söndag 1 april 2012

Långkok på höjden

Finns det något härligare än att ha en gryta puttrandes på spisen under måååånga timmar? Näää, tror inte det! De är lite pyssel i början inna grytan väl står på spisen, men sen är det ett par härliga timmar där du kan göra vad som helst medans grytan sköter sig självt. Jag njöt av en fransk/amerikansk film: Sarahs nyckel och Mich tog en springtur. Emellanåt pausade jag filmen och trippade till spisen och tittade till köttet, rörde runt lite, doftade och sen kröp jag tillbaka under filten och fortsatte att se filmen. Det kallar jag en härlig söndag!


Rödvinsbräserad fransyska (4 port)


1kg fransyska (bog, högrev el oxkind)
salt och peppar
1 msk olivolja + 1msk smör till stekning
1 grovhackad gul lök
1 grovhackad blekselleristjälk
6 finhackade vitlöksklyftor
1 msk tomature
5 dl lantbuljong (eller köttbuljong)
1 dl rött vin
1 tsk stötta fänkålsfrön
1 pkt finstrimlad bacon

Putsa köttet och dela det i 2-4 stora bitar, salta och peppra och bryn dem noga i hälften av oljan och smöret. Lyft över dem till grytan. Vispa ur stekpannan med 1/2 dl vatten och häll över spade i grytan.
Bryn lök, selleri och vitlök i smör och olja tills de har mjuknat. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa en liten stund. Häll över allt i grytan. Tillsätt buljong, rödvin, fänkålsfrön och bacon.
Blanda väl och låt alltsammans sjuda försiktigt i 4-5 timmar tills köttet är riktigt mört. Vill du servera potatis till så kan du tillsätta potatisbitar i grytan de sista 20 minutrarna.

5 kommentarer:

  1. Vilken härlig alltietträtt! Långkok är - som så mycket annat - underskattat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen underskattat. Det är ju så himla gott och bekvämt med långkok, tänk vad mycket annat man hinner med medans maten sköter sig själv!

      Radera
  2. Låter som en väldigt härlig söndag, långkok är så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blev en helhärlig och god söndag. Tänk att man kan laga mat i flera timmar och ändå hinna göra en massa annat!

      Radera
  3. Mycket uppskattat recept! Fungerade bra utan selleri och fänkål. Istället tog jag dubbla mängden vin.
    Tack för inspirationen!

    SvaraRadera