måndag 29 november 2010

Tillbaks i stan igen

Sådär, är hemma igen efter en fullspäckad långweekend i New York. Helt otroligt bra har det varit. Har packat upp all shopping, ska ta en dusch och sen blir det nog sängen. Jag skriver mer en annan dag när jag är utvilad.

Natti natt :)

onsdag 24 november 2010

New York here I come...

Snart är väskan färdigpackad, men bara halvfull måste ju få hem lite shoppingpryttlar :) Vet inte om jag kommer att kunna somna ikväll men det kan kanske vara bra att vara trött på flyget. Det är ju lite drygt att sitta i 9 timmar. Har iallafall fått bekräftat att det finns glutenfritt till mig på flygresan, var lite orolig igår för man vet ju aldrig när man inte bokar själv.

Så jag återkommer med lite NY-inlägg i nästa vecka.

Det ska bli så skoj :) Tjiiiiihooooooooooooooooo

söndag 21 november 2010

Jag har blivit utmanad

Jag har blivit utmanad av Erika på bloggen: Erika - bakglädje

4 matprogram jag gärna ser:
Halv åtta hos mig
Vad blir det för mat (tror jag att den heter...)
Hells kitchen
Leila såklart :)


4 saker jag har ätit idag:
Yoghurt med hallon
äggröra
Brieost
en pepparkaka

4 smaker jag längtar efter:
en kardemummig semla
färska hallon
julskinka m senap
glögg

4 saker på önskelistan:
Leilas Piece of cake
Nån trevlig resa
En vit jul som förra året
Att Cirkus Möller höll på en timme ;)

4 smaker jag avskyr:
Lakrits
Apelsinchoklad
Lightdricka
spritsmak

4 personer som jag utmanar:
Sandra med bloggen Sandras kök
Kjersti med bloggen Kjerstis mat och prat
Helena på bloggen Matresan
Sanne-Mina med bloggen Mina baktankar

Trollet och jag testar Cake pops

Har varit hemma några dagar nu med Trollet som har haft feber. Något virus säger de på sjukupplysningen, bara att stanna hemma och ta det lugnt. Efter ett par hemmatråkiga dagar så var hon sugen på att baka och vi tog fram "Livets goda - Baka med barn" och hon valde Cake pops. Har aldrig gjort det tidigare, så det var ju en liten utmaning. Vi hade ingen bra ställning så att vi kunde få dem som klubbor. Vi gjorde ett försök att göra hål i en äggkartong, men såfort klubborna kom på plats så var de för tunga. Vi satte ner dem i småformar istället.

Cake pops (ca 30 st)

2 ägg
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl Lailas gula mjölmix
3 msk kakao
2 dl vaniljyoghurt
200 g Philadelphiaost
200g  choklad (vit och mjölkchoklad)
Strössel
Grillpinnar

  1. Vispa ägg och socker poröst. Blanda baklpulver, vaniljsocker, mjöl och kakao i en separat bunke och blanda väl.
  2. Tillsätt vaniljyoghurten och rör i mjölblandningen.
  3. Klä en ugnsform 20x30cm, med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i ca 30 minuter i 200 grader i nedre delen av ugnen. Låt kakan svalna helt.
  4. Mosa sönder kakan i en bunke och blanda i Philadephiaosten. Forma till bollar och låt dem stå kallt i ca 30 minuter.
  5. Smält chokladen över vattenbad. Tryck i en grillpinne i varje boll och doppa dem i chokladen. Låt överflödig choklad rinna av något innan du ställer dem att torka. Doppa eller strö på valfritt strössel.

Therese rekommenderar - Djuret

Jag och Mich har haft lite jubileum förra helgen och då passade vi på att gå ut och äta lite fin middag. Mich bokade in oss på Djuret som ligger i Gamla stan. Som namnet klart säger så är det en köttrestaurang, alltså inget för vegetarianer eller om man hellre äter fisk. För det går helt enkelt inte att få på den restaurangen. Det är en liten restaurang och den är supermysig. Tegelvalv, mörkgröna väggar, jaktmotiv och jakttroffeer. De kör olika djurteman och när vi var där så var det Mårten Gås på menyn. Mich hade mailat i förväg om glutenintolerans och de hade verkligen koll, jag fick till och med bröd!! Dock så kunde jag inte äta någon av förrätterna som serverades den kvällen. Men eftersom jag fick bröd så var det helt ok. Och det är ju skönt att de vet vad de pratar om!!

Vi valde den Inovativa menyn, Djurets moderna Mårten Gås-tolkning.
Förrätt: Gåsleverpâté med kryddkokta päron,
Varmrätt: Gåsbröst med rökt korv av gåslåret och confiterade svartrötter
Efterrätt: Pressad äppleterrin med brynt smörglass och cognac-Zabaglione



Maten + + + + 
Servering + + + + + 
Glutenperspektiv + + + + +
Pris + + + + +

Det var verkligen supergott, litet minus att jag inte kunde välja någon förrätt. De hade lite småplock som charketurier som jag kanske hade kunnat valt, men jag hoppade över det och njöt av mitt goda glutenfria bröd istället. Mich tyckte att förrätten var det bästa, lite synd att jag inte kunde äta den :) Men varmrätten var en höjdare för mig. Supergod gås och svartrötter som var himmelskt goda. Det här var ett sånt tillfälle som jag skulle velat ta upp tallriken och slicka upp det sista. Tur att man är väluppfostrad...
Till maten drack vi ett supergott rött vin från Michs hemtrakter; Burgenland. Det är kul att Österrikiska viner börjar komma tillbaka i vinvärlden och svenska restauranger igen :)

Är du köttälskare och letar efter en mysig och lugn restaurang så ska du definitivt boka bord på Djuret!!

Bordsduken, hihi...

måndag 15 november 2010

Där fick jag...

Jaha, bara att tiga och vara glad? Har fått min förkylningsönskan uppfylld, har varit lite halvkrass i helgen, men har varit pigg och ingen feber. Idag är jag supertäppt i näsan; snörvlar och nyser. En liten föraning till hosta, så jag kanske ska preppa med lite hostmedicin. Nu måste resten av min förkylningsplan klaffa och det är att jag har blivit kärnfrisk tills på torsdag i nästa vecka, när flyget lyfter mot NY :)

Jag och Mich har varit ute på stan och jubileumsätit på restaurang Djuret och igår var vi och tittade på Mia Skäringers föreställning på Cirkus.En toppenhelg helt enkelt. Har tänkt försöka få ihop ett blogginlägg om helgen, men just ikväll tror jag att soffan vinner den här fajten dator vs tv...

Nu blir det "Halv åtta hos mig".. Tjingeling!

tisdag 9 november 2010

Trollets färgglada havrebollar - månadens sötsak

Månaden Sötsaks utmaning den här gången är färgglatt. För den utmaningen har jag och Elsa-trollet gjort finfina havrebollar doppade i strössel. Egentligen är det till föräldrafikat på dagis i övermorgon, (om vi nu klarar av att hålla fingrarna borta från lådan i kylen) men det passade ju så bra in på temat ;-) Provade ett nytt recpet som jag hittade på den här bloggen. De fick klart godkänt, kanske att jag tänker ha i lite kakao nästa gång, då blir det väl mer choklad än havreboll. Men det som räknas är vad barnen på dagis tycker :) Får återkomma med en rapport...

Trollets färgglada havrebollar

6 dl Sempers rena havre
2 dl socker
1/2 dl kokos
4 msk oboypulver
150g rumsvarmt smör
1 dl mjölk
Strössel eller kokos för inrullning

Blanda ihop de torra ingredienserna, jag använde min bakmaskin och den "platta mojängkroken" (vad den nu kan kallas) sen tillsatte vi smöret en klick i taget. Det funkade även bra med icke rumsvarmt smör, som vi hade. Vi drog på lite extra kräm i maskinen bara. Sen sist i med mjölken. In i kylen en liten stund innan bollrullningen. Doppa bollarna i valfritt strössel, kokos eller pärlsocker.


måndag 8 november 2010

Vad man kan göra med en pumpa

Jag, mamma och trollet var in till stan och tokshoppade pyssel på Panduro. På hemvägen gick vi förbi Hötorget och köpte en pumpa. Den var riktigt tung att bära hem, tur att mamma var med och kunde avlasta lite grann... Det är ju riktigt jobbigt att hålla på med en pumpa, skära och gräva ur. Den fick stå och lysa fint ute på balkongen. Vi tog även hand om resterna och gjorde pumpasoppa av fruktköttet och så rostade vi kärnorna, med lite varierat resultat. Pumpasoppa blev jättegod, dock var det ingen hit hos trollet. Kokade bara köttet med lök, buljong och grädde i 15 min, mixa med stavmixern och smaka av med salt och peppar. Finns säkert en massa härliga sopprecept där ute, vi gjorde det bara superenkelt.

Pumpakärnorna blev också goda efter första gräddningen. Mich och Elsa tyckte att de skulle vara lite mer rostade och så glömde jag dem för några sekunder och så blev de brända istället... Gott, men lite träigt om man stoppar i för många åt gången, nästan som att tugga torrt hö skulle jag tro... Annars är det enkelt att göra, tvätta och torka kärnorna. Lägg på en plåt och rosta i 250 grader i ca 12-15 min. Håll koll för de sista minutrarna kan det gå fort...




Första gräddningen, 250 grader i ca 12-15 min.

Andra omgången i ugnen och bortglömd för ett par sekunder = bränt

Leilapizza - nr 2

Det blev pizza i helgen och jag körde ett nytt försök med Leilas  recept som blev så himla bra och gott förra gången. Den här gången tänkte jag göra dem tunnare. Vilket gick superbra! Jag använde teff istället för rismjöl som jag hade förra gången, vet inte om det är någon särskild skillnad på dessa två "mjölsorter" i det här pizzaförsöket. De blev lite misstänkt torr ute i kanten, men allt under fyllningen blev luftig. Vet inte vad det kan bero på att degen liksom blir luftig och fin under fyllningen men inte ute på kanten där det inte är något?? Kanske ska pensla kanterna med olja eller nåt. Osten var jag inte helt nöjd med, köpte nån pizzatopping på coop och den smälte inte så himla bra. Men på det stora hela är jag supernöjd. Det är ett jättebra pizzarecept och det har funkat bra båda gångerna! Det var även helt ok att värma och äta dagen efter.

Grundrecept pizzadeg (2 tunna långpannepizzor)15g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
2 msk olivolja
1 dl teff
ca 7dl Lailas gula

1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt strösocker, flingsalt och olivolja.
2. Tillsätt teff och lite mjöl i taget och knåda degen i maskin i cirka 10 min.
3. Låt jäsa under plastfilm i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Häll degen på ett bakplåtspapper och kavla ut tunnt innan du lägger den på plåten.
5. Smaksätt med valfri fyllning, grädda mitt i ca 15 min.


En fin pizzasida :) Men osten *grrrr*


onsdag 3 november 2010

Nämen, nu är det ju onsdag igen...

Får lite deja vu, för nog satt jag väl här en onsdag för två veckor sen och beklagade mig över mina ilandsTV-problem?! OM jag gör detta igen om två veckor, så får nån komma och slå mig lite... Så därför ska jag inte nämna tvproblemen så detaljerat, men det börjar ju snart...

Idag kom jag äntligen iväg till Friends of Adam igen! Försökte gå dit i måndags men då hade de såklart stängt pga semester. Men men, skam den som ger sig. Idag fick jag mig lite gott bröd och testade deras kanel och kardemummabullar. Ett av mina favoritbröd är deras "Frukt och nötbröd", mycket frukt i och smarrigt smarrigt med ost och en kopp te. Får nog bli det till min soffkväll.


Igår hade jag tjejträff och vi var ute och käkade. Alltid lika trevligt att träffas :) Vi åt på en thairestaurang bakom Kungshallarna, Sawadee. Det var helt ok. Men jag är alltid lite småskraj att äta på tex thaiställen, för jag vet aldrig om personalen fattar det här med glutenintolerans och om liksom allt som jag får verkligen är helt glutenfritt. Eftersom jag inte får någon reaktion om/när jag får i mig något, vad jag vet... Nån gång ibland kan jag få nån liten magkramp, men vet aldrig vad det egentligen beror på.. Vi har en thai här i Solberga och där har de också supergod mat, men där får jag alltid känslan av att tjejen i kassan först tror att jag vill ha mjöl i och så får jag försöka förklar mig igen. Kanske skulle skriva ut ett thai-översättningskort från celiakiförbundets hemsida och ta med??

Sawadees betyg:

Maten + + + + 
Servering + + + +
Glutenperspektiv + + 
Pris + + + +

Maten är ju supergod, men får lite minus pga att glutenfrågan känns lite osäker. Men jag skulle kunna äta bara en massa ris, för jag tycker alltid att det är så gott på thaiställen :) Serveringen var verkligen tiptop och vi hade aldrig tomma vattenglas, det behövs mycket vatten när man dricker rött vin och pratar... Litet minus för att de släppte oss lite på slutet och det tog jättelång tid att få kontakt och betala notan. Glutenperspektiv får inte så bra, mest för att jag inte riktigt kan lita på att de förstår till 100 %. Prisvärt, man får mycket mat för pengarna!


Har haft halvont i halsen ett bra tag nu och trodde att det skulle bryta ut ordentligt i helgen. Men icke! Nu börjar jag bli orolig att det ska hålla sig så här halvtomhalvt och så bryter det ut lagom till NY-resan? Nån som har några tips på hur man kan skynda på en förkylning med halsont?? Tips mottages gärna ;-)
Imorgon om tre veckor så är jag i NY :)


Kanelbulle från FriendsOfAdam :)

Tävling hos Erika - bakglädje

Jag är med och tävlar om den här skojsiga kokboken hos Erika - bakglädje. Vill ni också vara med och tävla, klicka HÄR. Man kan tävla även om man inte har en blogg :)

Jag älskar de här böckerna, så många barndomsminnen =)