måndag 7 februari 2011

Glutenfria finska "smörbåtar"

Trollet var baksugen och ville göra småkakor, hon tog min "Sju sorters kakor" och började bläddra och hamnade till slut på Finska smörbåtar. Kan säga att de var väldigt knepigt att göra dessa, vet inte om det var degen som blev för blaskig, kanske skulle haft lite mera mjöl?? Det bara bubblade i formarna i ugnen och det såg ut att kunna bli en riktig katastrof, men när de legat i kylen ett tag så gick det faktiskt att trycka ur dem ur formarna. (Jag använde små silikonformar) Antar att det blir dags att öva lite mer på glutenfria småkakor!


Finska "smörbåtar"

3 dl Lailas gula mix
1/2 dl socker
125g smör
1 liten äggula

Fyllning:
75g smör
1/2tsk vaniljsocker
1äggvita

Glasyr:
2dl florsocker
11/2-2msk vatten
karmellfärg

Arbeta ihop mjöl, socker, matfett och äggula till en deg. Ställ den kallt i ca 30 min. Smörj små ovala båtformar (eller små silikonformar). Tryck ut degen i formarna och ställ dem på plåt. Grädda mitt i ugnen, 200 grader i ca 10 minuter. Låt kakorna svalna om det går, stjälp upp dem ur formarna ;)
Rör samman smör, socker och en lätt uppvispad äggvita. Fyll de kalla båtformarna med smörkrämen.
Rör ihop florsocker och vatten. Tillsätt karamellfärg. Bred glasyren över smörkrämen.



Finska smörbåtar med halloweenglasyer :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar