måndag 2 januari 2012

Nytt år - Hälsan i första hand...

Nu är det dags att vända blad och gå in i ett nytt hälsoår. Nu kommer det förhoppningsvis att hända grejer på måbrafronten. Det är ju lite klyschigt med nyårslöften, så jag har inte lovat något speciellt, men några dagar innan nyår (efter tips från mina bloggkollegor Emma, Marie och Kjersti) så var jag iväg på mitt första besök på OIH hos Johanna som är näringsterapeut. Från och med idag så börjar jag med min läkningsdiet, det blir alltså mitt nya nyårsliv, dock inget direkt nyårslöfte. Men jag grabbar tag i varje möjlighet att försöka bli piggare. Det finns liksom ingen anledning att inte försöka! För inget som jag gjort efter tips från "expertkåren"(gastroläkare och dietisten) har gett några resultat ännu och där blir man bollad mellan dem hela tiden - nej, det får du fråga dietisten - Nej, det har jag aldrig hört bla bla bla och så tar allt så lång tid, tre år har snart gått och om jag inte gjorde något drastiskt så skulle det säkert ta tre sömniga år till i den svängen...
Såååå för en gångs skull så var det skönt att komma till ett ställe där inget liksom ifrågasattes eller nej-det-har-vi-aldrighörtalasomades. Och det känns som att nu kommer det hända nåt, jag behöver inte känna att det ska ta tre år till!

Även fast jag har ätit naturligt glutenfritt, så har jag ändå inte haft en riktigt glutenfri kost, fick jag veta på mitt första möte! Tydligen så innehåller alla former av fröer och växter sitt eget "gluten", alltså inte bara vetet, men dessa innehåller såklart inte någon forma utav vete... Gluten är ju ett protein i vete och de här övriga fröerna och växterna har också en sammansättning av protein som kan liknas vid glutenproteinet. I förhållande till "vetegluten" så är proteinet svagare i övriga fröer/växter, som verkar kunna spjälkas ned lite om man blötlägger det ordentligt innan tillagning. Så nu för tillfället så får jag inte äta tex ris utan att ha haft det i blöt över natt/dagen.

Jag fick göra en slags kroppskanning och lämna blodprov och hårprov för analys. På det stora hela så tyckte hon att jag var en ovanlig frisk person, men hon kunde se att kroppen var i sparläge och att det också tydligt indikerade på problem med tarmarna och allt som hänger ihop runtomkring. Även att jag verkar vara åt det matkänsliga/allergiska hållet, alltså det kan finnas andra livsmedel som jag inte tål.

Nu ska jag alltså koncentrera mig på att läka, vilket för mig betyder att jag från och med nu kommer att undvika all gluten, laktos och socker. Hmmm, vilket betyder lite mindre bakning för min del, men men det överlever jag nog. Förhoppningsvis behöver jag inte hålla dieten strikt resten utav livet, men känner att jag måste förbereda mig på att tex gå över till mjölk/laktosfritt eller behöva utesluta något annat som det visar sig att jag inte tål. Men nuförtiden finns det så himla mycket bra alternativ, så jag känner mig egentligen inte orolig över att missa något. Jag har ju sett så himla många bra exempel på multiallergi-överlevnad ute i bloggsfären.

Nu en tid framöver blir bloggen nästan mer Hälsoresan, men dock ändå Glutenresan, allt är ännu mer naturligt glutenfritt och mycket nyttigare! Mindre bakning och mer fokus på frukost, lunch och middag.

God fortsättning på ert nya år!

Frukostgrötblandning, kommer ett recept på min variant snart...

7 kommentarer:

 1. Härligt, Therése, att du tagit tag i bekymren på allvar! Jo, det är lite puligt, och man måste få in ett nytt tänk, men som du säger så finns det så många bra alternativ. Och det är viktigt att fokusera på det man FÅR äta inte på det man inte får äta. Stort lycka till!!!!! Vi får hjälpa och peppa varandra helt enkelt!

  SvaraRadera
 2. Gott nytt år och lycka till med hälsan! Hoppas du får må riktigt bra snart!!! Kram

  SvaraRadera
 3. God fortsättning på ditt nya år!
  Så kul att du tagit dej till en näringsterapeut. Du kommer garanterat att må bättre när du följer hennes råd. Men visst blir det en omställning som heter duga...

  Jag ser fram mot att få följa din hälsoresa och ta del av dina nya glutenfria, mjölkfria o sockerfria recept.

  Lycka till!
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Hej! Dags att ge mig till känna. Har läst din blogg ca en månad. Det är mycket intressant för jag är själv multiallergiker. Lever naturligt glutenfritt sedan 06. Spännande med din nya hälsokontakt. Man får söka för att få hjälp. Av skolmedicinen har jag inte fått annat än axelryckningar och beklaganden. "Vi kan inte hjälpa alla. Så tyvärr." Men jag måste påpeka en sak. Ris är absolut naturligt glutenfritt. Hon måste ha menat att det kan vara kontaminerat. Annars har hon faktiskt fel. Ser fram emot att läsa om din hälsosamma kost. Lycka till. Anne

  SvaraRadera
 5. Tack Kjersti :) Helt klart att man ska tänka på det man får äta istället för på det man inte får äta. Skönt med en hälsopeppare!!!

  Sandra - Gott nytt år och tack!! Det verkar ju bli ett spännande år för oss båda ;-)

  Marie - Tack så mycket och god fortsättning! Det blir verkligen en omställning. Men jag känner mig faktiskt superredo att göra precis vadsom helst just nu :)

  Anne - Kul att du hittat hit och att du ger dig tillkänna! Har många anonyma läsare som jag inte vet vilka de är :) Vad har du för andra allergier? Jag har börjat kolla runt och läsa lite om alla möjliga allergier. Sådär ifallatt...
  Skolmedicinen har varit alldeles för långsam och stelbent för min del. Så nu blev det nya försök på annat håll! Har rättat lite i texten, för hon har inte sagt att ris innehåller någon form av vete. Bara att det innehåller ett protein som liknas med glutenet i vete. Men det var kanske inte helt solklart i texten, kan bli så när man försöker skriva och är trött i mössan. Ha det så bra!

  SvaraRadera
 6. Låter intressant!! Min son är ju sjuk och vi har ärligt inte varit så intresserade av alla alternativ förslag vi fått, men jag tror vi ska ta kontakt med kliniken i fråga i alla fall. Skulle ändå vara intressant att höra ytterligare några tankar eftersom läkarana inte lyckats lösa Albin-gåtan på 4 år. Lycka till med nya livet - ska kolla dina recept så att man kan få inspiration.

  SvaraRadera
 7. Annika - Kul att du tycker att det låter intressant, skulle vara spännande om de kunde hjälpa till och lösa något i Albin-gåtan! Du får berätta om ni bestämmer er föratt kontakta dem och hur det går isåfall! Hoppas att din Albin får bli bättre snart, han är en riktig kämpe!! Kram

  SvaraRadera