torsdag 5 april 2012

Blodprover och asiatiskt på menyn

Idag har jag varit och tagit nya blodprover för att kolla upp järn, B12 och magnesium. Min gastroläkare tyckte (efter mina senaste prover i februari) att jag skulle sluta med järnet. Efter ett par veckor utan järn så dyker det upp ett och annat välkänt symtom, som att halva handen domnar på natten. Läste på lite och hittade att även brist på magnesium kunde ge domningar, så jag har tagit detta några dagar, så förmodligen syns det väl inget på själva magnesiumtestet, blir spännande att se hur järnnivåerna ligger... Men men domningarna har faktiskt så smått börjat gå tillbaka lite, så det är förmodligen magnesium som fattas mig!

Igår var vi modiga här hemma och testade ett helt nytt recept som jag hittade i en menyfolder från Ica.

Pork teriyaki (4port)

600g strimlat fläskkött
1 msk kokosolja
1-2 dl glutenfri teriyakisås (recept HÄR)
1 bukett broccoli
2-3 salladslökar
2-3 msk sesamfrön
nudlar eller ris

Kimchi

100g Savoykål (eller pak choy som det var i ursprungsreceptet)
1tsk sambal oelek
1 lime
1 msk olja
Salt och peppar

Först bestämmer du om det ska serveras nudlar eller ris och förbereder för detta (så att du inte bestämmer dig för ris på slutet och så är övriga maten redan färdig...)
Sen fortsätter du med Kimchin, så kan den stå och dra till sig ett tag innan maten är färdig. Strimla kålen. Blanda sambal med lime, olja och kryddor. Häll detta över kålen och rör runt. Om du gillar starkt så tar du bara mer sambal :)

Strimla salladslöken och gör skär små buketter av broccolin. Smält kokosoljan i en stekpanna och stek dina fläskstrimlor. Tillsätt broccolin och låt det steka med en liten stund, sen tillsätter du löken och till sist häller du över teriyakisåsen och låter allt puttra i 4-5 minuter. Medans detta puttrar så tar du fram en ny stekpanna och hettar upp den och häller i sesamfrön för rostning. Håll koll så att fröna inte blir brända (det är också därför du ska göra detta när det andra står och puttrar för sig självt). Strö fröna över köttet i stekpannen eller servera dem i en skål brevid.

Duka fram, ät och njut :-)

2 kommentarer:

  1. Låter härligt gott!! Skönt att domningarna börjar ge med sig, och spännande att se vad proverna visar. Själv märker jag genast om jag slarvar med att ta magnesium, då får jag som ett brev på posten kramp i benen på nätterna. Så nu slarvar jag inte! Ha en underbar påsk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var verkligen gott! Ja, det är superskönt. Så märkligt att en liten mineralbrist kan ställa till det så. Kommer inte slarva med det i fortsättningen. Ha en skön påsk Kjersti!!

      Radera