tisdag 7 februari 2012

Geröstete Krumbirne

Åh, vad är nu detta för konstigheter?? Egentligen inte så konstigt alls, kan man lite tyska så kan man lätt klura ut att det blir ungefär; rostade krokiga päron. Och kan man sin skånska så kan man lura ut att det handlar om potatis...
Min Mich är ifrån en liten by i östra Österrike och där brukar det bjudas på detta. Det är ett smart sätt att ta vara på de stackars gamla överblivna kokta potatisarna, som brukar kunna få ligga ensamma, i kylen på ett fat alldeles för länge. Så istället för att kasta dem så kan man få ett smarrig tillbehör till maten.
Mich har en förkärlek för paprikapulver, dels så får det mer smak och för att det får fin färg. När han lagar mat som han är van med hemifrån så innehåller det mycket paprikapulver och mejram.
Det här är lite som med pyttipannan, man kan krydda och lägga till nästan vad som helst som man tycker om och har över i kylen. Snabbt, enkelt och gott :-)


Geröstete Krumbirne (ca 2 port)

1 gul lök
3-4 kokta kalla potatisar
smör eller olja till stekning
salt, peppar och paprikapulver

Finhacka löken. Riv potatisen på ett rivjärn, på den grova sidan. Stek löken så att den blir mjuk och tillsätt potatisen. Smaka av med salt, peppar och paprikapulver.



Lax med krumbirne och ugnsbakade grönsaker

2 kommentarer: