söndag 19 september 2010

Rengulasch med knödel

Idag försökte vi iallafall att komma iväg på Kinesiska terracottaarmen, men det var sån himla lång kö. Vi bestämde oss för att ta det en annan helg eller veckokväll och förbeställa biljetter, då behöver man nämligen inte köa... Det blev lite shopping istället, hittade en tunn vinterjacka och så lite annat smått och gott. Det blev också en fika på Waynes Coffe, en god latte och en glutenfri cookie.

Idag var Leilabaguetterna lite sega, men det är dumt att kasta bort. Så de förvandlades till en del av dagens kvällsmiddag, som blev rengulasch och knödel. Om man inte vill göra knödel, så går det lika bra att äta med ett gott bröd till.

Rengulasch

500g renkött i bitar
3-4 lökar
Vatten
Lagerblad
Vitpepparkorn
Timjan
Salt
Paprikapulver
2 morötter (grovrivna)
2 persiljerötter eller rotselleri (grovrivna)
Ättika

Finhacka löken och stek den, tillsätt köttet låt det steka med löken litet och häll på vatten så att det täcker köttet. Tillsätt salt, pepparkorn, lagerblad och timjan. Låt koka i en timme eller mer, prova om köttet börjar bli mört.
Tillsätt de rivna morötterna och persiljerötter/selleri och låt koka 20-30 min. Smaka av med ättika och tillsätt paprikapulver.

Mich's Semmelknödel (ca 4 st)

1 1/2  Gf Leilabaguett
1 ägg
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl lailas gula
2msk pofiber
persilja

Receptet är på ett ungefär, eftersom att Mich är en van knödelbagare, så blir allt lite på en höft och vi går inte efter något dirket recept. Brödet ska helst vara torrt, inte för färskt.
Blöt upp brödet lite och tärna eller riv det i bitar. Tillsätt ägg, mjölk, salt, peppar och persilja och knåda, tillsätt pofiber och mjöl för att få ihop till en "deg" som går att göra till bollar. Koka sedan i lättsaltat vatten ca 10-15 min. Bäst är att ha en stor kastrull med mycket vatten, när man lägger i knödlarna så sjunker de ner på botten och sen ska de börja flyta upp och då är de färdiga...

2 kommentarer:

  1. Knödel har jag aldrig gjort, det måste jag prova. Kul grej! :-)

    Du, om du hittar nåt gott ajvar relish-recept i "cyberrymden" så hoppas jag du bloggar om det. Jag har ju en stor, fet burk kvar som väntar på att tömmas.

    SvaraRadera
  2. Prova!! Det är ett roligt alternativ till potatis, helst ska det vara någon smarrig sås till eller till en gryta.

    Lovar, återkommer om jag hittar nåt gott ajvar-recept! =)

    SvaraRadera