onsdag 30 maj 2012

Go'gubb och rabarbermuffins

Vilken härlig helg det har varit!! Satt ute på balkongen igår på förmiddagen och laddade upp lite D-vitaminer, sen tog jag och Mich en långpromenad från Årstaberg via Liljeholmen, Hornstull - Skanstull och sen gav vi upp några busstationer från Gullmarsplan. När vi kom hem så luktade det nybakade bullar i hela trapphuset och då blev jag så sugen på att baka. Hade ju fortfarande ett helt lass med rabarber i kylen och några stackars jordgubbar kvar. Så det blev muffins med rabarber och jordgubbar. Jordgubbspulvret köper jag hos Immun.se, men det är inget som man måste ha i baket, kan alltså uteslutas eller bytas ut mot tex kakao om man vill göra chokladiga muffins. Min smet blev något tjock, så det kan vara en ide att öka på kokosoljan eller soyamjölken en aning...

Det här blir också mitt bidrag till bloggen Söta sakers utamaning Månadens sötsak, som denna gången har temat Sommar. Rabarber och goa'gubbar, det är sommar för mig :-)

Väääldigt gott blev det måste jag säga!

Gluten- mjölk- och sockerfria muffinsar (16 st)

3 ägg
4 msk stevia strö
1 gnutta vaniljpulver
80 g kokosolja
1 dl sockerfri soyamjölk
3 dl glutenfritt mjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 msk jordgubbspulver
Rabarber & jordgubbar

Jag börjar alltid med att blanda de torra ingredienserna, så är allt bara klart att hälla i när äggsmeten är vispad... Vispa ägg och stevia pösigt. Smält kokosoljan och blanda ner soyamjölken. Tillsätt kokos och soyablandningen och vänd sen ner mjölblandningen. Skeda upp i formar, tryck ner rabarberskivor och jordgubbar och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.


Mich's würstsallat


Här kommer en enkel och god sommarsallad som vi brukar göra på sommaren. Mich föredrar en tysk korv som heter knackwürst, det ska liksom knacka till när man tuggar i den. Men det var lite svårt att hitta en knackare som passade min diet, så den här gången gjorde vi min sallad med falukorv och det är den som syns på bild.

Mich's würstsallat (per portion)

1 1/2 grön paprika
1 gul lök
2 knackwürst (eller 10 cm falukorv)
2 kokta ägg
2 msk olivolja
1 msk tafelessig (el vinäger)
1/2 tsk kumminfrön
salt och peppar

Koka äggen. Skiva paprika, gul lök och korv.
Lägg allt i en salladsskål och häll över olja, vinäger och kryddor.
Blanda väl och låt den stå och dra i kylen en stund.
Dela äggen och tillsätt dem innan servering.

fredag 25 maj 2012

Therese: Att komma ihåg...

...försök inte vispa majonäs då du är trött och har ont i visparmen efter brännbollsspel! Totalt misslyckat och jag orkar inte börja om...
Har kommit hem efter en härlig vistelse på Utö. Nu är jag helt slut! Efter grillningen(som jag hoppas blir mer lyckad än mitt majjo-försök) så ska jag lägga mig i soffan och inte röra en fena. Igår fick jag ihop över 35000 steg på promenader, brännbollsspel och dans!
Ha en fortsatt skön fredagskväll och en trevlig helg!

torsdag 24 maj 2012

Ut i skärgården

Sitter på båten på väg ut mot Utö. Superhärligt väder!!! Kommer rapport senare om vad Utö kan erbjuda en intolerant :-)

tisdag 22 maj 2012

Visst är det...

...härligt ute nu?!!!! I söndags var första kvällen när vi kunde ha balkongdörren öppen hela kvällen utan att frysa ihjäl inomhus. Jag är ju en storfrysare annars, som gärna virar in mig i en filt eller två om kvällarna, även om inte balkongdörren står öppen...
Annars så flyter allt på, har börjar känna av en tendens till att vara lite piggare och har haft lite mer energi de senaste veckorna. OK, förutom i just i söndags då jag fick nån släng av magsjuka på natten och var rätt slö på förmiddagen, tror att det var alla chipsen jag vräkte i mig på lördagkvällen, min mage är inte riktigt van med för mycket onyttigheter... Förra våren var jag helt slut och hade B12-brist och drogs med envisa förkylningar, men nu börjar jag känna att kroppen kommit igen. Jag har inte varit förkyld något mer sen jag låg däckad i mars och bara det är ju skönt, annars tycker jag att jag tidigare oftast hade långdragna förkylningar som liksom aldrig gav upp... Det finns alltså hopp om hälsan och pigga livet!! I augusti ska jag tillbaka till min näringsterapeut och då ska vi ta om alla prover som jag gjorde i december. Så om det liksom fortsätter såhär bra, så ser jag fram emot en piggare och friskare höst, tjohoooo!
Har inte varit så flitig på träningen som jag hoppades, men har fått lite snålskjuts nu då vi har en stegtävling på jobbet, jag måste helt enkelt gå lite extra för att inte hamna hopplöst sist ;-) Och det är ju inte helt fel att promenera ute i det fina vädret!

Må så gott allihopa!!
Kram Therese :-)

söndag 20 maj 2012

Råriktig mortoskaka

Det här måste väl ändå räknas som en riktig morotskaka? För den innehåller mest morötter och mindre utav annat gojs. Receptet hittade jag på en av mina favoritbloggar Flickan & kakorna. Jag ändrade lite i receptet, men det är väl istort sett samma.
Är det bara jag som blir lite "irri" när det står 3 morötter och så vet man inte riktigt hur mycket en normmorot väger? Recepten kan ju bli helknas om jag tar tre mindre eller tre gigiantiska morötter... Har för mig att vi gick igenom en sån lista för hundra år sen när jag gick restaurangskolan, jag har iallafall inte lagrat någon morotsvikt i mitt minne. Tur att google finns, hittade att 60-70g är normalvikt för en morot. Så egentligen ska receptet ha 180-210 gram morot, men jag tog lite extra och ökade på kokosoljan en aning...
Ja, hur smakar då det här? Smaken är det absolut inget fel på, men det blev inte riktigt någon kaka av det hela. Mer som ett "gojs". Vi åt den med valnötter och kokosgrädde. Gott, men inte sådär wowjag måstegöradetigengott... Kan tänka mig att det är ett fräscht mellanmål på sommaren, med citron och de syrliga äpplet :-)

Rå morotskaka

250g morötter (2 st stl lite större)
180g rött äpple (1 pink lady)
2 msk kokosolja
2 färska dadlar
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk pressad citron

Smält kokosoljan på låg värme. När du ändå är där med skeden i kokosoljan, passa på att ta dig en sked, det ska vara bra för kropp, knopp och själ :-)
Skala morötterna och dela dem och äpplet i bitar. Grovhacka morötterna i matberedaren och tillsätt sedan äppelbitarna, mixa igen och tillsätt sen övriga ingredienser. Kör tills allt blivit en jämn smet. Fyll i portionsformar och ställ i kylen.

söndag 13 maj 2012

Sol och balkongfrukost

Efter regn kommer solsken och då kan man ju nyttja tillfället och äta frukosten på balkongen :)
Ha en härlig söndag!!!

Min "diet"-gröt med blåbär, bärpulver och bananer

torsdag 10 maj 2012

Rörchips :-)

De här hittade jag på nyhetshyllan på mitt kära Ica. Olw har gjort en Pringles-variant och denna mina vänner är glutenfri!!! Får återkomma med smakbetyg, ska försöka hålla mig till i helgen, då ska jag unna mig lite onyttiga chips :-)

söndag 6 maj 2012

Färska räkor med hemmavispad aioli

I lördags lyxade jag och Trollet till det med färska räkor. Till det gjorde jag aioli och bakade det här brödet, utan ost. Det var superlänge sedan jag gjorde egen majonäs och det är ju så mycket godare än köpesmajjo, och vispar man med elvispen så går det ju himla fort!


Aioli (2pers)

1 äggula
1/2 tsk senap
Lite citronsaft
Salt & peppar
2 dl olja
1 msk vatten
1-2 vitlöksklyftor

Låt alla ingredienser stå framme ett bra tag innan så att de är rumstempererade.
Vispa äggulan med senap, citronsaft och kryddor så att det blir tjockt och krämigt. Tillsätt oljan droppvis under vispning, tillsätt lite vatten mellan oljedroppen så unviker man att den blir för tjock och skär sig. Riv vitlöken och rör ner den på slutet.

fredag 4 maj 2012

Meet me at the Cupcake Café

Nu är det ju härlig vår och tillfälle att ta en skön paus på balkongen eller i trädgården, lapa lite sol och varför inte koppla av med en härlig bok?!
Den här godingen handlar om Issy, som får leva min dröm.. När hon blir uppsagd från sitt jobb och kommit över den värsta jagharingetjobb-ångesten så ramlar hon över en drömlokal och tar det modiga steget och startar upp sitt egna Cupcake Café...
Det här är en supermysig måbrabok och som en extra bonus så får man en massa härliga recept på diverse bakverk. Recepten är roliga, för det är hennes morfar som skrivit dem och skickat dem till Issy, så de har en personlig touché och roliga kommentarer, ni får ett smakprov nedan :-)
Alltså för lite mysig läsning leta efter Meet me at the Cupcake Café av Jenny Colgan!





torsdag 3 maj 2012

Raw brownie

Jag fortsätter min sötsakslängtan med lite nyttigare alternativ. Choklad är en sån sak som jag kan bli galet sugen på, nu har jag ändå varit utan socker i fyra månader, men antar att chokladsuget är något helt annat sug än sockersug för min del. Har ingen längtan efter godis, men jag känner fortfarande att det är galet trevligt att ha något till fikat, jag menar hur kul är det att fika med bara en kopp te?? Frukt fungerar i och för sig jättebra, men ååå vad tråkigt det blir i längden. Gissa hur glad jag blev när jag snubblade över det här receptet hos Anna på bloggen Hemma hos Fru C?!!! Jag gjorde lite ändrigar, hade inget kakaosmör hemma och eftersom jag ville testa detta på stört så tog jag ghee istället (antar att detta gör mitt recept lite mindre raw). Jag hoppade över chili som Anna hade i sin och tog kanel, kardemumma och vaniljpulver istället. Nästa gång ska jag göra chokladbollar utav den här smeten eller bara göra smeten för att okynnesäta direkt ur skålen ;-) Det här var verkligen en höjdare!

Raw brownie

2 dl cashewnötter
2 msk kakaonibs
2 dl färska dadlar (12-15st)
1 msk kokosolja
1 msk ghee
3 msk agavesirap
3 msk kakao
Kanel, kardemumma och vaniljpulver (På farbror Melkervis; efter behag)

Mixa nötter och kakaonibs en lite stund, hur länge beror på om du vill ha bitar i eller hellre vill ha en slät brownie. Kärna ur dadlarna och lägg dem i mixern tillsammans med resten av ingredienserna och mixa till en kladdig massa. Tryck ut massan i en plastfolieklädd form (OM man börjar tjuvsmaka här så kan jag tänka mig att det inte blir så mycket kvar till formen) och ställ in i kylen ett par timmar så att massan blir fast. Enligt min mening så kan man äta denna utan att ha den i kylen först, men det underlättar om den är fastare om man vill ha snygga bitar.

tisdag 1 maj 2012

Parmesanchips med tranbär och pistaschenötter

Här kommer ett smarrig och enkelt tips till kommande myskvällar. Hittade receptet i en folder från Coop. Kan tänka mig att de är supergott som tilltugg till en soppa eller som något extra på buffen. Men jag åt dem bara rakt uppochner som vanliga chips ;-)


Parmesanchips med tranbär och pistagenötter (ca 15 st)

2 dl grovriven vällagrad parmesan
1/2 dl tranbär
1/2 dl pistagenötter

Hacka tranbären och nötterna grovt och blanda med den rivna parmesanosten. Skeda upp fina högar på en bakplåtspappersklädd plåt och platt till dem. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 8-10 minuter. Man får passa dem lite så att de inte blir för brända eller för den delen ogräddade och mjuka...