torsdag 3 mars 2011

Trollets glutenfria nallekakor på pinne

För ett tag sedan köpte jag en kakbok - "Massor av kakor" av Jacqueline Bellefontaine. Trollet är inne i nån slags kakperiod och vill baka småkakor, så jag tyckte att det kunde vara lite roligt med en ny kakbok. Vårt första projekt fick bli "Nallekakor på pinne". De gånger vi har gjort småkakor har det varit lite knepigt med det glutenfria mjölet och jag tycker att kakorna ibland flyter ut och nästan kokar när de är i ugnen. Idag provade vi med Carlshamns havremjöl för att se om det kanske gör degen stabilare. Jag tycker att det gick hyffsat bra, kanske att vi skulle testa att blanda "vanligt" gf mjöl och havremjöl nästa gång. När det gräddades så blev en aning för mörka och inte så stor skillnad på den ljusa och mörka degen. Kakorna blev ju inte lika fina som i boken, men det ser ut som nallar och de kokade inte i ugnen! Bara att de faktiskt sitter kvar på glasspinnen är ju hur skoj som helst :)

Nallekakor (ca 25 st)

Ljus deg
3dl havremjöl
1tsk vaniljsocker
1/4tsk bikarbonat
50g smör
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
2msk ljus sirap
1 uppvispat ägg

Mörk deg
3dl havremjöl
1/2tsk kanel
1/4tsk bikarbonat
50g smör
1 1/2dl mörk muscavadosocker
2msk mörk sirap
1 uppvispat ägg

Glasspinnar i trä
Ev mörk och vit choklad t ögonen

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram två bunkar,en till den ljusa och en till den mörka. Blanda mjöl krydda och bikarbonat i en skål tillsätt smöret i bitar samt socker. Värm sirapen och tillsätt den tillsammans med ägget. Knåda degen smidig.
Kavla ut degen på mjölat bakbord och ta ut rundlar, 6 cm i diameter, från den ljusa och den mörka degen. Lägg på bakplåt och stick ev in en glasspinne under varje kaka.
Kavla ut resten av degen och ta ut mindre rundlar, 2,5cm i diameter, två för varje kaka. En rundel till näsan och en halv till vart öra på björnarna. Ljus näsa och öron till mörkt ansikte och vice versa. Markera näsa med kniv. Grädda 8-10 minuter. Medan kakorna är varma lägg på små chokladbitar som ögon.




Färdig nallekaka, men utan ögon ;)

Den nya boken

3 kommentarer:

  1. Så söta kakor och vilken härlig kakbok

    SvaraRadera
  2. Så fräsigt ! Den kakboken ser väldigt rolig ut !

    SvaraRadera
  3. Tackar :) Det är verkligen en rolig bok :)

    SvaraRadera