måndag 13 juni 2011

Glutenfri Blåhammarens fislimpa

Det här receptet fick jag en sommar för en sådär 15 år sedan när jag sommarjobbade ute i skärgården. Hade världens bästa sommarjobb två somrar i rad på ett pensionat på ön Skälvik. Vi var fyra tjejer som styrde om i köket, vår husmor Monika hade med sig receptet från sitt vinterjobb uppe på fjällstationen Blåhammaren. Brödet var jättepopulärt bland våra gäster och är superenkelt att baka. Jag har länge tänkt att jag ska baka det glutenfritt, men det har liksom aldrig blivit av. Nu har jag bytt ut en del av den "vanliga mjölmängden"(gula mixen) och tagit hirsflingor och havregryn, så det är inte en riktig blåhammarenfis, men det är min variant. Blev nöjd med resultatet, det kändes verkligen som sommaren -94, när vi satt där i köket och åt varma nybakta brödskivor med smör och ost på. Ljuvligt gott!
Någon som har något annat bra liknande brödrecept? Jag älskar ju sådana här recept när man bara behöver röra ihop alla ingredienser och sen tjoff in i ugnen. Och så är det inte lika läskigt med bikarbonat som med jäst ;-)


Therese's glutenfria fislimpa

8 dl Lailas gula mix
5dl Lailas gröna mix
3dl krossat bovete
2dl Hirsflingor
1dl Havregryn
3 tsk bikarbonat
1dl russin
1,5dl linfrön
1liter filmjölk
2,5dl lingonsylt (kan bytas ut mot fil el mjölk)
1 dl mörk sirap

Vispa ihop filmjölk, lingonsylt och sirap. Blanda alla torra ingredienserna. Blanda sedan ihop alltsammans till en jämn smet. Smöra tre stycken limpformar (1,5-2l) Grädda i 175 grader i ca 50-60 minuter. Tag gärna ur limporna ur formen de sista 15 min.



Bara att röra ihop!


Tre bröd blir det...


5 kommentarer:

  1. Åh, vad mysigt det var ute på Skälvik!! Limpan är ju supergod!

    SvaraRadera
  2. Såna bröd är toppen! Jag har ett brödrecept på lager som jag inte provat ännu, men det kommer när tid finns! :)

    SvaraRadera
  3. Alex - ja det var ju så himla mysigt där :)

    Sandra - visst är det toppen med såna här bröd! Då väntar jag tills du provar det du har på lager :)

    SvaraRadera
  4. Smidigt med smabbihoprörda smetar. Låter mycket gott.

    SvaraRadera
  5. Ja, det är så bra med sånna smidiga bak :)

    SvaraRadera