fredag 15 april 2016

Thereses knäckis

Fröknäcke går åt i rasande fart här hemma. För tillfället äter inte jag något "jästbröd" och då är fröknäcke ett perfekt substitut. Brukar även bryta ner det i småbitar och ha i yoghurten om jag inte har någon müsli. Det brukar även lillkillen gilla! Här hemma kallar vi det kort och gott för knäckis.

Fröknäcke finns nog i hundra olika varianter. Ursprungsreceptet som jag utgått ifrån innehöll mandelmjöl, men jag ville göra en nötfri variant och har nu testat med Teffgryn och det funkade superbra!

Två plåtar Knäckis

2 dl solrosfrön 
2 dl sesamfrön
1dl linfrön
1dl pumpakärnor
1dl chiafrön
3/4 dl teffgryn 
2 msk fiberhusk
5dl vatten
Om man vill kan man tillsätta lite olivolja (häller i lite i måttet när jag mäter upp vattenmängden) och sen även krydda om man känner för det. Jag gör oftast naturell med lite olivolja. Bara lite örtsalt på är också gott.

Bred ut på två bakplåtar, grädda i ugnen på 150 grader. Jag kör två plåtar samtidigt i vanlig ugn och växlar plåtarna var 20:e minut, så gräddningen brukar ta ca 1 1/2 timme. Men har man varmluft blir det säkert klart på under 1 timme. Man får testa sig fram och hålla koll så att det inte blir bränt. 
Viktigt också att öppna ugnsluckan nån gång ibland och "ånga ut", det blir rätt fuktigt. 

3 kommentarer:

 1. Så kul att du börjat blogga lite mer igen Therése!! Visst är det härligt med fröknäcke. Här blir det också olika slags knäcken i ur och skur. Superbra att ha hemma på lut om det dyker upp oväntade fikagäster. ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har blivit mer sugen på att blogga :) Knäcken går åt i rasande fart, blir knappt kvar nåt till oväntade gäster :)
   Ha det gott!

   Radera
 2. Vad gott! Länge sedan jag gjorde fröknäcke nu, måste göras snart igen :)

  SvaraRadera