fredag 24 augusti 2012

Mördande god Morotskaka - Resminne


Semestern är ännu inte helt bortglömd efter mer än en månads jobbande. Jag har ju hållit den vid liv rätt så bra här på bloggen och jag bläddrar igenom bilderna ganska ofta. Vi längtar tillbaka lite till Texas, men det är ju ändå så skönt att vara hemma. Det här blir mitt sköna Resminne-bidrag till Månadens Sötsak hos Tea & Söta saker; en smarrig Carrot Cake! Sådär härligt usa-maffig med mycket av allt! Jag gjorde den lite sådär lagom svenskt i långpannan...
Receptet är hämtat ifrån boken Carrot cake murder skriven av Joanne Fluke, en bok som jag hittade i bokhandeln i Frisco.

Mördande god glutenfri morotskaka

2 cups stevia strö
3 ägg
3/4 cup neutral olja
1 tsk vaniljpulver
3/4 cup soyayoghurt (el gräddfil/yoghurt)
2 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1 1/2 tsk salt
1 stor burk krossad annans (ca560g)
2 cups hackade valnötter
2 cups glutenfri mjölmix
2 cups riven morot

Vispa äggen och stevia strö väl. Vispa ner oljan och därefter vaniljpulver, yoghurt, bikarbonat, kanel, kardemumma och salt. Vispa allt väl så att det blandas ordentligt.
Häll ner den krossade annansen och valnötterna och vispa ytterligare så att det blandas runt. Fortsätt vispa och tillsätt mjölet 1/2 cup i taget.
Till sist så vänder du ner de rivna morötterna, använd inte vispen då blir det bara morotstrassel ;-)

Jag gräddade min kaka i långpannan i 15-20 min på ca 200 grader.

Gör en creamcheesefrosting och dutta ut små klickar över hela kakan så går det lättare att breda ut den utan att man får med sig utav själva kakytan... Skär i rutor och garnera med en valnöt eller något annat skoj.
Själva frostingen gjorde jag av Softspread som är en sojavariant av philadelphia och det blandade jag med lite mjukt mjölkfritt smör och lite sukrinmelis. Gjorde bara allt lite på en höft, så jag har inget direkt recept.





måndag 20 augusti 2012

Jag bara älskar...

Naturell-knäcke från FriendsofAdam med ekologiskt jordnötssmör! Mums!!!!

torsdag 9 augusti 2012

Fika olika


"Kaffe och fika - det är lika
Te och fika -  det är olika"
 ~ Josse E ~

I sann Criminal Minds-anda så bjuder jag på ett litet citat med anor från gymnasietiden, i mitten av 90-talet, myntat av min klasskompis Josse. Det bara kom över mig häromkvällen när jag skulle tjuva en kvällsfika med några överblivna hallonkakor och te -Jag sitter här och fikar olika!

Det här är ju min "fikasanning", hur fikar du helst?? :-)


tisdag 7 augusti 2012

Kakkavalkad ska det va på kalas

Har inte bakat på sååå länge och det finns verkligen en massa saker som jag ville testa att baka, har en hel hög med recept som väntar på att bli bakade. Det blev ju ett perfekt tillfälle nu när jag skulle bjuda till kalas! Fyra olika sorters kakor/bakverk blev det och jag har fått till det glutenfritt, mjölkfritt och sockerfritt! Ja, förutom red velvet cookiesarna som har muscavadosocker och strösslet på tårtan... Nästan full pott!

Både jag och Mich var fullproppade i söndagskväll efter att vi tryckt i oss alla rester. Vi gjorde en riktig "bondedag" med fika på förmiddagen, nästa fika på eftermiddagen och på kvällen så fanns det kvar två bitar av varje sort som vi "tvingade" i oss. Sen orkade vi inte göra många fler knop den kvällen...

Här kommer lite kakbilder:

De här ska inte jag ta åt mig äran för, de har nämligen min svägerska bakat. Det är raw-kokoskakor *klick klick*. Jag fick med mig en doggybag från deras kalas för några veckor sedan...

Hallonkakorna som jag bakade i förra veckan.

Red velvet cookies och morotskaka. Receptet på den här mördande goda morotskakan kommer så småningom...
Raw-brownie med hallonsojagrädde och icke sockerfritt strössel ;-)

söndag 5 augusti 2012

Hej hej söndagsfrukost

Ännu en helg med uppochner och hitochdit väder... Vi lyckades dock att få några soliga och varma minuter på balkongen nu på förmiddagen. Frukost på balkongen är den bästa starten på dagen!!! Gröt med blåbär och jordgubbar, (perfekt) kokt ägg och ingefärsshot. Mums!!
Igår firades 36 åringen, återkommer med kakkavalkad ;-)
Så hur har eran helg varit??


fredag 3 augusti 2012

Glutenfria spröda småkakor med hallon

Jag dammade av Leilas "a piece of cake" häromdagen när jag tänkte baka småkakor till det stundande kalaset. Mitt projekt Leila goes Glutenfree sparkas alltså igång igen, men kanske inte riktigt på riktigt än. Är inte helt ok i matväg ännu och kommer förmodligen att gå på specialdiet året ut. Meeen man fyller ju bara 36 en gång, så några goda kakor ska jag väl ha att bjuda på och säkert tjuvsmaka en också! Men för att inte avvika alltför mycket från min diet så blev de såklart naturligt glutenfria, mjölk- och sockerfria.


Glutenfria spröda små hallonkakor (ca 40-50st)

5 dl Finax gula mjölmix
1 dl potatismjöl
1 1/2 dl sukrin melis
300 g kallt mjölkfritt smör
1-2 msk kallt vatten
Frysta hallon (för det helt sockerfria alternativet) eller hallonsylt

Blanda mjölmix, potatismjöl och sukrin melis i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop det med mjölblandningen. Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg. Knåda inte för mycket, degen ska precis gå ihop sig.
Plasta in och lägg i kylen minst 1 timme.
Sätt ugnen på 175 grader.
Rulla degen till små bollar, lägg i en form och gör en grop mitt i kakan där du lägger ett halvtinat hallon.
Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. I originalreceptet så plattar Leila ut kakorna och gräddar dem direkt på plåten och gräddar dem i 10 min. Men jag gjorde mina i formar, för jag vet ju att glutenfria kakor kan rinna ut så mycket, så de behövde längre tid för att bli helt klara. Men om man bakar med vanligt mjöl så kan jag tänka mig att det går snabbare...

torsdag 2 augusti 2012

Enkel vegetarisk wooook

För att få lite variation i vardagen så försöker jag att smyga in vegetariskt på menyn. Det går väl sådär, är så himla lätt att bara göra sina gamla vanliga maträtter och då blir det mest kött, kyckling och lax. Men jag tror att jag kommer att bli bättre, måste matforska lite runt och hitta goda vegetariska rätter bara... Tips emottages gärna!!!
Vi gjorde iallafall den här vegetariska woken i helgen, vi gjorde det enkelt för oss och hade köpt en fryst grönskakswokmix. Sojastrimlorna kan man hitta i välsorterade mataffärer.
Det blev sååå gott! Till och med skeptikern Mich tyckte att det var supergott! Det var så att han lät lite förvånad själv, för han hade tänkt redan innan att det inte skulle falla honom i smaken ;-)

Enkel vegetarisk woook (4 port)

500g sojastrimlor (vatten+buljong till kokning)
1 påse wokgrönsaker (ca800g)
1 paket risnudlar
sesamolja
soja
sambal oelek
salt & peppar

Koka soyabitarna i vatten och buljong 15 min. Låt dem sedan rinna av och krama ur vätska...
Stek på bitarna i smör eller olja så att de får fin stekyta (annars ser de såå bleka ut). Lägg dem åt sidan och stek på dina grönsaker. (Nu kan du värma upp vatten till dina nudlar) När de börjar bli färdiga, blanda ner sojabitarna och krydda med sesamolja, sambal, soja, salt och peppar.
Koka nudlarna enligt förpackningen. Mina behövde bara ligga 3 min i uppkokat saltat vatten...
Blanda ner nudlarna i stekpannan med grönsakerna och sojabitarna.




onsdag 1 augusti 2012

New York, New York...

Vi avslutade vår Usa-resa med några dagar i New York. Vi tog det väldigt lugnt, vi promenerade mest omkring, åt & shoppade. Jag anpassade mig till Trollhumöret och hon var inte så speciellt intresserad av att åka omkring och titta på sevärdheter. Lyckades lura med henne till Central Park Zoo och så hade vi en skön dag där i parken. Vi spenderade även många timmar runt Times Square och ToysRus, det händer ju så mycket där alla tider på dygnet. Jag hoppas på att åka dit nån mer gång och bara göra dethärvillTheresegöraätaochse-grejer. Jag älskar verkligen NY och skulle kunna spendera flera dagar med att bara vandra omkring och bara vara. Jag skulle nog behöva två veckor minst :-)

Vi hade fint väder alla dagar utom en dag då det regnade...

Det blir ju en del mat. Två gånger åt vi på T.G.I Friday's, där hade de en bra allergimeny, även om det inte blir alltför mycket att välja emellan när det är flera ingredienser som man vill undvika. Salladen åt vi på ett ställe vid Times Square som jag inte kommer ihåg namnet på och omeletten åt vi på en Irländsk pub i närheten av vårat hotell. Kommer inte ihåg vad den hette heller *suck*


I det här hörnet bodde vi, på Roosevelt Hotel. Väldigt fint och centralt.

Vi spenderade en massa timmar på ToysRus. Vi åkte såklart Ferris wheel, det stora pariserhjulet som de hade inne i affären...

Vi besökte M&M och handlade med oss en massa färglada chokladpastiller.

Times Square by night
-Snälla mamma, får den här plats i resväskan?

Härligt häng i Central Park och Central Park Zoo

Utsikt från hotellrummet...