lördag 26 november 2016

Pepparkaksnötter till glöggmyset


I eftermiddag ska vi åka iväg till min syster och hennes familj för att baka pepparkakor, blir dock inga glutenfria i år. Då vi även planerar att dricka lite glögg, så tänkte jag att det ändå kunde vara trevligt med nåt tilltugg.  

Jag kommer ihåg när jag var liten och vi ofta bakade hasselnötskakor till julen, fick lite feeling och tänkte att det kanske går att göra något liknande med pepparkakssmak och nedan är resultatet! Supergott och tänker även att de kan bli ett trevligt drinktilltugg på en fest om man byter pepparkakskryddan mot en lagrad ost?! 


Får passa på att önska Er en trevlig första advent! 


Pepparkaksnötter (ca 20-25st)


100g mandelmjöl

100g hasselnötsmjöl

1 1/2 msk pepparkakskrydda

En gnutta vaniljpulver

En gnutta havssalt

50g smör

1 ägg


Ugn 175 grader

Smält smöret och låt svalna.

Blanda allt torrt och rör sedan i smöret. Vispa upp ägget lite lätt och blanda ner det. 


Klicka ut på en plåt och grädda mitt i ugnen ca 15 min. 




måndag 21 november 2016

Ny glutenfri tidning i en affär nära dig?!

Har ni sett? En ny lyxig tidning med bara glutenfritt! Det är den tidigare webbtidningen GF Matglädje som gått och blivit fintidning: Glutenfri Matlust.
Jag fick hem ett provex i brevlådan i förra veckan och hittade en hel del spännande recept!
Tycker att det var en bra blandning med allt som man vill ha; mat och bak i nyttig, onyttig och festlig form. Jag kommer absolut att köpa nästa nummer!
Priset är ca 60 kr och om jag förstår det rätt så kommer det att komma ut fyra nummer om året, den här heter iaf Vinter 2016, så en vild gissning.

Återkommer när jag har testat något utav recepten, bovete-petit chouxerna ligger nog bäst till i ordningen :-)

Tack Malin för att jag fick äran att läsa din fina tidning :)



Två intressanta atttestapågrejer:
Baka med Durra! 

Sen det här; bovetepetit choux! Kommer definitivt bli nåt nu till adventshelgerna! Ska pröva mig fram med nån spännande tvist. 


torsdag 17 november 2016

Belugarbolognese

Hemma försöker vi att minska ner på köttätandet, främst av det "röda" slaget. Vi äter mycket kyckling, kalkon och vegetariskt. Försöker verkligen att införa mer fisk, men övriga familjen är inte alltid så förtjusta. Nu känner jag att jag kanske ska dra fram Omega3-kortet, så får de välja mellan att äta fisk några fler dagar i veckan eller ta ett ickesåvälsmakande omegatillskott varje dag. Elakt eller?!

Igår fick jag och Lukas till en himla god bolognese, en vegetarisk sådan! Alltså, så gott blev det! Men lillkocken tyckte bäst om att hjälpa till och tog bara en provtugga och åt sen upp pastan.
Han har nu börjat uppmärksamma att jag inte alltid kan äta samma saker som de övriga i familjen: -Mamma, kan du äta den här glutenfrö... hihihi
Ursprungsidéen till denna har jag hittat i Mera Vego. Har ändrat lite och gör den mer som vi gör våran vanliga köttfärssås här hemma.

Belugarbolognese (ca 4 port)

1 morot
1 gul lök
1-2 stjälkar selleri
1-2 vitlökar
2 dl belugarlinser
1 burk krosstomater
3 dl vatten
Grönsaksbuljong
1/2 pkt Garants kokosgrädde
1/2 msk Oregano
2 msk Persilja
Salt & svartpeppar

Riv moroten grovt. Hacka lök, vitlök och selleristjälkar. Fräs detta i olivolja i en gryta.
Tillsätt bleugarlinser, tomatkross, vatten och buljong. Låt allt koka ihop i ca 15 min. Tillsätt kokosgrädden och krydda. Låt det koka ihop i ytterligare 10-15 min så att linserna blir lite mjuka. Om man vill kan man mixa såsen, men jag valde att inte göra det.
Servera med pasta och en god sallad och kanske lite riven parmesan på toppen!