fredag 3 augusti 2012

Glutenfria spröda småkakor med hallon

Jag dammade av Leilas "a piece of cake" häromdagen när jag tänkte baka småkakor till det stundande kalaset. Mitt projekt Leila goes Glutenfree sparkas alltså igång igen, men kanske inte riktigt på riktigt än. Är inte helt ok i matväg ännu och kommer förmodligen att gå på specialdiet året ut. Meeen man fyller ju bara 36 en gång, så några goda kakor ska jag väl ha att bjuda på och säkert tjuvsmaka en också! Men för att inte avvika alltför mycket från min diet så blev de såklart naturligt glutenfria, mjölk- och sockerfria.


Glutenfria spröda små hallonkakor (ca 40-50st)

5 dl Finax gula mjölmix
1 dl potatismjöl
1 1/2 dl sukrin melis
300 g kallt mjölkfritt smör
1-2 msk kallt vatten
Frysta hallon (för det helt sockerfria alternativet) eller hallonsylt

Blanda mjölmix, potatismjöl och sukrin melis i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop det med mjölblandningen. Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg. Knåda inte för mycket, degen ska precis gå ihop sig.
Plasta in och lägg i kylen minst 1 timme.
Sätt ugnen på 175 grader.
Rulla degen till små bollar, lägg i en form och gör en grop mitt i kakan där du lägger ett halvtinat hallon.
Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. I originalreceptet så plattar Leila ut kakorna och gräddar dem direkt på plåten och gräddar dem i 10 min. Men jag gjorde mina i formar, för jag vet ju att glutenfria kakor kan rinna ut så mycket, så de behövde längre tid för att bli helt klara. Men om man bakar med vanligt mjöl så kan jag tänka mig att det går snabbare...

2 kommentarer:

  1. Har också gjort sockerfria hallonkakor, gott! Ska göra om kakorna en gång till bara så att de blir riktigt bra :)

    SvaraRadera