lördag 19 november 2011

Smarrig chokladmousse - utan det mesta

Det här receptet har legat ett tag i min vill-testa-mapp, nu börjar det dags att testa en del av recepten som jag sparat! Först ut blir det här receptet från en av mina favoritbloggar "Flickan och kakorna", kolla in på Cecilias blogg HÄR, hennes bilder är verkligen en fröjd för ögat.
Den här chokladmoussen kan du bjuda nästa alla på, oavsett allergi/intolerans (men det finns säkert något undantag), den innhåller nämligen inga traditionella mousseingredienser! Helt utan ägg och mjölkprodukter!

Jag gjorde iordning moussen medans Mich duschade, för att han inte skulle se vad jag hade i den, hihi. Han trodde att det var banan i och den fick nog en liten banansmak. Märkte att jag inte fått till dadlarna tillräckligt mosiga, kände av dadelskal ibland. Vet inte om de går att skala? Får se hur jag gör nästa gång, för det blir helt klart att jag gör detta flera gånger. Jag blev verkligen positivt överraskad! Mich tyckte att det var gott och att det blev godare ju mer han åt.

Det här var supergott!

Chokladmousse (2port)

6 färska dadlar
0,5dl vatten
3/4 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
1 mogen avokado
4 msk kakao (eller mer)
agavesirap

Kör dadlarna och vatten i en matberedar till en lös smet. Tillsätt sen de övriga ingredienserna men ta kakao lite i taget och mixa, mixa mixa. Stoppa emellanåt och skrapa ner det som kommer på sidorna i mixerbunken, så att allt kommer med. Smaka av, lägg till mer kakao, salt eller agavesirap, ja det som verkar fattas för att det ska bli extrasupersmarrigt.

För att det inte skulle kännas för nyttigt så serverade jag den med lättvispad grädde :)


6 kommentarer:

 1. Låter supergott! Ett recept helt i min smak. Det tror jag definitivt jag ska testa.

  SvaraRadera
 2. Vad gott det låter! Avokado och choklad... Hm... Värt att prova! :D

  SvaraRadera
 3. Victoria & Kjersti - Ni måste verkligen testa! Den är supergod!

  SvaraRadera
 4. Jag har testat att skala dadlarna, just för att jag hade samma problem som du. Det går, men inte är det roligt haha.

  SvaraRadera
 5. Kul att du gillade! :)

  Jag vet inte om det varierar lite mellan dadlar hur tjocka skalen är, men eventuellt kan man testa blötlägga dadlarna i förväg (om man har tid vill säga). Medjool- och deglet noor är saftiga som färska och då behövs de eg inte blötläggas för det här receptet, men många av de dadlar som säljs nu vid jul är torkade (är de utanför kyldisken i butiken är de torkade) och då skadar det inte att man blötlägger nån timme iaf. Blir godare då eftersom de blandas upp bättre med resten av ingredienserna men inget måste, eventuell bonus dock att skalen blir lätta att få av. En teori. Jag får helt enkelt testa. :)

  SvaraRadera
 6. Malin - haha, kan tänka mig att det inte är alltför roligt att få bort skalet på dem :)

  Cecilia - Jag ska testa att blötlägga dem när jag gör det nästa gång, ska prova och se hur det går att skala de små rackarna också. Kan säga att de alltid kommer att finnas dadlar och avokado hemma i kylen from nu :D

  SvaraRadera