torsdag 8 mars 2012

Glutenfria Ostfrallor

Igår var det sååå synd om mig, ni vet man är sjuk och helt ensam hemma. Har det lite småtråkigt och ont överallt och inte får jag trycka i mig något sliskigt trösterikt gottis... Ni hör ju hur synd det var om mig, det finns visst ett namn på fenomenet; Regression. Läste om det just igår hos Kjersti och kunde inte låta bli att småskratta åt mig själv... Det stämmer ju så bra; jag är lite sjuk och vill att hela världen ska tycka synd om mig...
Sååå för att pigga upp mig lite extra så bestämde jag mig för att göra ostfrallor, har ju inte ätit bröd på evigheter... Utgick ifrån mitt kokossemlarecept och bytte ut några ingredienser.
Måste säga att jag blev nöjd med resultatet! De blir liksom luftiga, fina och smaken är inte heller så tokig... Igår gjorde jag dem med goda tomatskivor på och idag har jag delat, rostat och ätit dem med god prosciutto på.
Nöjd, glad och snart frisk!


Glutenfria ostfrallor (2 stora eller 4 små)

2 ägg
1 tsk kokosblomsocker
1/2 dl vatten
30 g kokosolja

1/4 dl kokosmjöl
1 tsk bakpulver
2 msk fiberhusk
3/4 dl riven vällagrad parmesan
1 gnutta örtsalt

Smält kokosoljan på låg värme eller i ett vattenbad. Vispa ägg och kokossockret pösigt. Tillsätt vattnet och kokosoljan.
Blanda kokosmjöl med fiberhusk, bakpulver, riven ost och salt. Blanda ner det i äggblandningen och låt det svälla några minuter. Rulla sedan fina bollar och grädda dessa i 175 grader i ca 25 minuter.





10 kommentarer:

  1. Hahaha! Ja visst är det synd om oss!! Syndast i hela världen!! Men så länge det finns tröst finns det hopp, eller hur. Och dina bullar ser verkligen trösterika ut, superfina och "bulliga". Tack för länkningen förresten, och fortsätt krya på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, ja utan tröst så hade det ju varit hopp-löst... Varsågod och tack, nu börjar det bli bättre!

      Radera
  2. De där såg riktigt smariga ut! Nu får du krya på dig så du är frisk till nästa helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja :-) Tills nästa helg måste jag ju vara helt frisk :-D

      Radera
  3. Ser väldigt goda och saftiga ut! Dum fråga kanske men smakade dem kokos? (Är inte så insatt i de där med kokosblomsocker, kokosolja och kokosmjöl). Om inte så tänker jag testa de på min sambo som har celiaki.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Åsa! De blev väldigt saftiga och goda! Jag skulle nog säga att de smakar lite kokoks, tror att det är själva kokosmjölet som smakar mest, oljan och kokosblomsockret tycker jag inte har så mycket kokossmak. Det kanske går att testa med något annat gf mjöl? Kokosoljan går att byta mot smör och sockret mot annan sötning. Du får berätta om du testar med annat mjöl och säga hur det gick hem :-) Tjingeling! /Therése

      Radera
  4. Kul att du hittade till mig, så att jag hittade till dig! Jag har haft min glutendiagnos i 6 år nu och har lärt mig leva med den. Hemma funkar det bra, men det är inte alltid lika lätt när man ska ut och äta eller är hembjuden till någon.

    Wow, vilka frallor!! De ser ju helt fantastiska ut! Det måste jag absolut testa!

    //Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så roligt när man bara sådär dyker på nya roliga bloggar!! Håller med, hemma funkar det superbra det är "bara resten" som kan vara lite trixigt med gluten...

      Ja, det blev verkligen bra. Jag har annars lite svårt att baka bröd, för jag och jäst går inte ihop numer. Så att få saftiga frallor är lycka för mig :)

      Radera
    2. Åh! Mamma och jag gjorde ett JÄTTEGOTT bröd! Jag tror att det var i förrgår... Med valnötter och rivna morötter! Supergott! Sådär "fluffigt" och saftigt! Helt perfekt! Det är ju precis det som brukar vara så svårt med att baka glutenfritt bröd :/... Jag har haft diagnosen glutenintolerans (celiaki) i ca 1 år nu... Och nu verkar vi ÄNTLIGEN ha lyckats komma fram till ett hembakat bröd som är väldigt gott och inte alls så där geggigt och konstigt när man tuggar det! (Till min stora förtjusning). Vill du ha receptet? Det mesta stod på en mjölkartong... Visserligen är det ljust bröd och inte grovt, men ändå! Man kan ju prova med lite grövre mjöl om man vill! Eller vilket mjöl man nu än använder! Du kan få några tips också för att göra det ännu lite bättre!

      Med vänliga hälsningar en glad tjej på 13 år!

      Radera
    3. Lovisa, det låter ju supergott!! Tar gärna receptet och så många tips som möjligt! Jag är urusel på att få till bra bröd! Så alla tips och knep är välkomna :-)

      Radera