fredag 2 november 2012

Trattkantarellsoppa

Kan ge mig på en vild gissning om att det är väldigt många som har bunkrat upp med svamp den här hösten?! Överallt förföljdes jag utav dignande svampkorgar och bord som svämmade över av svamp och jobbiga meningar som "titta vad jag fick ihop på 5 minuter!!!" det var ju högst irriterande ;-)Speciellt då jag själv inte kommit ut i skogen och vi har inga direkta svampskogar här på Höjden. Men men, när jag var på väg hem från min Yogaretreat-helg så tog jag en sväng förbi "mitt gamla liv" och hälsade på kompisar från förr. Min kompis Marie är en sån svampmagnet och jag fick med mig en kasse med höstkantareller hem. Lycko mig va?! Så kolla bilden nedan vad jag fick ihop på typ 30 sekunder ;-)
Eftersom jag fick svampen av min kompis så passade jag på att göra hennes farmors sopprecept, riktigt rackarnsmumsig är den!! På hösten ska man äta soppa, så testa den här!


Ruts trattkantarellsoppa (ca 4 port)

1 liter färska trattisar (el 2-3 dl torkade som du lägger i blöt en stund innan tillagning)
en klick smör
1 liter buljong
1 msk tomatpure
1 1/2 dl grädde
1 tsk citronsaft
hackad persilja
(ev 1 msk Roquefortost, jag brukar hoppa över den)
Maizena till redning

Skär svampen i bitar. Lägg smör i en stor kastrull och lägg i svampen och låt den koka ett par minuter. Fyll på med fett om det behövs. Tillsätt tomatpure och häll över buljongen.Låt koka ihop ett par minuter och red med maizena utblandat i lite av grädden (om du tål vetemjöl så kan du med fördel ta i mjölet när svampen fått puttra ihop och sen hälla på buljongen i omgångar). Häll på resten av grädden.  Smaka av soppan med salt, peppar och citronsaft. (ev den där lite läskiga osten om man gillar sånt).
Servera med något gott bröd.

2 kommentarer:

  1. Härligt! Jag har också trattisar i gömmorna som jag fått av givmilda arbetskompisar till min man. Har tänkt förvandla dem också till en soppa så småningom. Grattis förresten till att ha sprängt 100.000-vallen!!!

    SvaraRadera