fredag 27 september 2013

Två recept med rödbetor och getost

Om sommaren är sallad och grill, så tycker jag att hösten är rotfrukter och härliga grytor. Nu är tid att gå till din affär eller grönsaksmarknad och köpa hem färska fina rotfrukter. Nuförtiden "behöver" vi ju inte köpa på oss grönsaker och bunkra upp för en lång och hård vinter och bor man som vi i lägenhet så är det omöjligt att göra det, det finns helt enkelt inte plats för det tyvärr. Men som tur är så finns det ju mycket att välja på året runt i grönsaksväg. Men jag tycker ändå att du ska ta och köpa dig ett gäng goda rotisar nu när de är nyskördade och testa något utav recepten nedan! Ett återkommande tema är rödbetor och getost, bara för att det är så himla gott! Pajreceptet kommer ifrån Coops tidning Mer Smak...


Ugnsrostade rotfrukter med getost

Valfria rotfrukter; vi använde morot, selleri, palsternacka, gula och röda betor.
En bit getost
Rapsolja
salt och peppar

Skala och skär rotfrukterna i ungefär lika stora bitar. Lägg i en ugnsform och ringla över olja, salt och peppar. Smula över getost och ställ in i ugnen på ca 200-225 grader tills rotfrukterna är färdiga och har fått fin färg.
Gott som tillbehör till kött eller fisk, men är lika gott att bara okynnesäta bara rotfrukterna & getosten *mums*

Rödbets och getostpaj (6 port)

Pajskal:
4 dl kokt kall quinoa (ca 1-11/2 dl okokt, jag kokade 2 dl och det blev nästan 6 dl)
2 dl mandelmjöl
1 dl potatismjöl
50 gram smör
1 ägg

Fyllning:
400 g morot
400g rödbeta (jag tog även i en lite gulbeta som vi hade över)
1 gul lök
300 g getost
4 ägg
2 dl soyamjölk
2 dl soyagrädde
salt, peppar och timjan

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ihop alla ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i en form med löstagbar kant (24cm i diameter). Går säkert bra att göra den i en stor gratängform med hög kant. En sån vanlig liten pajform blir för liten, det är väldigt mycket fyllning. Förgrädda pajskalet i ca 15-20 minuter.
Skiva getosten och varva den med "rödbetssteket". Blanda sedan ägg och soyamjölk och grädde till en äggstanning och häll över pajen. Soyaprodukterna kan bytas ut mot mjölk/grädde...
Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter. Håll koll på slutet så att pajen inte bränns på ytan.


Skala och grovriv morot, rödbetor och lök. Stek detta i lite olja i en stor stekpanna i ett par minuter. Krydda med salt, peppar och timjan.


Ugnsrostade rotfrukter

Rödbetspaj

3 kommentarer:

  1. Kul med kokt quinoa i pajskalet. Det har jag aldrig testat, bara med quinoamjöl. Det ska jag definitivt prova! Ha en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var lite roligt, tog en mixad sort med ljusa och mörka quinoa, så det blev en snygg paj :) Ha en skön måndag!

      Radera
  2. Hej Therése! Grattis, du vann ju! Hör av dig så snart som möjligt med din adress, så postar jag vinsten i morgon när jag ska till stan.

    SvaraRadera