torsdag 5 januari 2012

Frukost - Glutenfri morgongröt

Fick ursprungsreceptet från Johanna på Oih, ändrade lite av ingredienserna (såklart *hihi-suck*), men jag har ju vissa riktlinjer att hålla mig till. För att göra gröten extra snäll mot min kropp, så blötlägger jag min portion kvällen innan och tillsätter lite mer vatten innan jag kokar den.
Till frukost den här veckan har jag ätit den här gröten med blåbär och banan, ett eller två ägg och en kopp hemmagjort "ingefärste" (en bit färsk ingefär och hett vatten). Jag ska börja botanisera runt lite och se om jag hittar några andra roliga frukostalternativ som jag skulle kunna göra ätvänliga för mig. Men jag är väldigt nöjd med gröten, så jag kommer nog inte att ha så bråttom :-) Det enda som är lite jobbigt är att äta allt så tidigt på morgonen, när jag fått i mig gröten så har jag inte så mycket rum för ägg. Jag har gjort så att jag tagit med mig det och ätit det sen på jobbet istället. Kanske är annorlunda med aptiten till helgfrukosten?! Då är jag iallafall mer vaken när det börjar frukostkurra i magen. Klockan sex på morgonen är jag mer som en zombie och virrtant som springer fram och tillbaka.

Så här gjorde jag min grötmix:

Glutenfri grötmix

2,5 dl Cashewnötter
2,5 dl Sötmandel
5 dl krosst bovete
2 dl hela linfrön
2 dl skalade sesamfrön
1 dl kokosflingor
2 dl polentagryn
1 dl solrosfrön
1 dl torkad frukt (jag tog gojibär)

Grovahacka nötterna och blanda alla ingredienser i en stor burk med tätslutande lock.
1 port: Blanda 1 dl grötblanding med 2 dl vatten och en gnutta havssalt och koka i 10-15 minuter. Servera med tex blåbär och banan eller något annat smarrigt som du får äta ;-)


5 kommentarer:

 1. Har du testat min spannmålsfria mysliblandning? http://kjerstismatochprat.blogspot.com/2011/09/kryddig-mysli-helt-spannmalsfri-med.html
  Den brukar jag lägga i blöt i naturell sojayoghurt kvällen innan och äta som Davosgröt med frukt och bär till. Brukar också vispa i lite blåbärspulver i yoghurten för en mer naturlig bäryoghurt. Superenkelt och behöver inte kokas på morgonen heller när man är trött och har bråttom.
  Sen undrar jag om du inte kan ta en lite mindre grötportion för att få plats med ägget? Jag tycker ofta att de rekommenderade grötportionerna är gigantiska. I alla fall om man också ska äta annat till. Fortsatt lycka till!!! Ha en fin Trettondagshelg!

  SvaraRadera
 2. Mmmmm.... va gott det verkade, får nog ta och testa detta nån gång, ha det bra /Pernilla

  SvaraRadera
 3. Kjersti - Tack, ska kolla in din mysli! Jo, jag har också funderat på att göra portionen mindre. Nu på helgen har det fungerat bra, men då är jag mycket mer hungrig än vad jag är kl 6 på morgonen, hihi. Får se hur det går i nästa vecka! Ha en fortsatt skön helg!

  Pernilla - Det får du absolut göra! Ha det så bra =)

  SvaraRadera
 4. Den gröten lät ju jättegod! :D

  SvaraRadera