onsdag 22 februari 2012

Kokossemlor - gluten och mjölkfria

Semmeldagen kan väl ingen människa lyckas missa? För mig har de varit en pina de senaste åren. Från att verkligen frossa i semlor och bara kunna köpa en smarrig semla när suget var för stort. Till att inte kunna köpa en enda utan helt förlita mig till den hembakta varianten (hmm, som inte alltid blir bra). Nu finns det i och för sig semlor att köpa på FriendsofAdam, Tack för det :-) Men, såklart så är jag ju mitt uppe i ätingetgottis-dieten, alltså bort med allt vad grädde och sockrig mandelmassa heter... Ja, vad gör då en semlatoka i denna situationen?? Jag har helt enkelt hämtat inspiration från några olika håll och fått ihop en semla som nog skulle kunna vara nästan helt dietgodkänd (enligt mina dietmått mätt alltså...). Är medlem i en Vete-allergigrupp på fejjan och där har en tjej lagt ut en massa lchf-recept, där hittade jag bullreceptet som jag fick ändra lite på eftersom jag inte ska använda smör eller grädde. Tipset om att använda kokosgrädde istället för vispgrädde fick jag hos Annika.
Jag är alltid lite skeptisk till lchf-bakning, vi har testat en del och det blir inte alltid lyckat eller särskilt gott. Men jag måste säga att det här blev mer än ok! Det blev ett riktigt bra semlasubstitut, inget kan ju riktigt slå en vanlig semla, men det stillade det värsta suget.
Är hemma och kurerar mig, har legat med feber, snuva och hosta sen i fredags. Men nu börjar jag känna mig mycket bättre, ingen feber sen i måndagskväll och snuvan och hostan är bättre, så imorgon tror jag att jag ska ta mig till jobbet...
Nu ska jag slänga mig ner i soffan och drömma om semlor...

Kokossemlor (2 st)

25 g ghee (el. smör)
2 ägg
1 msk kokossocker
1/2 dl kokosgrädde
1/4 dl kokosnötmjöl
2 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk stött kardemumma

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda koksmjölet med bakpulver, fiberhusk och kardemumma. Blanda ägg och sockerpös med ghee, kokosgrädde och rör till sist i mjölblandningen. Låt det svälla en liten stund. Rulla 2 runda bullar och grädda i 175 grader i ca 25 min.

Mandelmassa gjorde jag utav skållat mandelmjöl som jag blandade med en gnutta kokossocker och kokosgrädde.

Vispade kokosgrädde med vaniljpulver, 1/2 tsk florsocker och några droppar citronsaft och fick till det rätt så fluffigt :-)


Är själv förvånad över denna lchf-bulle


Kokosnötmjöl inköpt på hälsokostaffären...

Kokosgrädden

9 kommentarer:

  1. Heja!
    Gjorde själv glutenfria och mjölkfria semlor igår. Använde spraygrädde av ris, vilket var sådär. Mjölkallergikern skrapade bort den. Vi andra fick äkta grädde.
    Kokosgrädden då, är den god? Klart att den inte smakar som riktig grädde, men om den ändå är god fast annorlunda så gör det ju inte något för oss, eftersom mjölkallergikern aldrig ätit vanlig grädde. Men om han ändå troligtvis skulle skrapa bort den, så är det ju liksom ingen idé att krångla till det :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är jag som är Annika, som Therese hänvisar till. Kokosgrädden är mycket god tycker ala i familje, även de små familjemedlemmarna, 6 och 8 år. Den enda som tål mjölk i familjen är min man och han föredrar nästan kokosgrädden istället för vanlig. Om du tål ren havre, så blir den extra god ocm man blandar med luftig visp. Men som sagt, vi använder kokosgrädde till många saker och det fungerar väldigt bra.

      Radera
    2. :-) Har inte testat spraygrädde av ris, så jag kan inte riktigt jämföra. Men jag kan bara säga att jag tycker att det var supergott med kokosgrädde! Jag tycker defenitivt att ni ska testa Karin! Det beror ju också på hur han gillar kokos? Annars så tycker jag att du ska kolla in Annikas recept, om du klickar på namnlänken i inlägget, där har hon skrivit hur hon gör sin variant med havrevisp i. Då kan jag tänka mig att kokosmaken blir mindre..
      Lycka till, berätta gärna hur det går om ni testar :)

      Radera
  2. Så tråkigt att du blivit sjuk! Hoppas du snart kryar på dig! Ett tips när man vispar kokosgrädde är att ställa den i kylskåp så den stelnar, och sedan bara ta det tjockaste lagret och vispa. Den tunnare mjölken som blir kvar kan man använda i soppa t ex.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja och som det höll i sig med sjukan :( Har gjort precis så med kokosgrädden, tycker att det är supergott och kommer nog att serveras många gånger här hemma istället för vispgrädde! Ha det gott! /Therese

      Radera
  3. Vilka bra tips! min syster behöver glutenfri och mjölkfritt. jag ska skicka henne länken till din blog! Jag kan dricka mjölk, men älskar kokos, så jag ska också prova.

    Hälsninsgar
    Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. :-) Ja, du får skicka henne länken och berätta gärna hur du tyckte att det blev om du testar. Hälsningar Therese

      Radera
  4. Kokossemlor låter jätteintressant. Har länge tänkt köpa kokosmjöl och kokossocker men det har inte blivit av. För övrigt kan du uppdatera mina länkar om du fortfarande vill ha dem på din sida förstås. Glutenfriden är på det vanliga stället men har ny RSS, du kan hämta den på sidan, min vanliga blogg är sedan juni förra året på www.susi.nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tog lång tid även för mig innan jag köpte kokosmjölet och nu har jag använt det hur mycket som helst. Ska kolla över Glutenfriden-länkningen! //Therese

      Radera