fredag 26 april 2013

Glutenfri lasagne med finskinka och färska tomater

Surfade runt lite på, för mig, nya bloggar och snubblade över ett lasagnerecept som bara skrek -PRÖVA MIG!!! Bloggen där jag hittade receptet på hittar ni HÄR... Så igår testade jag och det blev väldigt gott. Skulle kanske ha lite mer sås, blev nog inte fullt en liter. De översta lasagneplattorna blev lite brända och hårda nämligen. I ursprungsrecepter så hade de 1/2dl färsk hackad vitlök, men kändes lite för väl mycket vitlök för min smak och jag tog vitlökspulver istället och inte fullt så mycket. Kan tänka mig att det även blir gott med färsk basilika i eller varför inte färsk spenat? Men jag är inte den som håller på att experimentera sådär första gången jag gör ett recept, det får bli nästa gång ;-)

Annars så är läget lugnt här hemma, gör inte många knop efter hemgång och middag. Kvällarna är värst för då är magen som en spänd boll och jag stånkar mig fram mellan soffan och toaletten, det är ungefär så mycket som jag orkar. Sover lite halvdåligt, det var länge sedan jag hade en mer sammanhängande nattsömn och jag är en sån som behöver minst 7 timmar på raken för att vara människa. Men det är bara att inse att det kommer att vara så ett tag framöver. Nu är det "bara" tolv veckor kvar tills lilltrollet är beräknat!

Ha en trevlig helg allihopa! Själv så ska jag på bröllop, min kära systers, det ska bli himlans trevligt :)

Lasagne med finskinka och färska tomater

ca 1 liter bechamelsås (kokar upp mjölk och reder med maizena)
1 paket glutefria lasagneplattor
ca 200g parmaskinka
5 tomater
4 dl grovriven parmesan
1 msk vitlökspulver
salt och peppar

Börja med bechamelsåsen. Skiva tomater. Riv parmesanen och blanda den med vitlökspulver, salt och peppar.
Montera ihop lasagnen, börja med sås i botten, lasagneplattor, tomater, skina och ostblandnig. Fortsätt tills former är välfylld.
Gratinera i ugnen på 180 grader i ca 35-40 min.



torsdag 18 april 2013

Salta karameller och chokladsorbet

Tänkte att jag skulle skriva lite om min passion för Salt karamellglass, hehe... Fick en fundering ifrån Åsa om vad det var för något och om jag gjorde den själv. Nope, jag köper den. Men efter den frågan så börjar jag fundera på om inte glassmaskinen förtjänar att dammas av. Kanske glass ska bli min grej när jag går hemma och är mammaledig (och säkert inte har tid för något annat)...

Jag tror att det var för en sådär två år sedan som jag först hörde talas om Angela som var i startgroparna för att starta sin egna lilla glassfabrik. Tycker det är så himla roligt och spännande med människor som vågar satsa på en dröm sådär och så är det såklart ännu roligare när sånna projekt blir så himla lyckade och goda.

Jag vet inte om ni har hört talas om Mormor Magdas därproducerade glass?? Men det är iallafall Angelas företag och numer kan även jag få tag på hennes glass i mitt alldeles egna och nära Ica i Liljeholmen!! Glassen tillverkas i Taberg, söder om Jönköping och deras ide är att använda lokala råvaror så mycket det bara går. Det här är också en glass helt utan konstiga ingredienser och E-nummer!! Hur bra som helst. Kan ju bara jämföra med ingrediensförteckningen på en av Michaels favoriter som ligger hemma i frysen, där listan är oändligt lång för en glass som har smak av choklad, nötter och grädde... När min Salta karamell endast har 6 ingredienser på sin lista.

Priser kan ju alltid diskuteras, för det kostar ju en del. Tror att dessa ligger på 50-60 kronor/burken. Men för mig som egentligen inte är någon storkonsument av glass, så tycker jag att det är mer värt att lägga extra pengar på en "bra" glass än att jag ska betala för en massa konstigheter. För det här är något som jag unnar mig ibland och då är det skönt att veta att jag har en sort som fungerar för mig. Det är ju inte alla glassar i frysboxen idag som tex är vetefria. Väldigt många sorter innehåller vete av något slag och då är det inte bara sånna som är uppenbara som kakdeg eller cheescake, utan helt vanliga måste man se upp med.

Nu har jag hittat en till goding; Chokladtryffel, krämig chokladsorbet!!  Hur god som helst och där tror jag inte att det finns en sån naturlig saltkaramellstopp-gräns när det känns som för mycket. Men jag har ju inte heller testat att äta upp en hel burk, så jag ska kanske inte säga nåt. För mörk choklad kan ju bli rätt så mäktigt.

Så om ni råkar snubbla över Mormor Magdas glass, testa vettja!!




onsdag 10 april 2013

Glutenfria snackbitar

Jamen den där tiden går ju alledels för fort, men har iochförsig inte så mycket emot det. Men ändå, ibland skulle jag vilja orka lite extra om kvällarna. Jag är rätt så däckad efter klockan sju och gör inte många knop, det är väl flipprartummen som arbetar mest med att leta efter något spännande att somna till ;-)
Är ju inne i en djup graviddvala och då hägrar mat- och sovbehovet mest hos mig. Svårast är de där mellanmålen, att få i sig något som är tillräckligt mättande för stunden så att jag klara mig på hemvägen och innan middagsdags. Annars är det ju farligt lätt att trycka i sig något onyttigt för att känna sig nöjd för stunden. Hittade ett recept på Babycenter.se som jag gjorde om lite för att få det glutenfritt och minskade ner en del på sockret, men jag tyckte ändå att de blev lite väl sött för min smak... Funderar lite hur de tänker när de skriver att det är ett nyttigt snack och så är det en deciliter socker och lite sirap i?
Ska testa att göra detta en till gång och då ska jag nog skippa sockret helt, det blir ändå rätt så sött utav dadlar och tranbären. Måste väl bara öka på vätskemängden lite. Vi får se helt enkelt :)
Äter såklart socker ibland nuförtiden, men har mest sug efter salt, surt och beskt. Min favorit är grapefruktjuiceen som jag dricker på mornarna, mmm så himla gott. Blandar lite mellan köpejuice och att pressa själv. En annan "crave" som jag unnar mig ibland är "Salt karamellglass". Det som är bra med den är att jag bara mäktar med ett par matskedar, sen blir det lite för mycket. Men den där första skeden: mmmmm så god!! Jag tänker inte skriva något om chokladpuddingen ;-)

Ha en riktigt härlig onsdag!

Gravidsnack m torkad frukt och nötter

100 g smör
45 g råsocker
1 msk agavesirap
250 g boveteflingor & Hirsflingor (tog väl kanske 60/40)
80g dadlar
20 g tranbär
1/2 näve mandlar

Sätt ugnen på 200grader.
Hacka tranbär, dadlar och nötter till mindre bitar. Mät upp flingorna och blanda ner frukten och nötterna. Smält smöret tillsammans med sockret. Blanda ner i flingblandningen och häll sedan över agavesirap och rör lite till så att allt blir blött. Häll upp i smord fort eller i form med bakplåtspapper. Låt stå i ugnen i 10-15 minuter så att det får fin färg och stelnar. Ta ut och låt svalna ett par minuter och skär lite lätt på ytan för att markera dina snackbitar, låt svalna helt. Förvara i burk i kylen eller stoppa i frysen.