onsdag 31 augusti 2011

Glutenfria krabbelurer

Idag är jag hemma med ett snorigt och huvudvärkande troll, så vad passar bättre än något pannkaksaktigt då? Fick inspiration från Linda - Cupcakesfluffans inlägg häromdagen då hon gjorde skrabbelucker. Det verkar var ett kärt-barn-har många-namn-recept och jag valde krabbelurer till mitt recept, det lät bra i mina öron. 
Detta gick verkligen hem hos trollet (mig också såklart), hon åt tillochmed lättvispad grädde till, hon brukar inte vara så förtjust i det annars.

Naturligt glutenfria krabbelurer (25-30st)

2 ägg
1 dl socker
1,5 dl mjölk
4 dl Lailas gula mix
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Vispa  ägg och socker lätt skummigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat bunke. Tillsätt sen mjölken och mjölblandningen i äggsmeten. Stek i plättlagg och doppa dem i socker. Servera med lättvispad grädde och din favoritsylt.

Mumsigt med sylt och grädde

Kallas även för pösplättar

Ett stort härligt lass

tisdag 30 augusti 2011

Cowboyfisk

Har verkligen matidétorka nuförtiden, så jag dammade av en barnkokbok som jag hade i bokhyllan: "Maten är klar" - Kristina Eriksson & Anna Clarén. Hittade det här fiskreceptet och tänkte att det kanske skulle kunna gå hem hos Trollet... Hon är inne i en sån konstig matperiod när inget riktigt duger för damen (om det inte är pannkaka såklart) och inte det här heller, är inte säker på att hon smakade särskilt mycket, men det var livliga usch och fy... Annars så älskar hon tacos och det här är som tacofisk. Jag och Mich tyckte att det var gott (och jag kan skvallra att Mich lät lite som Elsa innan när jag sa vad jag skulle göra, hihi...) I ursprungsreceptet hade de lättcreme fraiche, men jag bytte ut till "vanlig" och tillsatte vispgrädde i sann LCHF-anda för att tunna ut det hela. Gjorde egen tacokryddblandning direkt i såsen, men det går lika bra att ta en färdig kryddpåse.

Cowboyfisk (4 port)

500 g vit fisk, vi hade hajmal
2 dl creme fraiche
1dl vispgrädde
1,5 dl riven ost
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk oregano
cayennpeppar
Chilipulver
salt
Eller istf kryddorna 1 påse tacokrydda

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop creme fraiche och grädde, tillsätt kryddor och ost. Bred blandningen över fisken och ställ in mitt i ugnen ca 20 min. Servera med kokt eller pressad potatis och sallad eller grönsaker.


Hmm, sånna här matbilder blir inte alltför snygga...

söndag 28 augusti 2011

Davosgröt nr 3 - Hirsflingor

Då har jag gjort min tredje Davosgrötvariant, denna gång med hirsflingor. Hirsflingorna blev lite som med boveten, en aningens hård. Ska försöka med några test till och då förvälla grynen lite snabbt.
Måste säga att havren leder helt klart smakligan...

Hirsdavosgröt (1 port)

1 dl Hirsgryn
2 dl naturell yoghurt
vaniljpulver

Blanda grynen med yoghurten och vaniljpulver, låt stå i kylen över natten. Toppa med någon smarrig frukt, jag tog nektariner och linfrö.




fredag 26 augusti 2011

Pasta Man Tager Vad Man Haver

Sitter hemma och slöar, det är min sista semestervardag. Tar det lugnt tittar lite på tv, slumrade lite i soffan och nu blev jag hungrig. Är inne i en period där jag inte har någon som helst lagamatinspiration. Vill hitta nya spännande recept, men orkar inte riktigt ta tag i det. Så nu till lunch blev det ett slags skåpskrapslunch, försöker att rensa frysen och skafferi inför flytten. Idag blev det blandade pastarester och wookgrönsaker ihopstekt med ett ägg. Om man vill få det lite lyxigare; försök hitta ett halvt paket bacon att ha i ;-) Det är lite student/singel mat över det hela och passar perfekt för att krypa upp i soffan och äta framför något onödigt program.
Om några timmar ska jag gå och hämta trollet, idag har hon en heldag på skola och fritids. Hon stortrivs och de två senaste mornarna har jag knapt behövt väcka henne för hon har hoppat upp ur sängen. Nästa vecka börjar vi på ordinarie schema, vilket betyder att jag också måste jobba...

Pasta man tager vad man haver

1 portion kokt pasta
150 g wookgrönsaker
1 ägg

Stek grönsakerna, tillsätt den kokta pastan och till sist rör i ett ägg. Salta och peppra.



Kanske inte nåt man kommer hitta på menyn på stjärnkrogen ;-)


onsdag 24 augusti 2011

Trollets möra vita chokladkakor

Idag har det varit första "riktiga" skoldagen för trollgumman, det är fortfarande inskolning så de var där mellan 8 och 10. Imorgon ska de äta lunch i skolan och på fredag ska de till fritids efter skoltiden. När vi var hemma på eftermiddagen så blev hon baksugen och det skulle vara kakor och med vit choklad.
Det är ju så roligt och bra att baka med henne, för hon suckar över mig när jag vill leta upp ett recept att utgå ifrån: - Men mamma vi kan väl bara blanda lite??! Så idag har vi blandat lite, men under kontrollerade former, jag har ju måttat det som vi tog.
Har varit inne på en norsk glutenblogg - Spiseskje och där hade hon ägg i sina kakor, det var nån typ av cookie har jag för mig. Tänkte att det måste vara bra att få kakorna att binda ihop sig bättre, för hon fick superfina och höga kakor. Så ett stort ägg och mycket bakpulver åkte i och det blev riktigt lyckat och verkligen goda. Vi är ju väldigt oplanerade när vi väl drar igång, så något rumsvarmt smör fanns inte, men det löste vi genom att trollet knådade smöret mjukt, det blev ett väldigt kladdigt bak. Men hon lär ju inte ha problem med torra händer ett tag framöver ;-)


Glutenfria vita chokladkakor (ca 20st)

100g smör (rumstemperarat)
1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 ägg
1 stor näve vita chokladpastiller
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4-5 dl Lailas gula mjölmix

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop smör, sirap och socker (eller knåda med fingrarna som trollet, det blir mycket kladdigt) Knåda in ägget och chokladen.
Blanda en del av mjölet, bakpulver och vaniljsocker i en bunke, tillsätt det till smörblandningen. Rör i mer mjöl efter hand. Degen ska vara rätt kladdig. Det är bra att provbaka en kaka först så ser man om den verkar flyta ut eller blir ok.
Klicka ut kakor på en plåt och grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.



tisdag 23 augusti 2011

Glutenfria Citronkakor

Här hemma är vi riktiga kakmonster, det har tyvärr inte blivit så mycket småkakor efter min glutendiagnos. Det är alltid lurigt att få till gamla recept glutenfria, det är väldigt lätt att det blir platta pannkakor. Det här receptet kommer från bakboken "Söta saker" och det är ett glutenfritt recept från början. De var väldigt enkla att göra och blev mycket goda. Vi gjorde ena hälften med lemoncurd och andra hälften med jordgubbsylt. Det blev även bäst när jag gjorde ett ganska så djup hål att lägga curden/sylten i.
Det blir väldigt smuligt så ha en assiett eller servett till hands :-)


Glutenfria citronkakor (ca 40 st)

175 g rumsvarmt smör
1dl strösocker
1 ägg
3 1/2 dl potatismjöl

ca 1 dl lemoncurd
florsocker till garnering

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop smör och socker och tillsätt ägg och potatismjöl. Rör ihop till en deg. Forma degen till små bollar och ställ dem glest på en plåt. Tryck till en liten grop i kakan och fyll med lemoncurd. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna och sikta florsocker över.



måndag 22 augusti 2011

Lemoncurd

När jag fyllde år så fick jag boken "Söta saker" och nu har jag massor som jag måste prova. Börjar lite lätt med lemoncurd, det var länge sedan jag gjorde det! Av den ska jag sen göra citronkakor, ett recept som också kommer från Söta saker. Jag tycker att det är så jobbigt att göra sånna här krämer när man måste vara försiktig så att det inte blir för varmt, jag tror att jag skulle ha vågat vispa den en liten stund till i vattenbadet. Men den smakade ok och inte rått ägg, men blev en aningens tunn. Vi får se hur det går ihop sig med kakorna...


Lemoncurd (blir ca 2 dl)

2 citroner
2 dl socker
3 ägg
75 g smör

Tvätta citronerna noga. Riv skalet på båda, dela dem och pressa ur saften.
Vispa ihop ägg och socker i en rostfri skål och rör sedan ner citronsaft och skal.
Värm sedan krämen över vattenbad under omröring tills den tjocknar. Ta upp skålen och klicka i smöret och rör om ordentligt. Häll upp i rena burkar med locka och ställ i kylen.



söndag 21 augusti 2011

Fortsättning glutenfri Davosgröt

Jag testade tidigare i veckan att göra Davosgröt på bovete och nu har jag även testat med ren havre. Måste säga att smakmässigt så är havre-Davos godast. Boveten blir lite hård på något sätt, som att man egentligen behöver koka den för att den ska mjukna lite. Så jag tror att jag ska prova att hälla kokande vatten över den innan jag blandar den med yoghurten nästa gång, så att den får en liten mjukskjuts.
Jag är lite osäker på hur jag tål havre, eftersom jag inte riktigt får någon reaktion om jag får i mig gluten så är det svårt att vet. Började fundera på det då jag märker att bovetegröten ger mig bättre mättnadskänsla och havren så känner jag att den inte räcker lika länge. Och just den känslan har jag haft tidigare innan min glutendiagnos, att kroppen inte riktigt kan ta till sig energi och näringsämnen när jag ätit glutenprodukter. Så det är lite lurigt, men om mina nästa tester fortfarande inte är bra så får jag nog ta bort havren...


Davosgröt

1 dl ren havre
2 dl vaniljyoghurt

Dagens topping
1/2 äpple
1 tsk linfrön




lördag 20 augusti 2011

Nyttigare lördagsmys

Hela sommaren har vi varit extremt onyttiga, speciellt på helgen och den börjar ju redan på fredagen. Det blir många onyttiga dagar på en vecka...Vi kommer börja så smått med LCHF igen och jag är även sugen på att testa Rawfood. Någon som har bra recept och erfarenheter av det? Eller tips på nån bra kokbok som jag kan köpa? Mich håller på med en intensiv detox just nu och är allmänt svag och har sockerabstinens och det kan ju vara elakt att sitta och trycka i sig en massa godis då. Därför kommer här lite nyttigare lördagsmys-snacks som är enkelt, nyttigt och gott!

Lördagsmys med nyttigare kalorier

1 näve cashewnötter
1 näve valnötter
10 torkade aprikoser
1/2 näve torkad ananas och papaya
1/2 näve pumpakärnor

Dela aprikoserna och blanda med övriga ingredienser. Ät och njut!



En tripp till Västerås med mycket gott

Igår var vi iväg till Västerås och hälsade på min bror och hans fru. Vi började med en god kopp kaffe, smakade gott efter att ha suttit och kört bil i en och en halv timme. Elsa gick iväg och valde en rolig film och satt i soffan och kollade på den på deras superfina nya tv, hon fick sen sällskap av Juno som hemskt gärna ville att någon skulle klappa henne lääänge. Vi satt i köket och pratade om allt som händer och har hänt. Fick en del roliga historier från Åsa som är bilskolelärare, de har bla haft en över 80-årig dam som nyss tagit körkort då hon inte orkade hålla på att åka tåget till sina väninnor (hennes man skjutsade henne tidigare, men han hade gått bort). Är inte det en riktig krutgumma :)

Sen ställde sig kockarna i köket och rullade biffar eller om det blev stora köttbullar?? Det skulle bjudas på Medlehavsbiffar med tomatsallad och tzaziki, som var mycket gott! Till efterrätt blev det en smarrig sockerfri chokladmousse med hallon, som jag måste ta och be om receptet på.

På vägen hem spöregnade det, så det var lite jobbigt att köra, det är bra att jag är bra på att köra lugnt.

Tack Andreas och Åsa för en trevlig dag!!

Medelhavsbiffar

500g köttfärs
1 ägg
1tsk torkad mynt
1krm spiskummin
vitlök
Salt och peppar
200g krossade tomater

Blanda samman och forma biffar. Stek biffarna i smör på vardera sida och koka dem färdiga i krossade tomater. Servera med tzatziki och tomatsallad.




Elsa och kocken rullade biffar/köttbullar


Kusin Juno :)

Elsa vill inte vara med på kort...


Smarrigt!

Mums!

fredag 19 augusti 2011

Sommargodis

Varför är det oftast bara till jul som jag lägger ner en massa tid till att göra smarriga godisar och resten av året så gör jag inga alls? Det är bra med barn för de kan få för sig att göra vad som helst när som helst. Häromdagen hittade trollet påsen med rispuffar och då bestämde hon att vi skulle göra lite godisar.
Nu blev det inte så många, för vi bestämde oss för att vi ville äta smeten direkt ur skålen. Men några sparade vi för de närmsta dagarna. Att tänka på om man ska bjuda tex en glutenintolerant på något med strössel på, kolla innehållsförteckningen, för vissa strösselsorter innehåller vetemjöl.

Rischoklad

Puffat ris
Ljus choklad
Glitterströssel

Smält chokladen över vattenbad, rör ner puffar till önskad konsistens. Fyll i små formar eller bred ut på ett bakplåtspapper. Dekorera med lite strössel.

Rosa glitterströssel

Snyggt med lite glittrigt strössel

och så åt vi en hel del direkt ur skålen...

torsdag 18 augusti 2011

Brödtest - Solena

Har testat Solena några gånger och tycker att det är helt ok. Det är ett kompaktare och syrligare bröd, om man gillar vanligt mjuk bröd så kan man nog tycka att det är trist. Det är absolut godast när paketet är nyöppnat, brödet blir lite tråkigt om man har det i kylen några dagar, men det avhjälper man bäst med mycket smarrigt pålägg. En favorit är avokado, tomat, keso och örtsalt. Smör, ost och tomat är ju inte heller helt fel. Kan tänka mig att brödet är en bra ersättning för pumpernickel till snittar på festen.  


onsdag 17 augusti 2011

Souvlaki med tzatziki och ljummen sallad

Nu är det dags igen att övergå i lite hälsosammare mat, vi tänkte köra lite mer LCHF nu i höst. Vi börjar på lite grektema med souvlaki. Receptet kommer från U.Larssons "LCHF på mitt sätt", vi blandade och tog fläskfile och kycklingfile. Tzatzikin gjorde jag enligt det HÄR receptet.

Souvlaki (4 portioner)

500g fläskfile och kycklingfile
vitlök
4 msk olivolja
1tsk oregano
1msk soja
salt och svartpeppar
12 träspett

Ljummen sallad

1pkt halloumi
1 grön paprika
salt och svartpeppar
cocktailtomater
salladsblandning

Putsa filén och skär köttet i bitar. Blanda 2 msk olja, soja, pressad vitlök och kryddor. Blanda ner köttet och låt det marinera minst 5 minuter eller längre. Blötlägg spetten en stund.
Gör tzatzikin och låt den stå i kylen tills servering.
Trä upp köttet på spetten. Skär halloumi och paprika i bitar. Stek osten och paprikan i olivolja ett par minuter, lägg dem sedan åt sidan så att de får svalna lite. Tillsätt mer olja och stek spetten.
Blanda ihop salladen precis innan servering.




tisdag 16 augusti 2011

En bra start på dagen

Frukost är ju en av de viktigaste målen på dagen och jag skulle aldrig klara av att hoppa över frukosten. Då och då är jag inne på Victorias frukostblogg och kikar på hennes smarriga frukostar. Hon brukar göra Davosgröt och jag bestämde mig för att testa en helt glutenfri variant med bovete. Annars kan man bara byta ut den mot ren havre eller andra gryn. Det som är piffigt här är att man gör iordningen den kvällen innan och när man vaknar så har man en god gröt att plocka fram och börja äta direkt.


Davosgröt på Bovete (1 port)

1 dl boveteflingor
2 dl vaniljyoghurt

Blanda bovetet med yoghurten och ställ in i kylen över natten. Ät med något som du tycker är gott, tinade bär, färsk frukt eller kanske nötter? Variatonsmöjligheter i det oändliga :-)


Jag åt min med halloncrunch och solrosfrön

måndag 15 augusti 2011

Göra egen Kokosmjölk

Vi fick med oss en kokosnöt hem efter storhandlingen i helgen. Till slut fick vi faktiskt nöten i två delar efter en massa hammarslag, vi hittade klipp på youtube som visade hur vi skulle göra. Tyvärr fanns det inget kokosvatten i vår nöt, men köttet var inte torrt utan mjukt och gott. Vi bestämde att vi skulle göra egen kokosmjölk. Vi rev på rivjärn och skalade med potatisskalaren, det tog sin lilla tid. Har sparat på kokoset som blev över från mjölktillverkningen och ska använda en del till en laxrätt och tänkte försöka torka kokosflagorna och använda till müsli. Trollet tyckte inte att det var så gott att dricka, så jag ska nog frysa in den och använda till bakning.

Kokosmjölk

190g kokoskött (el 200g torkad kokos)
6 dl kokhett vatten

Häll det kokheta vattnet över kokosen, låte det stå och dra tills det svalnat (vi lät den stå i kylen över natten) Sila och krama ut kokosen, tada du har fått kokosmjölk. Vi fick 5 dl mjölk. Kan förvaras i kylen ett par dagar eller frysas in.

Det behövs bara en hammare för att öppna nöten...

Kokosskalning på balkongen

Tillsätt hett vatten och rör om

söndag 14 augusti 2011

Trollets snabba kladdkaka med jordgubbar - Månadens sötsak

Det här är Elsas favoritkaka som innehåller de bästa hon vet; kladdkaka, vit choklad och jordgubbar. Det är också övriga familjens favorit och den går snabbt åt.
Det här blir mitt bidrag till Månadens sötsak som är Lättlagat. Den här är väldigt snabb och enkel att göra. Dessutom så behövs inte så mycket skålar och pyttsar så man sparar in på disken också :-) Tänk bara på att använda en stor kastrull när du smälter smöret så att du har plats att röra i resten av ingredienserna.


Glutenfri vit chokladkladdkaka med jordgubbar

150 g smör
80 g vit choklad
1 dl socker
2 dl lailas gula mjölmix
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
3 ägg
Jordgubbar

Sätt ugnen på 150 grader. Smöra och bröa en springform.
Smält smöret och rör i chokladen. Tillsätt socker, mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i smör/chokladblandningen och rör om ordentligt. Rör ner ett ägg i taget och tillsätt sedan delade jordgubbar och vänd runt försiktigt så det inte blir för mosigt. Skjuts in i ugnen 30-40 min, prova med en sticka så att den inte blir för torr eller för kladdig. Låt sen kakan svalna en liten stund, men den är som godast om man äter den varm. Pudra florsocker över innan servering.

Rhodos - Old town

Vi hann med en eftermiddagstur till Rhodos gamla stad, det var verkligen supermysigt där. Vi strosade omkring, shoppade, Elsa gjorde flätor i håret och så åt vi middag där. Jag hade tagit med mig översättningskort och det funkade superbra. Kolla in så trevligt det är där:










lördag 13 augusti 2011

Köpt från glutenhylla i Marketen på Kalithea resort

På anläggningen fanns det även en mataffär och jag läste innan vi reste att det även skulle finnas glutenfria produkter där. Blev glad när det var inhemska produkter och produkter från andra länder än Sverige. På frukostbuffen hade de muffins och kakor från "Les Recettes de Céliane" ett franskt märke, jag köpte med mig Madeleinekakor hem. Detta märke har naturligt glutenfria och mjölkfria produkter.
I pastahyllan hittade vi rolig barnpasta i form av dinosaurier, de fick också följa med hem. Det fanns lite andra produkter också, men jag hann inte med att köpa mer med mig hem, tiden gick så himla fort därborta.

Ett franskt märke som jag måste läsa på lite mer om...

Madeleinekakor i portionsförpackade

Verkar vara ett grekiskt märke??

Kolla in de här små raringarna :)

fredag 12 augusti 2011

Kalithea - Sunwing resort

Fick tips, på Celiakiförbundets facebooksida, av en tjej som varit på Sunwing Resort Kalithea och tyckte att det varit toppen ur glutensynpunkt. När jag började kolla in semseteraktiviteter så tittade jag in på Vings hemsida och läste om Kalithea, någon dag efterråt så bokade vi in en vecka. Vi bokade "Sunwinginclusive" då ingår det frukost 7 dagar och 5 luncher och 5 middagar. Det finns även "allinclusive" att boka och då ingår alla måltider samt drycker, glass snacks etc. Jag tycker att vårat alternativ var superbra, det blir lite trist att äta nästan samma buffe två gånger om dagen, nu var det inte exakt samma varje dag utan det var några olika teman och bäst gillade vi texmexbuffen som vi åt sista kvällen.
Vi hängde mest vid poolen, Elsa har precis lärt sig simma och har blivit en hejjare på att dyka. Så hon var nog mest under vattenytan. Restorten ligger precis vid havet, så om man känner för det så är det bara att promenera ner. Vi var där första morgonen, men trollet är inte så förtjust i att vara mitt bland läskiga fiskar och det fanns ju en hel del där, så efter 10 m inuter så annonserade hon klart och tydligt - Nej här kan jag inte vara längre *hihi* Hon påstår att hon sett en läskig vit plattfisk. Men poolerna var superfina, det fanns flera stycken och med olika sorters djup och det fanns alltid en solsäng ledig.

Det är väldigt barnvänligt och här bor Lollo och Bernie som kommer ut och hälsar på alla barnen och det fanns även en massa aktiviteter för barn i alla åldrar.
Det finns verkligen allt på resorten, mat, underhållning, utflykter, shopping och mataffär. Vi hann inte med så mycket annat än sol och bad på vår vecka, men vi tog en tur in till Rhodos Old town och shoppade lite (skriver mer om det sen). Men om vi åker dit igen så tror jag att vi ska stanna längre och göra några fler utflykter.


Maten och glutensäkerhet

Lunch och middag åt vi på La Tasca Inclusive. Över varje rätt hade de skyltar där man kunde se om den innehöll gluten, mjölk, soja, nötter och skaldjur och om man pratade med personalen så kunde de ordna några av rätterna utan tex sås så att det blev glutenfritt. Min största besvikelse var väl att det var dåligt med glutenfria efterrätter och om det fanns någon kaka som var gf, så stod den tillsammans med övriga kakor och då är det ganska stor risk att det är glutenspår på dem.
Barnen hade en egen "Lollo och Berniebuffe" med barnalternativ, Elsa saknade dock pannkakor :)
På frukostbuffen på restaurang Fino, så hade de ett eget hörn med glutenalternativ, bröd, smör och müsli. Det var inte så bra skyltat på resten av buffen, där var ju lunch/middagsbuffen mycket bättre.
Vi åt middag på en annan restaruang på anläggningen och då tog jag med mig översättningskort och det fungerade bra.

Det fanns även en matvaruaffär på anläggningen, så om man inte väljer något av inclusive-alternativen så kan man lätt handla och ordna tex frukost och lunch/middag i lägenheten (om man bokat en sån). Där fanns det även en hylldel med glutenfria varor, det fanns pasta, bröd, flingor och fikabröd.


Vår lägenhet, vi sitter ute och tar det lugnt innan middagsdags

Vi kände lite på vattnet efter middagen och bestämde oss för att provbada morgonen efter...

Hittade lite fina stenar...


Grillbuffe


Det fanns alltid glass till barnen...

Så här såg vi Elsa mest; under vattnet...

Lollo som är ute och hälsar på och busar  med barnen