torsdag 22 december 2011

Naturligt glutenfri deg till pepparkakshus

Nu är äntligen pepparkakshuset färdigt, det tog ju sin lilla tid och det var ju inte helt enkelt. Många många tysta svärord blev det (annars blir det böter om trollet råkar höra något svärord). Degen blev väldigt god och lyckad, kanske att det blev en aning sprödare än vad jag kommer ihåg från förra gången när vi bara gjorde små pepparkakor. Det här blir en stor deg med utrymme för att göra reservdelar ifall något skulle krascha och det gjorde det såklart. Jag gjorde en extra del av varje sort och jag behövde allihopa.
Mich köpte pepparkaksformar som skulle räcka för att göra ett helt hus, nu har jag lärt mig att man inte helt ska förlita sig på dessa. Enligt instruktionerna så skulle använda samma form till långsidan på huset som till taket och såklart så blir ju taket för litet när man sen sätter ihop huset. Måste man tänka också?? Men men, med lite extra kristyr så kan man kamouflera lite grann, men man får inte kika på baksidan av huset! En liten detalj, har inte hittat några smarties eller nonstop som är glutenfria tyvärr, så jag får knapra på de delar som inte har godis.

Lycka till med erat husbak!

Glutenfri deg till pepparkakshus (1 stor deg med plats för extra byggbitar)

800 g mjöl (jag hade 700 g finax gula och 100 g sempers finmix)
2 1/2 påse pepparkakskryddor
125 g muscavadosocker
200 g florsocker
75g mörk sirap
400 g rumsvarmt smör i tärningar
2 ägg
+ extra mjöl till utbakningen
Grädda i 175 grader i 15-20 minuter.

Börja med att ställa ut smöret så att det blir mjukt en bra stund innan.
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan sirap, ägg och smöret och blanda snabbt ihop allt till en deg. Låt vila i kylen minst 1 timme. Knåda ihop degen med mjöl innan utkavling och när du gör pepparkakshus så rekommenderar jag att man kavlar ut degen direkt på bakplåtspappret! Gräddningstiden beror helt på hur tjocka bitar man gör och hur stora de är.
Sätt ihop delarna med kristyr och ha tålamod och om man har tid, låt själva husdelen torka ordentligt innan taket sätts på. Kan tänka mig att det går fortare att få det att stelna med smält socker, men kristyren blir lite snyggare.

Kristyr

1 äggvita
ca 4 dl florsocker

Vispa ihop äggvitan till ett lätt skum, tillsätt florsocker och vispa till det blir toppigt och marängigt.


Nu är vi såklart supernöjda med slutresultatet :)
Den stora kraschen...7 kommentarer:

 1. Vilket gulligt pepparkakshus! :D

  SvaraRadera
 2. Så fint det blev!! Jag har köpt mininonstops i en godisaffär som enligt uppgift skulle vara glutenfria.

  SvaraRadera
 3. Så härligt och färgglatt! Pepparkakshus är inte det lättaste. Jag hade glömt hur pilligt det kan vara, men jag tycker att du löste det ett härligt kreativt sätt =)

  SvaraRadera
 4. hej hej
  Vilket jobb och vilket fint hus. GOD JUL O GOTT NYTT ÅR
  Maja

  SvaraRadera
 5. Tack Victoria :D

  Kjersti - tack för tipset; så det är alltså i godisaffären jag ska kolla nästa gång. Vad var det för märke på den sorten? Jag ska kolla runt på några sådana baksidor på nätet också, så är jag bättre förberedd till nästa husbak :)

  Cecilia - tack :) Ja, vi blev jättenöjda till slut! Det är ju verkligen pillrigt och tålamodspåfrestande med pepparkakshus. Det är bra att det bara är jul en gång om året, hihi...

  Maja - Tack och God Jul och Gott Nytt år till er allihopa!

  SvaraRadera
 6. Jag vill önska dig och de dina en riktigt god jul!

  SvaraRadera