wienerschnitzel

Igår hade vi en riktig slöa-inne-dag. Ni vet; läsa, surfa, fika och äta mat. Mich fick "Two and a half men" av mig i julklapp och nu plöjer vi igenom ett par avsnitt närhelst vi får tid över. Det blev några avsnitt igår efter middagen, den serien är ju helt underbart rolig!!
Till middag så gjorde vi Wienerschnitzel, jag kallar den vuxen för vi gör den oftast på nöt (lövbiff) och inte kalv... Det är ju nästan lite lyxmat, för som glutenintolerant så går det inte att beställa ute, eller jag har inte stött på det vare sig här hemma eller i Österrike. Helst ska detta ätas i Österrike med en kartoffelsallat, men igår hade vi ju en slöardag hemma i Sverige och då blev det med pommes och ketchup.

Vuxna glutenfria Wienerschnitzlar

Lövbiff
Lailas gula mjölmix
Uppvispat ägg
Ströbröd (använder Moilas)
Olja till stekning (mycket olja)

Ta fram lövbiffen en stund innan du ska steka, så att de inte är iskalla när du lägger dem i stekpannan. Doppa köttet först i mjölet och sen ner i äggsmeten och tillsist i ströbrödet.
Stek schnitzlarna i mycket olja och det ska vara hett när du lägger ner dem, det räcker med några minuter per sida då köttet är tunnt.


Tips för att lyckas med alla slags paneringar

När du gör glutenfria dubbelpaneringar, så kan det ibland löna sig att göra dubbel-dubbelpanering. Efter första omgången så doppar du den igen i  äggsmeten och sen i ströbrödet. Det håller ihop bättre och ytan blir fluffigare, helt enkelt snyggare resultat.

Stek i mycket olja och eventuellt en liten klick smör för att ge lite "mer färg".

När du steker dubbelpanerade maträtter så ska du alltid använda MYCKET stekfett (olja/smör). Paneringen drar åt sig mycket fett (eftersom det är torrt och bröd), om du har för lite fett så blir inte stekresultatet bra. Det blir bränt och trist.



Dubbel-dubbelpanering på denna

Det här är en superlyckad schnitzel, när paneringen blir "bucklig"


torsdag 6 januari 2011

Glutenfri Spätzle

Svaret på bildgåtan är alltså en Spätzle-rivare. Det är superlätt att göra med denna har vi märkt. Tidigare har vi försökt oss på att göra dem manuellt och då har vi alltid gjort degen för hård, så de har blivit hårda och "mjöliga", plus att det tagit sån tid! Nu går det på bara några minuter. Det ska även fungera om man har ett vanligt grovt rivjärn, fast inte en sådan dubbel utan en enkel och hälla degen över hålen. I ett recept som vi hittade på nätet skrev de att man skulle hälla degen på tex en skärbräda och sen, med kniv, skära ner långa korvar i vattnet. Jag kan inte riktigt föreställa mig hur det ska funka, men det handlar väl om övning antar jag...
När man gör med glutenfritt mjöl så blir de en aning genomskinliga och lite småtrista i färgen. Men när man blandar ner dem direkt i såsen så ser det helt ok ut till slut  och de är vekligen gott ;) Vi gjorde paprikakyckling till; vi fräste lök, kyckling och paprikapulver. Tillsatte mjölk och grädde och till sist Spätzlen och hackad persilja.
Något annat som också är smarrigt är Käsespätzle, och då blandar vi i två olika sorters ostar, då brukar det bli en svensk variant med Västerbottenost och nån vanlig mildare sort och så ska det vara stekpannerostad lök till. Mums!


Spätzledeg

300g Lailas gula mjölmix (ca5-5 1/2dl)
1 ägg
2,5dl vatten

Blanda ihop alla ingredienser, degen ska vara seg och lös! Häll sedan smeten i rivaren direkt över en kastrull med kokande vatten. Viktigt att vattnet kokar, så att de inte bara blir en degklump på botten.
Degen ska vara lös
Innan man får in spätzle-snittsen så kan det vara en ide att vara två stycken vid tillverkningen ;)


Ser inte så tokigt ut va?

onsdag 5 januari 2011

Bildgåta

Den här mojängen har vi använt ikväll... Kan ni gissa vad den används till??


Svar kommer imorgon ;-)

Tandbesvär och yoghurtglass med hallon

Det blev lite dramatiskt under nyårsaftonsdagen, trollet bet på en hård chokladbit och hennes lösa tand började blöda och gjorde väldigt ont. Men lossna ville den inte och det ville iochförsig inte hon heller att den skulle göra. I hennes värsta onda så tyckte hon att vi skulle prova att tejpa fast tanden så att den inte skulle lossna. Det var väldigt jobbigt under hela kvällen, innan läggdags och tolvslaget fick hon en ipren för att döva lite av smärtan. Hon somnade iallafall och dagen efter gjorde det inte lika ont. Dock så var hon lite kinkig med vad hon åt, för hon ville helst inte tappa tanden, hihi. Kan säga att tanden sitter kvar än, men nu är det inte långt kvar tills den trillar ut och hon är inte rädd för att tappa den heller. Tänk min stora tjej :)

Mitt i allt tandståhej på nyårsafton så gjorde vi lite smarrig yoghurtglass till efterrätt. Jag kokade upp lite frysta hallon med en aning socker och vatten. Silade bort kärnorna och sen blandade jag hallonpuren med turkisk yoghurt och körde smeten i glassmaskinen. Det blev jättesmarrigt!!