tisdag 22 februari 2011

Glutenfri GI-pizza

Då var det dags för lite mat igen. Ikväll har vi testat GI-pizza från boken "LCHF på mitt sätt". Måste säga att det blev helt ok, vi blev förvånade faktiskt! Jag har ju gjort MÅNGA mindre lyckade glutenfria varianter, som blivit hårda som sten. Vårt försök idag blev kanske inte så krispig som vi hade hoppats utan lite mer som nån äggkaka. Det kan beror på att vi inte läste genom receptet ända ner till sista meningen. För där hade de bara gräddat degen med tomatsås och mozzarella och sen lagt till pålägget i efterhand. Vi vräkte på allt på en gång och vi använde all tomatsås, men hade nog kunnat tagit mycket mindre och sparat resten till en annan gång. Den rikliga mängden sås gjorde att degen blev lite tomatkokt, tror jag... Det här kommer vi defenitivt att göra flera gånger! Betyget bli alltså  "förvånat god pizza" :)

Tomatsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater
1 msk ajvar relish
1 tsk torkad basilika

Pizzadeg
4 ägg
2 krm salt
8 msk olja
2 dl grädde
6 msk fiberhusk

Dagens fyllning
skinka
champinjoner
mozzarella

Börja med tomatsåsen. Finhacka lök och vitlök, fräs några minuter i oljan. Tillsätt krossade tomater, ajvar och basilika. Låt koka i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 200 grader. Knäck äggen i en bunke. Vispa dem med salt, olja och grädde. Tillsätt fiberhusk och låt svälla i några minuter. Späd med mer vätska om det behövs.
Bred ut degen på en bakpappersklädd plåt. Bred på tomatsåsen och toppa med riven ost. Ha ev på resten av fyllningen eller vänta med den till slutet av gräddningen. Grädda i ugnen i ca 15 min.


Vi kanske inte har världens fantasi när det gäller fyllningen, men men det ska ju vara gott också  ;-)

4 kommentarer:

  1. Hahaha, tomatkokt! Låter ju inte helt äckligt iofs! Ska våga prova pizzadeg nån gång. Annars är frias pizzabottnar jättegoda. Iallafall sa dom det på pizzeran i Skövde att det var där de kom ifrån.

    SvaraRadera
  2. Så gott, perfekt med en blogg med glutenfria recept, ifall man skulle få gäster på besök som inte tål gluten,

    SvaraRadera
  3. Perfekt med en lite nyttigare glutenfri pizzadeg!
    Den ser väldigt god ut!

    SvaraRadera
  4. Susi - :) Nej, det var ju gott faktiskt :) Har inte testat Frias pizzabottnar, ska kolla om de finns i min affär. Skönt att ha något snabbt ibland!

    Cupcakesflluffan - :) ja, hoppas att du kan hitta något recept här om du skulle behöva någon gång!

    Annica - Den blev väldigt god också :) Det känns lite skumt att göra deg utan mjöl och grejer, men det funkar ju :)

    SvaraRadera