onsdag 28 september 2011

Glutenfri morotskaka - Vi firar Billkillen som blir 1 år

Nej, det är ingen vanlig dag för det är Killens födelsedag, hurra hurra hurra :-) Idag firar vi Bill-killen som blir 1 år. Han har fått en massa godsaker hela dagen och nu ikväll ska storfolket få fira med morotskaka. Har varit hemma med febrigt Troll idag, på eftermiddagen pysslade vi ihop dekorationer till kakan. Det är första gången vi modellerar med sugarpaste, oj så pillrigt att få ihop det! Vi fick till slut ihop ett gäng morötter, ett salladshuvud och två Bill-kopior. Sen orkade vi inte mer. Nu ska vi mumsa och slöa i soffan hela kvällen. Ha det så gott allihopa :-)

Glutenfri Morotskaka

2 dl rårörsocker
2 ägg
1,5 dl Finax gula mix
4 msk grekisk yoghurt
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
3 dl rivna morötter
Glasyr
200g philadelphiaost
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175°. Smörj en rund form med löstagbar kant. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda sedan ihop de torra ingredienser och blanda ner försiktigt. Rör till sist ner yoghurt och morötterna och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och sätt in i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt kakan svalna en stund.
Rör ihop ingredienserna till glasyren och bred den över kakan. Dekorera :)




Här var vi och hälsade på Killen för första gången, då var han 4-5 veckor

Det här var i december när vi hämtat hem honom, 9 veckor gammal...

Och nu är han en ganska så stor Kille :)

 

tisdag 20 september 2011

Tröstetisdag med kakor och soffhäng

Vårt flitiga flyttpackande i helgen har tyvärr gett mig mer ryggbesvär än jag i vanliga fall har... Igår på förmiddagen så började det hugga mellan skulderbladen, det fanns inte nån rörelse som inte skar som knivar i ryggen, Jag gick omkring som en stel pinne på jobbet. Ringde till mitt Osteopat-ställe och fick komma in direkt och blev väl omhändertagen. En elak låsning i bröstryggen som gjorde att musklerna inte ville slappna av utan hade fastnat i något "spasmigt" läge... Men jag kan säga att när jag var färdigbehandlad och höll på att klä mig så tänkte jag - näää, det där har ju inte hjälpt ett j'##*a s**t (ni förstår att jag hade ont om jag tänker svärord) Men jag fick order om att hålla ryggen varm hela kvällen och absolut inte packa eller lyfta något tungt på ett par dagar. Men dra på trissor, när jag kom tillbaka till jobbet så hade det släppt i nacken och på vägen hem började de släppa i ryggen också!! Sååå skönt att kunna röra sig utan att få onda huggningar i ryggen. Idag har det varit så mycket bättre, inga huggningar! Har lite låsningskänningar, men hoppas att det håller sig i det uthärdliga läget, har en behandling inbokad på måndag. Skulle vara skönt att inte behöva åka dit en gång till innan dess...

Ja, vad gör man då när man inte får packa en helt vanlig tisdagkväll?? Joooo, på hemvägen köper jag smarriga kakor, (Semper har kommit ut med en ny Piruett med chokladsmak!) sen så parkerar jag mig i soffan och bara äter och njuter. Först Halv åtta hos mig, vidare till Idol och sen passande nog så var det Landet Brunsås på Ettan som ställde sig frågan - Varför äter svensken så mycket sötsaker/socker?? Passande, eller vad säger ni? (Åt nästan hela kakboxen, iof bara 6 små kakor, hihi)

Apropå Semperkakorna, det var verkligen supergoda! Choklad är ju medicin så imorgon kommer ryggen vara mycket bättre!

Ni får gärna titta in och Gilla Glutenresan på Facebook! Där kommer blogginläggen uppdateras och även en massa annat smått och gott från den naturligt glutenfria Sverigevärlden som vi lever i. Det är där som allt  kommer att hända först, spännande alltså ;-)

Ha en skön tisdagkväll och sov gott!



söndag 18 september 2011

Exotisk fruk(t)ost

I torsdags kom kära pappsen hem efter ett par veckors jobb i Spanien. Skönt att ha alla samlade på hemmaplan igen :) Han hade med sig frukt från Spanien, bland annat den här godingen som jag precis ätit till frukost idag: Cherimoya. Mums, lite svår att äta med alla stora kärnor, men god smak. Smakar som mango/päron :-) Sist jag smakade den här frukten var nog på gymnasiet (-92 el -93) när vi hade en exotisk frukt-lektion. Hmmm, alltså rätt så länge sen...

Nu ska jag äta yoghurt med müsli (2nd breakfast) och sen ska jag ta tag i flyttpackningen.


Cherimoya
 
Min vackra utsikt från "datorhörnan" i köket.. hmmm


Baconsvept torsk med saffranssås

Ja, man kan ju inte hålla på att packa hela dagarna, så jag har tagit en skön morgonpaus innan det är dags att ta tag i nästa packprojekt, det blir receptbloggande och sen frukost. Jag och Mich har haft ett par GI-dagar och några recept har varit riktigt goda! Tyvärr så har jag inga smarriga bilder, har varit dålig på att ta kort på sista tiden. Hursomhelst så tyckte jag att detta var gott, men jag skulle nog vilja ha såsen varm.

Baconsvept torsk (4port)

600g torskfilé
1 msk dijonsenap
4 baconskivor
2 msk hummerfond
1/2 påse saffran
2dl creme fraiche
1 burk kräftstjärtar i lag
1 msk hackad körvel
salt och vitpeppar

Börja med såsen, blanda hummerfond och saffran. Rör ner blandningen i creme fraiche, blanda ner kräftstjärtarna. Krydda och ställ svalt tills det är dags att servera.
Dela torsken i portionsbitar. Bred ett tunt lager dijonsenap på ena sidan och krydda med körvel, salt och peppar. Snurra en baconskiva runt varje torskbit och fäst med tandpetare. Stek bitarna, ca 6 min på varje sida. Servera med såsen och en smarrig sallad.

lördag 17 september 2011

Supersött, syrligt och salt

Förra året, nån gång efter mitt Rockyroad-bak, så fick jag en massa minimarshmallows över och dessa åkte fram vid ett fredagsmys. Jag gillar att doppa chips i gräddfil och då råkade det slinka ner en minimarshmallow tillsammans med ett gräddfilsdippat chips i munnen. Det var riktigt gott och sen dessa har jag haft en tanke att jag ska göra en marshmallowdipp. Jag läser många tårtbloggar och då har jag läst om en massa härliga tårfyllningar med bilar-, polly- och marshmallowfluff, så så svårt att få till kan det ju inte vara tänkte jag.
Kanske att jag hade i en marshmallow för mycket? Men ja, det gick ner iallafall även om det var sött. Jag åt med vanliga lättsaltade chips, men tror nästan att jag ska hitta nån sort som är mer saltig, för att matcha allt det söta. (Hmm, jag ska alltså testa det minst en gång till, haha) Nu blir det här ett dipp-recept, men kan tänka mig att det skulle vara gott med den här godissåsen till glass, åååå och kanske med choklad och bananer.

Marshmallowdipp

1 msk vispgrädde
4 marshmallows (använder Rocky Mountains Fruity som är gf)
1 msk vispgrädde
1,5 dl gräddfil

Smält marsmallowsen tillsammans med 1 msk grädde över ett vattenbad. När allt smält, blanda i ytterligare grädde för att få det att svalna. Blanda sen ner såsen i gräddfilen.



måndag 12 september 2011

Mycket lite inlägg...

Det blir nog katastrof på bloggfronten den här månaden... Om en månad så blir det flytt på schemat och fram tills dess så blir det till att packa, packa och packa. Vi har redan börjat och därför är det väldigt kaosaktigt här hemma, inte särkskilt inspirerande mat- och bakmiljö, då de flesta kartongerna står staplade i köket. Vi måste hålla dem undan från Bill-killen, han är nämligen ett stort kartongtuggar-fan, så för honom är det rena himmelriket här hemma.
Men alltså det där som alla säger - ååå det är så bra när man flyttar, man kan liksom rensa ut och kasta en massa... *hrrrmmmmpfff* Jag har inte lyckats kasta så himla mycket, hittade en gräddskakare som är helt värdelös som jag SKA kasta, några vinglas som jag KAN skänka bort (vid nåt senare tillfälle, de är ääändå nerpackade till flytten). Har packat ihop en stor pappkasse med kläder som via en väninna ska hamna i Uruguay, det känns bra :) Hur gör alla andra? Har de bara själ-lösa grejer hemma? Alltså jag har ju bara bra att ha grejer som också betyder något speciellt, märker att Elsa är likadan. Men hon har det svårare, hon kan knappt skiljas från sin gamla tandborste, sånt måste jag kasta i smyg, haha skruttgumman...
Det kommer bli mååånga kartonger, har även fått stränga order av min pappa som kommer att vägra att bära påsar in i flyttlasset, allt ska vara i lådor. Kommer förmodligen att smuggla in ett gäng påsar i min egna bil och köra över dem på natten innan flyttlasset, vi har bra med garderober, så jag kan nog gömma dem så att inte pappsen märker något.

När vi inte packar så drömmer vi oss tillbaka till poolivet på Rhodos. Är sugen på att boka en resa någonstans i vinter. Någon som har något bra tips?!

Ha det gott tills vi skrivs igen :)

Sprichen sprachen hoppa bomben i vattnet! Som Elsa brukar säga i sann Gittan och fårskallarna-anda.

söndag 4 september 2011

Piccata à la GI med tomatsås

Den här Piccatan åt vi igår och det blev jättesmaskigt! Receptet kommer ifrån Ola Lauritzsons Snabblagad GI, 100 rätter på mindre än 30 minuter. Vi tänkte försöka oss på lite mer hälsosam mat framöver, får se hur det går. Men vi har hittat en hel del recept i boken som vi vill testa och på nåt sätt så känns recepten bättre än lchf (för oss iallafall).
Enligt boken så var receptet där med 800 g kött för två portioner, men det tyckte vi var lite mycket. Så vi gjorde hälften, men jag skriver ut receptet på paneringen med ursprungsmåtten, för när jag halverade så kändes de lite snålt tilltaget. När vi gör detta nästa gång så gör jag en hel sats även om vi tar mindre kött än recpetet. Det var en aningens svårt att steka och fortfarande ha kvar någon panering, men vissa bitar blev bra. Hur som helst så blev det himla gott med tomatsåsen till!  Om man inte kör någon "metod", så kan man servera med ris till.

Piccata (2 port)

400g kalvscnitzel (eller fläsk)
2 ägg
1 dl sojamjöl
2msk grädde
1 1/2 dl riven parmesan
salt och vitpeppar

Vispa ägget i en stor bunke (så att du har plats att lägga ner köttet), blanda sedan ner sojamjöl, grädde och parmesan till en tjock smet. Salta och peppra. Vänd ner schnitzlarna i smeten och stek sedan i olja. Servera med kokta grönsaker och tomatsås.


Tomatsås (4 port)

1 finhackad gul lök
1 brk krossade tomater
2 dl buljong
2 msk tomatpure
1 krm paprikakrydda
1/2 tsk oregano
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar

Fräs lök i olja i en kastrull och häll över tomatkrosset. Tillsätt buljong, tomatpure, parikakrydda och oregano. Låt koka upp och sjud i 10 min. Smaka av med salt, peppar och vitlöken.

torsdag 1 september 2011

Bli som jag igen med choklad

Trollet är förkyld och igår var vi hemma, på morgonen kom hon till mig och sa - Mamma, jag känner mig inte riktigt som jag idag... Så kan det ju vara ibland och för att bli sig själv igen behövs bra medicin! Choklad ska ju vara bra mot det mesta, så därför gjorde vi lite chokladgodisar som medicinering för att börja känna sig som jag igen. Trollet såg bilder på detta i boken "Söta saker" och har pratat om det några gånger. Vi gjorde även några enkla "praliner" med marshmallows i. Elsa shoppade några isformar från Ikea som hon tänkte skulle vara bra till choklad och det funkade utmärkt.
Nu börjar hon bli som "jag" igen, mycket tack vare smarrig choklad!

Chokladiga och strössliga marshmallows

1 gäng glutenfria marshmallows
50 g ljus choklad
50 g vit choklad
färglatt strössel
Grillspettspinnar
Skål med strösocker att ställa ner dem i.

Smält chokladen i varsit vattenbad. Trä marshmallows på träpinnar och doppa i chokladen. Häll på fint strössel :-)



En glutenfri marshmallowsort, köpt på IcaMaxi