lördag 16 juni 2012

Ghee

Det här har jag på min tillåtetattäta-lista från min näringsterapeut, det ska vara väldigt nyttigt... Du kan även läsa om ghee här hos Anna Skipper, det verkar finnas många olika varianter att göra detta på, men jag gör mitt som nedan...

Ghee
500 g smör
1 kastrull
ev rapsolja
tid och tålamod

Lägg smöret i kastrullen och Smält smöret på låg värme. Låt det sjuda på fortsatt låg värme i 30-40 min. Ibland brukar mitt få stå längre. Viktigt att hela tiden ha koll så att det inte blir bränt i botten!
Skumma av det vita (mjölkproteinet) som kommer upp på ytan.
Ta bort från plattan och låt stå i 15 min och svalna och då sjunker det mesta av proteinerna till botten. Häll sedan försiktigt upp det klarnade smöret i en burk utan att få med bottenslammet. Man kan hälla det genom ett filter om man vill få det superproteinfritt.
Jag brukar tillsätta några matskedar rapsolja, för att få en mjukare konsistens. Ställ i kylen, det ska även gå att förvara den i rumstemperatur.
Jag använder det på mina knäckisar och till bakning & matlagning.

2 kommentarer:

 1. Hejsan! Första gången jag hälsar på här. Jag har kikat runt och funderar lite mer på om jag borde prova glutenfritt. Har fått rekomendationer om det men jag har inte tagit itu med det ännu...

  Trevlig helg!

  Ann-Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ann-Louise och välkommen hit! Det är bara att hojta till om du har några funderingar om det glutenfria och om du tar tag i det :-)

   Radera