fredag 27 september 2013

Två recept med rödbetor och getost

Om sommaren är sallad och grill, så tycker jag att hösten är rotfrukter och härliga grytor. Nu är tid att gå till din affär eller grönsaksmarknad och köpa hem färska fina rotfrukter. Nuförtiden "behöver" vi ju inte köpa på oss grönsaker och bunkra upp för en lång och hård vinter och bor man som vi i lägenhet så är det omöjligt att göra det, det finns helt enkelt inte plats för det tyvärr. Men som tur är så finns det ju mycket att välja på året runt i grönsaksväg. Men jag tycker ändå att du ska ta och köpa dig ett gäng goda rotisar nu när de är nyskördade och testa något utav recepten nedan! Ett återkommande tema är rödbetor och getost, bara för att det är så himla gott! Pajreceptet kommer ifrån Coops tidning Mer Smak...


Ugnsrostade rotfrukter med getost

Valfria rotfrukter; vi använde morot, selleri, palsternacka, gula och röda betor.
En bit getost
Rapsolja
salt och peppar

Skala och skär rotfrukterna i ungefär lika stora bitar. Lägg i en ugnsform och ringla över olja, salt och peppar. Smula över getost och ställ in i ugnen på ca 200-225 grader tills rotfrukterna är färdiga och har fått fin färg.
Gott som tillbehör till kött eller fisk, men är lika gott att bara okynnesäta bara rotfrukterna & getosten *mums*

Rödbets och getostpaj (6 port)

Pajskal:
4 dl kokt kall quinoa (ca 1-11/2 dl okokt, jag kokade 2 dl och det blev nästan 6 dl)
2 dl mandelmjöl
1 dl potatismjöl
50 gram smör
1 ägg

Fyllning:
400 g morot
400g rödbeta (jag tog även i en lite gulbeta som vi hade över)
1 gul lök
300 g getost
4 ägg
2 dl soyamjölk
2 dl soyagrädde
salt, peppar och timjan

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ihop alla ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i en form med löstagbar kant (24cm i diameter). Går säkert bra att göra den i en stor gratängform med hög kant. En sån vanlig liten pajform blir för liten, det är väldigt mycket fyllning. Förgrädda pajskalet i ca 15-20 minuter.
Skiva getosten och varva den med "rödbetssteket". Blanda sedan ägg och soyamjölk och grädde till en äggstanning och häll över pajen. Soyaprodukterna kan bytas ut mot mjölk/grädde...
Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter. Håll koll på slutet så att pajen inte bränns på ytan.


Skala och grovriv morot, rödbetor och lök. Stek detta i lite olja i en stor stekpanna i ett par minuter. Krydda med salt, peppar och timjan.


Ugnsrostade rotfrukter

Rödbetspaj

onsdag 25 september 2013

Gott med getost

Men alltså, hur har ni det där ute i bloggvärlden?! Jag måste börja med att tacka för alla gratulationer, gulliga kommentarer och receptfeedback!!! Tänk att det verkar vara några som hittar hit och testar recepten och hör av sig om hur det har gått, jag har ju inte varit särskilt aktiv det senaste året, så det är skoj att se att det ändå tickar på med besök varje vecka. Det är alltid lika roligt att få kommentarer och tips ifrån mina läsare. Så fortsätt gärna med det, jag läser allt och försöker att svara  när jag får lite tid över. Det är inte alltid som tiden är med mig nu när jag går här hemma i min amningsdimma, låter lilltrollet styra och ställa och det gör han med besked vissa dagar iallafall, hehe.. För den ena dagen är inte den andra lik, det kan kännas som att oj nu har vi fått in en skön rutin som hållt sig en hel vecka och så blir det plötsligt något helt annat dagen efter. Man får ju ett helt annat perspektiv på livet och det var en skön känsla när jag hälsade på på jobbet häromveckan och jag behövde liksom inte bry mig om allt det där struliga jobbsnacket om system som strular och bla bla bla. Jag kunde lyssna på det, men jag behövde inte ta tag i något strul, hur skönt som helst.
Har istället större problem att handskas med... Han ju gå hemma i 6 veckor innan lilltroll kom och fick en liten morgonrutin där jag alltid kollade på The Mentalist vid tio-tiden och det höll ju i sig även när han kommit. Men så en dag för några veckor sedan så var det helt plöstligt "Extreme home makeover" på min Mentalisttid???!! Hallå hur tänkte trean där?? Häromveckan så råkade jag se att The Mentalist numera visas klockan elva på kvällen, ni förstår väl att hela mitt liv brakade samman lite där, för jag orkar ju aldrig hålla mig vaken vid den tiden. Gissa vad som kommer stå högst upp på min julönskelista?

Så äntligen kommer ett recept på bloggen! Mich har kört en detoxkur och då hittade vi det här i en av kokböckerna (Ulrika Davidssons) och det var så himla gott. När man inte detoxar (som jag) så lägger man bara till lite extra tillbehör tex majscouscous och en extra sallad så blir det en mättande måltid. Hoppas att det ska smaka!

Getostgratäng (2-3port)

1 burk svarta bönor (eller andra bönor/linser)
2 dl hackad purjolök
2 hackade vitlöksklyftor
250g spenat
2-3 tomater
350 g getost
olja till stekning
lite honug och en näve valnötter

Sätt på ugnen på 225 grader. Hetta upp olja i stekpannan och fräs purjolök och vitlök ett par minuter. Tillsätt spenaten och låt det steka ihop sig.
I en ugnsform; lägg bönor/linser i botten på formen, häll över lök och spenat-steket. Lägg över skivade tomater och getost i skivor. Ringla över honung och strössla över nötterna. Skjuts in i ugnen i ca 15-20 minuter tills osten fått fin färg.
Servera med tex majscouscous och sallad.