torsdag 6 januari 2011

Glutenfri Spätzle

Svaret på bildgåtan är alltså en Spätzle-rivare. Det är superlätt att göra med denna har vi märkt. Tidigare har vi försökt oss på att göra dem manuellt och då har vi alltid gjort degen för hård, så de har blivit hårda och "mjöliga", plus att det tagit sån tid! Nu går det på bara några minuter. Det ska även fungera om man har ett vanligt grovt rivjärn, fast inte en sådan dubbel utan en enkel och hälla degen över hålen. I ett recept som vi hittade på nätet skrev de att man skulle hälla degen på tex en skärbräda och sen, med kniv, skära ner långa korvar i vattnet. Jag kan inte riktigt föreställa mig hur det ska funka, men det handlar väl om övning antar jag...
När man gör med glutenfritt mjöl så blir de en aning genomskinliga och lite småtrista i färgen. Men när man blandar ner dem direkt i såsen så ser det helt ok ut till slut  och de är vekligen gott ;) Vi gjorde paprikakyckling till; vi fräste lök, kyckling och paprikapulver. Tillsatte mjölk och grädde och till sist Spätzlen och hackad persilja.
Något annat som också är smarrigt är Käsespätzle, och då blandar vi i två olika sorters ostar, då brukar det bli en svensk variant med Västerbottenost och nån vanlig mildare sort och så ska det vara stekpannerostad lök till. Mums!


Spätzledeg

300g Lailas gula mjölmix (ca5-5 1/2dl)
1 ägg
2,5dl vatten

Blanda ihop alla ingredienser, degen ska vara seg och lös! Häll sedan smeten i rivaren direkt över en kastrull med kokande vatten. Viktigt att vattnet kokar, så att de inte bara blir en degklump på botten.
Degen ska vara lös
Innan man får in spätzle-snittsen så kan det vara en ide att vara två stycken vid tillverkningen ;)


Ser inte så tokigt ut va?

1 kommentar: