torsdag 3 maj 2012

Raw brownie

Jag fortsätter min sötsakslängtan med lite nyttigare alternativ. Choklad är en sån sak som jag kan bli galet sugen på, nu har jag ändå varit utan socker i fyra månader, men antar att chokladsuget är något helt annat sug än sockersug för min del. Har ingen längtan efter godis, men jag känner fortfarande att det är galet trevligt att ha något till fikat, jag menar hur kul är det att fika med bara en kopp te?? Frukt fungerar i och för sig jättebra, men ååå vad tråkigt det blir i längden. Gissa hur glad jag blev när jag snubblade över det här receptet hos Anna på bloggen Hemma hos Fru C?!!! Jag gjorde lite ändrigar, hade inget kakaosmör hemma och eftersom jag ville testa detta på stört så tog jag ghee istället (antar att detta gör mitt recept lite mindre raw). Jag hoppade över chili som Anna hade i sin och tog kanel, kardemumma och vaniljpulver istället. Nästa gång ska jag göra chokladbollar utav den här smeten eller bara göra smeten för att okynnesäta direkt ur skålen ;-) Det här var verkligen en höjdare!

Raw brownie

2 dl cashewnötter
2 msk kakaonibs
2 dl färska dadlar (12-15st)
1 msk kokosolja
1 msk ghee
3 msk agavesirap
3 msk kakao
Kanel, kardemumma och vaniljpulver (På farbror Melkervis; efter behag)

Mixa nötter och kakaonibs en lite stund, hur länge beror på om du vill ha bitar i eller hellre vill ha en slät brownie. Kärna ur dadlarna och lägg dem i mixern tillsammans med resten av ingredienserna och mixa till en kladdig massa. Tryck ut massan i en plastfolieklädd form (OM man börjar tjuvsmaka här så kan jag tänka mig att det inte blir så mycket kvar till formen) och ställ in i kylen ett par timmar så att massan blir fast. Enligt min mening så kan man äta denna utan att ha den i kylen först, men det underlättar om den är fastare om man vill ha snygga bitar.

6 kommentarer:

  1. Vad roligt att de gick hem! Min dotter vägrar allt som är i närheten av raw. Jag hade en färdigköpt bar gjord på dadlar och nötter och hon smakade lite och tyckte att det var gott. Sen råkade jag säga att den var väldigt lik de bollar som jag brukar göra och då var det inte så gott längre... :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var verkligen skoj. Men jag berättade ju inte vad de innehöll, det ska nog bli en väl bevarad hemlighet hos mig tror jag :-) Min sambo är väldigt kräsen och rynkat på näsan de gånger jag gjort något raw, men sen blivit glatt överraskad när han smakat och kan nästan inte sluta äta, hihi...

      Radera
  2. En fråga: Ska kokosoljan smältas eller bara läggas i som den är?

    SvaraRadera
    Svar
    1. kokosoljan ska läggas i som den är :-)

      Radera
    2. TAck för det snabba svaret! Jag ska testa göra dessa till helgen då. Men en fråga till, ghee har jag aldrig sett eller gjort. Hade inte ens hört talas om det. Googlade snabbt och fattar det som att det är typ skirat smör? Om du orkar får du gärna beskriva hur jag ska göra? Köper helst inte kakaosmör bara för ett recept ändå. Eller är ghee något man köper färdigt också?

      Jättebra blogg förresten!

      Radera
    3. Hej igen och tack, kul att du gillar min blogg :-) Det stämmer, det är skirat smör. Man smälter smöret sakta på svag värme och så får det småputtra i en timme. Under tiden så skummar man av det som kommer upp på ytan. Sen häller man försiktigt upp det i en bytta utan att få med det vita som sjunkit ner på botten. Så man ska försöka få med bara det klargula smörfettet.
      Om du tål vanlig smör så kan man ju ta det istället för kakaosmör eller ghee. Eller vad man nu har hemma, jag hade inte heller något kakaosmör på lager :-)

      Radera