söndag 27 februari 2011

Glutenfri Chokladfondant

Igår blev det en dag på stan med alla andra galna människor som orkade ge sig ut och slösa med den nyss inkomna lönen. Skulle ju förbi Vetekatten och kolla in vad de tagit in för något från FriendsofAdams, men åååå det var helt smockfullt och när jag hittade ett bord som höll på att bli ledigt var den nån annan galning som sprang förbi och snodde platsen före mig. Så det blev inget gofika där inte. Vi tog en kaffe på Åhlens istället, fick mig en skumraket, hmm... Är väl ändå rätt nöjd med dagen! Köpte mig ett par fina skor, några böcker på bokrean, en ny bakskål, nya ansiktsprodukter och kjolmönster för trollet som vill ha lååånga kjolar (affärerna säljer nästan bara kjolar som slutar straxt under rumpen eller precis ovanför knäna). Men på kvällen var jag ändå inte riktigt nöjd i magen. Satt i vardagsrummet och bläddrade i en Allt om mat och hittade ett recept på Chokladfondant. Ursprungsreceptet var för 8 protioner och när jag höll på att räkna hur mycket jag skulle ha för att göra två stycken, så blev det så jobbigt att hålla på att dela ägg och försöka få till halva äggulor. Så jag gjorde helt enkelt fyra stycken. Jag kan säga att vi gladeligen satte i oss två var av denna goda skapelse!!


Glutenfri Chokladfondant (4 port)

ca 2msk kakao (till formarna)
25g vit choklad
100g mörk choklad (70%)
100g smör plus lite extra till formarna
2 ägg
1,5 äggulor (eller en stor gula)
45g farinsocker (nästan 1/2dl)
1/4 dl havremjöl (använder Carlshamns havremjöl)

Smöra 4 puddingformar som rymmer minst 1 1/2dl. Pudra i kakao och rulla/skaka formarna så att de täcks med kakao. Häll ut överbliven kakao.
Sätt ugnen på 180 grader.
Smält vit och mörk choklad tillsammans med smöret över vattenbad. Vispa ägg, äggulor och socker pösigt över ett annat vattenbad.
Rör ner havremjölet i den smälta chokladen tills allt är väl blandat.
Vänd ner blandingen i äggmixen - var inte rädd för att vända ur luft ur smeten, det är viktigt att chokladen blandas ut ordentligt!
Häll upp i formarna och lämna 1 cm kvar till kanten. Sätt dem på en bakplåt och grädda i 9-10 minuter tills chokladfondanten fått en skorpa på toppen och börjar släppa runt kanten. Låt vila i 30 sekunder innan du stjälper upp dem på tallrikar. Servera med grädde om du vill.



Vila 30 sekunder innan uppstjälpning...

fredag 25 februari 2011

Low carb-bröd - min glutenfria variant

Saknar verkligen bröd just nu. Okej, jag fuskar ibland, men då är det mest åt fikabrödshållet (med extra mycket kolhydrater,hmm...). Men frukostbröd har jag inte ätit på evigheter! Det finns ju inget bättre än att få ett gott bröd till frukost?!
Vi använder oss av Ulrika Davidssons bok "LCHF på mitt sätt" och vi har varit runt och kollat in andra böcker, men inte hittat någon som sticker ut och gör något annorlunda. Det är ungefär samma recept i alla böckerna med små variationer. Men vi började ju med Ulrikas bok så den är lite som en matbibel här hemma och vi har plöjt igenom en massa av recepten. Därför tänkte jag ge mig på brödreceptet därifrån. Det var superenkelt att göra, bara röra ihop allt. Sen kommer det mest spännande, hur det smakar. Brödet står och svalnar, snart blir det provsmak! Jag får göra en tilläggskommentar om det är sensationellt gott!

Low carb-bröd (1 limpa)

50g smör
100g blandade nötter (mandel och valnöt använde jag)
4dl hela linfrön
1dl sesamfröön
1dl hackad torkad aprikos
50g krossat bovete (istället för kruskakli)
2tsk bakpulver
1msk brödkryddor
1dl creme fraiche
250g keso
6 ägg
2msk solrosfrön

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Hacka nötterna grovt.
Blanda alla ingredienser utom solrosfrön i en skål och häll över blandningen i en smord brödform. Strö över solrosfröna och grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca en timme.




Busenkelt, bara att röra ihop alla ingredienser!

Fredagslugnt och finvinst

Det är verkligen skönt med fredag!! Har varit full rulle på jobbet hela veckan. Igår var det en trevlig torsdag, det var konstlotteri på jobbet och jag vann en tavla!!! Det blev min favorit nr2, så jag är supernöjd. Jag var inte med på själva utlottningen, så jag visste inte att jag vunnit förräns jag kom till jobbet och jag hittade tavlan på mitt bord :) Jag var ute på andra roligheter igårkväll, det var träffdags med tjejgänget och vi gick till La Bodega och åt Tapas. Det blev en favorit i repris, vi var ju där i höstas. Den här gången var servicen inte lika bra, de kom aldrig tillbaka efter att de dukat av och hörde sig för om vi ville ha något mer att dricka eller om vi ville ha någon dessert. Förstår mig inte på restauranger som inte ens försöker att merförsälja???

Har varit iväg och hälsat på bästaste syster och hennes familj en sväng efter jobbet. Det är ju så himla skoj att se lillskruttan och hur hon utvecklas :) Det är full rulle där kan man säga, nio månader har hon hunnit bli!

Mich är iväg med universitetsgänget på lite after-uni. Så jag är helt ensam hemma. Jag har svängt ihop Low Carb-bröd och den står i ugnen nu. Ska bli spännande att smaka. Saknar verkligen frukostbröd på morgonen. Det kommer ett inlägg senare om bakningen! Nu ska jag äta lite "singelpasta"

I helgen blir det nog lite shopping, tillsammans med alla andra som också fått lön ;-) Läste precis på Fejjan att FriendsofAdams finns på Vetekatten nu!! Jag skulle gissa att det blir en tur dit och fika imorgon!

Hoppas att ni får en trevlig fredagskväll allihop!

Kraaaaaaaaam :) 


Min fina vinst, Patricia Mulko heter konstnären :)


onsdag 23 februari 2011

Ugnsstekt lax med brie och nötter

På vardagar så försöker vi att hålla oss nyttiga. På helgerna kan det däremot bli lite mer onyttigt. LCHF är ju inte så skoj när man som jag gillar allt vad bakning heter, lchfgodsakerna är inte speciellt goda.  Och om man som jag inte är ute efter att gå ner en herrans massa kilo, så kan jag ju fuska lite ibland... Eller? Jooo ;-)
Maten däremot är ju supergod! Det som är så bra med det här lchf-racet är att vi äter mer fisk och mer grönsaker än förrut. Numer så kastar jag inte heller lika mycket grönsaker som jag gjorde tidigare, då blev det ofta att jag köpte hem och aldrig "hann" använda förrän det blev dåligt. Bättre för kropp och plånbok :)
Det här hade Mich slängt ihop till middag ikväll.

Lax med brie och nötter (4port)

4 laxfiléer
75g brieost
4 msk fikonmarmelad
1 tsk olivolja
salt och svartpeppar
1/2 dl valnötter
1 påse sallad (70g)

Sätt ugnen på 175 grader. Skär ett snitt i laxfilén och fördela ost och marmelad i varje skåra. Smörj en plåt med olja och lägg på laxfiléerna. Strö över salt, peppar och grovhackade valnötter. Sätt i ugnen i ca 15 minuter. Servera med sallad och olivolja & balsamvinäger.



tisdag 22 februari 2011

Glutenfri GI-pizza

Då var det dags för lite mat igen. Ikväll har vi testat GI-pizza från boken "LCHF på mitt sätt". Måste säga att det blev helt ok, vi blev förvånade faktiskt! Jag har ju gjort MÅNGA mindre lyckade glutenfria varianter, som blivit hårda som sten. Vårt försök idag blev kanske inte så krispig som vi hade hoppats utan lite mer som nån äggkaka. Det kan beror på att vi inte läste genom receptet ända ner till sista meningen. För där hade de bara gräddat degen med tomatsås och mozzarella och sen lagt till pålägget i efterhand. Vi vräkte på allt på en gång och vi använde all tomatsås, men hade nog kunnat tagit mycket mindre och sparat resten till en annan gång. Den rikliga mängden sås gjorde att degen blev lite tomatkokt, tror jag... Det här kommer vi defenitivt att göra flera gånger! Betyget bli alltså  "förvånat god pizza" :)

Tomatsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater
1 msk ajvar relish
1 tsk torkad basilika

Pizzadeg
4 ägg
2 krm salt
8 msk olja
2 dl grädde
6 msk fiberhusk

Dagens fyllning
skinka
champinjoner
mozzarella

Börja med tomatsåsen. Finhacka lök och vitlök, fräs några minuter i oljan. Tillsätt krossade tomater, ajvar och basilika. Låt koka i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 200 grader. Knäck äggen i en bunke. Vispa dem med salt, olja och grädde. Tillsätt fiberhusk och låt svälla i några minuter. Späd med mer vätska om det behövs.
Bred ut degen på en bakpappersklädd plåt. Bred på tomatsåsen och toppa med riven ost. Ha ev på resten av fyllningen eller vänta med den till slutet av gräddningen. Grädda i ugnen i ca 15 min.


Vi kanske inte har världens fantasi när det gäller fyllningen, men men det ska ju vara gott också  ;-)

lördag 19 februari 2011

Inlägg nr 100!!! - Therese's mascarponebiskvier

Nu har jag gett mig på ett experiment till utmaningen Månadens sötsak hos Söta saker. Den här månaden är utmaningen "Nygammalt". Gör om en klassisker i ny tappning...
Det var nog (nästan) hundra år sedan jag gjorde biskvier, kan tänka mig att jag gjorde det på bagerilektionerna på gymnasiet (Någon gång måste jag berätta om våra lektioner med den skräckinjagande Bagar-Gert från Holland). Sååå, jag tänkte att det var dags nu till inlägg 100 att göra biskvier som jag inte gjort på 100 år ;)
Som glutenintolerant så kan det bli en och annan biskvitvingad fika på stan och även om de är himla goda, så har jag tröttnat lite på dem. Därför tänkte jag att jag gör en ny variant på smörkrämen med mascarpone och ha i lite finhackade jordgubbar. I det receptet som jag utgick ifrån (Sju sorters kakor) hade de marsankräm i smörkrämen och jag tog mascarpone istället. Mascarpone är ju ganska tjock, så det blev en grynig kräm. Om jag gör detta fler gånger så försöker jag nog att göra den en aning tunnare. Plus att jag skulle tillsätta något smarrigt som ger mer jordgubbssmak. Men på det hela taget ett helt ok experiment.

Therese's Mascarponebiskvier m jordgubbar (ca 16 små)

150g mandelmassa
1/2 äggvita

Fyllning

150g Mascarpone
150g rumsvarmt smör
Jordgubbar

200g mörk choklad
25g kokosfett

Vispa äggvitan lätt, riv mandelmassan och tillsätt den till vitan. Klicka ut på plåt och grädda i 175 grader i ca 10 min, mitt i ugnen. Låt svalna.
Rör smöret mjukt och tillsätt mascarponen lite i taget, tillsätt lite vaniljsocker. Hacka jordgubbarna och rör i försiktigt eller skiva jordgubbar och lägg på bottnen och klicka över smör/mascarponeblandingen. Ställ i kylen eller frysen för att stelna innan chokladdoppningen.

Smält chokladen med kokosfett över vattenbad, låt svalna lite innan du doppar biskvierna!

Några med bitar i krämen och några med jordgubbsgömma...



Smarriga, men skulle vilja ha liiiite mer jordgubbsmak :)

lördag 12 februari 2011

Glutenfri kladdkaka

Jag fick Leilas Piece of cake i julklapp, har inte "hunnit" baka något ur den än. Men idag fick vi besök av systeryster & hennes lillskrutta och mamma. Så då vispade jag ihop en Leila-kladdkaka. Det var väldigt länge sen jag gjorde kladdkaka! Förr kändes det som att vi åt det minst varje vecka.
Såg nu när jag skulle skriva ner receptet att jag glömde en nypa salt och att sticka ner bitar med mörk choklad i smeten innan gräddningen. Så går det när man inte läser ordentligt ;-) Ska göra den ordentligt nästa gång...
Den blev helt ok, kanske att jag hade den någon minut för länge i ugnen, den blev inte riktigt sådär kladdig som jag vill ha den.


Glutenfri Leila-kladdkaka

50g smör
1/2 dl matolja
2 ägg
1dl strösocker
1dl farinsocker
2 1/2dl Lailas gula mix
4msk kakao
2tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och tillsätt oljan.
Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt och rör ner det varma smöret.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
Fyll smeten i en smord och bröad kakform, 24cm i diameter.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter.


Det blev en liten bit kvar...


tisdag 8 februari 2011

Finfilé med grönpepparsås

Då har jag återigen hamnat inne hos Victoria på Matplatsen, efter ett tips av min svägerska. Åsa skrev att hon lätt bara skulle kunna dricka den här såsen. När jag läste receptet hos Victoria så skev hon "Kan vara den godaste sås jag någonsin gjort" Klart jag måste prova det här!!!
Vi lyxade till det med lite tisdagsoxfile, grönpepparsås och broccoli. Mums! Kan säga att både jag och Mich var sååååå nära att börja slicka tallriken för att få upp den sista såsen ;-) Men vi höll oss ganska städade och skrapade fint upp såsen med kniven. Hmm, men man får ju egentligen inte slicka på kniven, ajajaj! (så sa min mormor iallafall...)

Den här såsen kommer vi att göra många fler gånger. Tack Victoria och Åsa :)

Grönpepparsås

2msk kalvfond
1dl rödvin
1msk grönpeppar i lag
2dl vispgrädde
2dl creme fraiche
(en skvätt soya)
salt och peppar
(Ev redning)

Blanda kalvfond, vin och grönpeppar i en kastrull och låt det koka ihop på spisen tills hälften återstår. Tillsätt vispgrädde och creme fraiche. Låt koka lite till. Smaka av med peppar och ev soya och salt.


Brunkan - värt ett besök

Nu blir det ett tips som egentligen inte passar in i glutenfriprofilen. Men jag bara måste tipsa om det här bageriet, har ju en del som tittar in som inte är glutenintoleranta :)
Jobbade granne med "Brunkan" i några år och det blev många trevliga jobbfikastunder med gott bröd därifrån!! Vår absoluta favorit var deras smör och kardemummalängd, mycket smör kardemumma och kärlek!! Det var ju en väldigt stor sorg för mig när jag blev glutenintolerant och inte kunde äta deras smarriga kardemummaskapelse.
De har ju växt otroligt det här bageriet, när jag började jobba på Regeringsgatan så var det bara en minibutik där det gick in ungefär tre personer åt gången. Väldigt gemytligt och ut kom bagaren och fyllde på brödhyllorna allteftersom det gick åt! Numera har de lokalen intill som är superstor och rymmer extra mycket godsaker och butiksbesökare. Kanske att det tappar lite av charmen, men det vinner de igen på det goda brödet.
Är också imponerad av Heléne som driver bageriet, snacka om att våga leva ut sina drömmar!!

Om du är i Stockholm är det värt en extra omväg och besöka Brunkebergs bageri på Regeringsgatan. Och om man är glutenintolerant så kan man gå in och bara känna alla underbara dofter.

måndag 7 februari 2011

Glutenfria finska "smörbåtar"

Trollet var baksugen och ville göra småkakor, hon tog min "Sju sorters kakor" och började bläddra och hamnade till slut på Finska smörbåtar. Kan säga att de var väldigt knepigt att göra dessa, vet inte om det var degen som blev för blaskig, kanske skulle haft lite mera mjöl?? Det bara bubblade i formarna i ugnen och det såg ut att kunna bli en riktig katastrof, men när de legat i kylen ett tag så gick det faktiskt att trycka ur dem ur formarna. (Jag använde små silikonformar) Antar att det blir dags att öva lite mer på glutenfria småkakor!


Finska "smörbåtar"

3 dl Lailas gula mix
1/2 dl socker
125g smör
1 liten äggula

Fyllning:
75g smör
1/2tsk vaniljsocker
1äggvita

Glasyr:
2dl florsocker
11/2-2msk vatten
karmellfärg

Arbeta ihop mjöl, socker, matfett och äggula till en deg. Ställ den kallt i ca 30 min. Smörj små ovala båtformar (eller små silikonformar). Tryck ut degen i formarna och ställ dem på plåt. Grädda mitt i ugnen, 200 grader i ca 10 minuter. Låt kakorna svalna om det går, stjälp upp dem ur formarna ;)
Rör samman smör, socker och en lätt uppvispad äggvita. Fyll de kalla båtformarna med smörkrämen.
Rör ihop florsocker och vatten. Tillsätt karamellfärg. Bred glasyren över smörkrämen.



Finska smörbåtar med halloweenglasyer :)

söndag 6 februari 2011

Lax i krämig ostsås

Nu är det dags för oss att ta tag i maten igen, vi fick ett litet tapp efter julledigheten. Men nu ska vi igång med LCHF igen. Hittade det här receptet hos Victoria på Matplatsen, en blogg som jag gärna går in och läser då och då.(Ett tips! Gör det ni med!!) Jag böt ut en del av parmesanen mot osten Sture, som jag hade i kylen. I Victorias recept var det 2dl parmesan.
Det här blev verkligen supersmarrigt!! Vi kommer definitivt att göra den flera gånger. Vi kör ju "the LCHF-way" och gjorde en sallad till, men om man vill äta vanligt så kan man servera med ris och sallad.

Lax i krämig ostsås 4 port

4 laxfiléer
citronpeppar
salt
purjolök eller schalottenlök
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1 dl riven parmesanost
1 dl riven Arlas Sture
pinjenötter

Strimla löken och lägg i botten på en ugnsform. Lägg laxfiléerna ovanpå och krydda med salt och citronpeppar. Blanda grädde, creme fraiche och ost. Smaka av med salt. Häll blandningen runt fisken och ställ in i ugnen, 200 C ca 20 min. Kolla så fisken är färdig! Rosta pinjenötterna lätt i torr het stekpanna. Strö dem över fisken vid servering.


Riksmöte med jobbet

Har varit iväg ett par dagar på storkonferens med jobbet. Mitt första Riksmöte, jobbar som kontorsråtta åt Servicehandelbranchen ;-) Vi var en hel skara från kontoret och sen en hel drös med köpmän från butiker i hela vårt avlånga land. Så det har varit en massa spektakel, prisutdelningar och en superhärlig föreläsning av David Lega. Många av våra leverantörer hade utsällningsmontrar, så det har blivit en hel del smarriga smakprover och en del nyheter som komma skall. Det var ju lite trist att gå förbi bakmontrarna som var överfyllda med drömsemlor, cookies, brownies mm mm mm. Men men, jag hittade supersmarriga fruktsmoothies och fick med mig en hel drös hem. Det var nästan så att min lilla weekendväska vägde mer nu än hem från NY...

Bara några av smakproven :)

Blev väl omhändertagen som glutenintolerant, sista stormiddagen blev jag nästan behandlad som en drottning och blev tilltalad med mitt namn under hela middagen ;) Hihi...
Det hela avslutades med Livemusik med finbesök av Ola, September och Pontare.

Det här blev mitt andra Uppsala-besök inom loppet av ett halvår, den här gången övernattade vi på First Hotel Linne. Helt ok frukost fick nått slags lite grövre rostbröd och en fralla.
Nu kan jag säga att mina ben är rätt så slitna efter ett antal timmar på dansgolvet, det var så skönt att komma hem och lägga sig på soffan i utsträckt läge.
Idag har vi varit duktiga och storstädat här hemma, det behövdes verkligen!! Skönt med ett genomstädat hem. Resten av kvällen blir lugn, ska lura lite på vad jag ska göra för något gott till Månadens sötsak, som den här månaden har temat Nygammalt.
Ha en skön söndagskväll!

tisdag 1 februari 2011

Glutenfria majstortillas till fredagstacos

Fredag är ju nästan alltid lika med tacos hos oss och många andra. Den här gången provade jag att göra egna tortillas, skulle ju vara nice att få till en liknande en vetetortilla. Men men, man kan ju inte få allt här i världen... Det var iochförsig inte otrevliga att äta, men det blev som pannkakor. Lite svårstekta, men det gick bättre om jag inte fyllde hela pannan utan gjorde en mindre variant. Så det här var inte ens i närheten av en vanlig tortilla, antar att man måste ha någon slags kavlingsbar jästdeg för att få till det. Ska kolla runt lite om jag hittar något recept som kan passa. Så det får bli flera tortilla-försök! Den här pannkaksvarianten kanske man kunde fritera och göra korgar av??
Fredagar är ju såklart fredagsmys och vi öppnade en Almdudler för att fira fredagen. Fick den i höstas när vi hade österrikebesök och den har stått och väntat på rätt fredag.

Tortillas
2 1/2 dl majsmjöl
1 dl havremjöl
lite salt
1 stort ägg
5dl vatten
1 msk olivolja

Blanda mjöl och salt. Rör ihop lättvispat ägg och vatten och blanda ner med de torra ingredienserna. Låt stå och svälla en stund. Rör ner oljan och stek som pannkakor.




Vi firade lite extra och drack Almdudler