fredag 20 april 2012

Mandel och ingefärapanerad spätta med jordnötssås

Igår blev det fisk till middag, vi är ju lite fisktråkiga och äter oftast lax eller torsk. Men denna torsdagen blev det rödspätta för att få lite variation.
Jag börjar smått fundera på om jag är lite jordnötssmörberoende?? Det är de där dumma goda knäckisarnas fel, det är bara så sjukt gott med det på just dem... Jag fick iallafall för mig att vi måste ha jordnötssås till fisken, så det fick det bli helt enkelt (knäcket var tillfälligt slut och jag kunde ju inte hålla på att äta jordnötssmör direkt ur burken utan anledning).

Mandel-& ingefärapanerad spätta med jordnötssås (3-4port)

6 st rödspättor
1 dl kokosnötmjöl
2 ägg
2-3 dl mandelmjöl
malen ingefära, salt och peppar
ghee till stekning (eller smör, olja)

1 burk kokosmjölk
1/2-1dl jordnötssmör
2 tsk sambal oelek

Ris och grönsaker

Här gäller det att göra planeringen bra i förväg och inte göra fel sak först... Spättor går nämligen fort att steka, så de gör man precis när allt annat nästan är färdigt. Panerad mat är inte så god om man slänger in den i ugnen på värmehållninge, tycker jag, den ska helst vara nystekt och knaprig/krispig.
Börja alltså med att ställa riset på kokning och förbered paneringen med tallrikar/pyttsar; en för kokosmjölet, en för äggen och en för mandelmjölet. Kryddningen kan du blanda i någon utav mjölpyttsarna.
Öppna kokosmjölken och häll den i en kastrull och låt koka upp, tillsätt jordnötssmör och vipsa så att den löser upp sig... Tillsätt sambal och låt såsen puttra och koka ner på svag värme.
Förbered och koka grönsaker. Nu börjar det kladdiga, vänd fiskarna först i kokosmjölet, sen i äggen och sist i mandelmjölet (här kan du välja att använda vanligt mjöl och ströbröd)
Värm smör i stekpanna, här ska du inte snåla med fettet, då blir paneringen inte bra! Mycket smör/olja!!! Stek spättorna några minuter på var sida.

Mums filibaba sill och krabba!


4 kommentarer:

  1. Hej!
    Min dotter har nyss fått diabetes, så såna här tips, med lite kolhydrater, är ju toppen!
    Var får du tag på kokosnötsmjölet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Karin! Har köpt mjölet på en häslokostaffär på söder, tror att det finns att köpa på nätet, testa bodystore.com

      Radera
  2. Ser supersmarrigt ut!! Älskar rödspätta, men eftersom min andra hälft inte är så begeistrad blir det sällan det. Får passa på när han är bortrest helt enkelt! Ha en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir sällan här hemma också, min andra hälft är inte heller så förtjust i rödspätta. Här räddade väl såsen det hela denna gång :-)

      Radera