Ja, vad ska man säga? Också väldigt goda och bra! Kokade dem och bjöd stora familjen på förra helgen när vi firade Mich. Slog på stort och gjorde en vegetarisk böngryta. Det receptet kommer ifrån kokboken Friendly food - H.Görandson (se recept nedan)
För Durrakornen så behöver man lite planering, de ska nämligen blötläggas först. Det stod lite olika; på förpackningen 3 timmar och på nätet över natten. Så jag gissar att man kan göra lite hursomhelt, bara man blötlägger dem innan :)
När jag hade lite kokta korn över, så använde jag dem i morgonomeletten tillsammans med lite grönsaker.
Har blivit bättre på att använda upp rester och grönsaker, inte lika mycket som slängs. Men har ännu en bit kvar där i att vara matsmart :)
Håll tillgod; två supersmarriga vegetariska recept.
Böngryta med goda tillbehör
1 finhackad rödlök
Böngryta med goda tillbehör
1 finhackad rödlök
1-2 vitlöksklyftor
1 brk kikärter
1 brk kidneybönor
1 brk tomatkross
1 brk tjock kokosmjölk
1 tsk spiskummin
1 msk curry
1 brk kikärter
1 brk kidneybönor
1 brk tomatkross
1 brk tjock kokosmjölk
1 tsk spiskummin
1 msk curry
1 tsk mald ingefära
1/2 krm Kanel
1 tsk örtsalt
Tillbehör
avokado
färsk spenat
rödkål (lätt stekt eller färsk)
Cashewnötter
sesamfrön
Tillbehör
avokado
färsk spenat
rödkål (lätt stekt eller färsk)
Cashewnötter
sesamfrön
Kall sås gjord på turkisk yoghurt, naturell yoghurt, citronzest och citronsaft.
Fräs lök, vitlök och bönor i en gryta. Tillsätt kokosmjölk, tomatkross och kryddor. Låt puttra en lite stund.
Fräs lök, vitlök och bönor i en gryta. Tillsätt kokosmjölk, tomatkross och kryddor. Låt puttra en lite stund.
Servera med tex durrakorn, tärnad avokado, stekt rödkål, spenat och toppa med sesamfrön och cashewnötter.
Här kommer nästa, en favorit från boken Mera Vego av Lisa Bjärbo o Sara Ask. Det är lite meck med att skala butternuten, men så värt det! Den här rätten är himmelskt god, passade bra med durrakornen. Vi har även ätit med gnocchi, ris och annan pasta.
Krämig butternutsquash med pumpafrön
1 stor butternutsquash
olivolja
1 dl pumpakärnor
2 vitlöksklyftor
2dl creme fraiche
1 dl vatten
grönsaksbuljong
oregano, salt och peppar
Sätt ugnen på 250 grader.
Skala och tärna butternutsquashen. Lägg på en plåt, ringla över rikligt med olivolja, rör runt och rosta i ugnen i ca 30 min. De sista minuterna strör du över pumpakärnorna så att de också blir lite rostade.
Hacka vitlöken och fräs i olja i en gryta. Häll över squashen och tillsätt vatten, buljong och creme fraiche. Låt puttra, krydda med oregano, salt och peppar.
Här kommer nästa, en favorit från boken Mera Vego av Lisa Bjärbo o Sara Ask. Det är lite meck med att skala butternuten, men så värt det! Den här rätten är himmelskt god, passade bra med durrakornen. Vi har även ätit med gnocchi, ris och annan pasta.
Krämig butternutsquash med pumpafrön
1 stor butternutsquash
olivolja
1 dl pumpakärnor
2 vitlöksklyftor
2dl creme fraiche
1 dl vatten
grönsaksbuljong
oregano, salt och peppar
Sätt ugnen på 250 grader.
Skala och tärna butternutsquashen. Lägg på en plåt, ringla över rikligt med olivolja, rör runt och rosta i ugnen i ca 30 min. De sista minuterna strör du över pumpakärnorna så att de också blir lite rostade.
Hacka vitlöken och fräs i olja i en gryta. Häll över squashen och tillsätt vatten, buljong och creme fraiche. Låt puttra, krydda med oregano, salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar