söndag 13 november 2011

Vi firar Mårten anka isället för gås

Mich kom på att det blivit lite tradition att äta något fågelaktigt när vi har årsjubileum. Förra året åt vi Mårten gås - meny på Djuret. Året innan lagade vi anka hemma och det året sitter väldigt inpräntat i våra minnen. Det blev nämligen sprängd anka, nästan på riktigt! Vi tänkte testa ett nytt recept, en variant med pumpa och rödvin. Vi stekte ankbrösten som vanligt och det skulle tillsättas vin och fortsätta att tillagas i ugnen. Där blev det antagligen för varmt och nån reaktion mellan rödvinet och ankfettet, för det började puttra och fräsa något förskräckligt och när Mich tar ut ankan för att kolla läget så exploderar rödvinskyn över hela köket. Helt sjukt var det, det blev superstora bubblor som poffade och det var rödvin ÖVERALLT. Det var något film-overkligt över de där bubblorna... Innan vi kunde äta blev det storrengöring, vi fick lägga gardinerna i blöt, tvätta allt i kryddhylla och skrubba köksluckor, golv, väggar och tak. Sååå var försiktiga med anka och rödvin ;-)

I år tar vi det lite lugnare och gör anka naturell med österrikiska smaker; kartoffelknödel och rödkål. Kartoffelknödel är lite som våra svenska kroppkakor men utan fyllning och rödkålen fick härligt juliga smaker. Det blev verkligen supersmarrigt, varför äter man rödkål så sällan??

Glutenfria Kartoffelknödel (4port)
9 st stora kokta potatisar (gärna kokta dagen innan)
1 ägg
1 äggula
3-4 dl finax gula mjölmix
salt
Riven muskotnöt

Riv potatisen på rivjärn. Tillsätt ägg, äggula, kryddor och mjölet lite i taget.(mjölmängden kan variera beroende på vad man använder för potatissort) Forma till små bollar och koka i rikligt med lättsaltat vatten i ca 10 minuter, när knödlarna flyter upp till ytan så är de färdiga.


Mich's rödkål
1/2 rödkålshuvud
2 gula lökar
1 äpple
1 msk olja (till stekning)
1 lagerblad
1/2 tsk kanel
3 nejlikor
1/2 dl vatten
1 msk honung
1 tsk Tafelessig (eller äppelcidervinäger)

Riv löken och äpplet i tex matberedaren. Stek löken en stund i oljan och tillsätt sedan äpplet. Riv även rödkålen i matberedaren, tillsätt den och övriga ingredienser i pannan, lägg på lock och låt koka 30-40 minuter. Beror på hur mjuk ni vill ha den.


4 kommentarer:

  1. Så förvånad man blir när matlagningen får så oväntade kemiska konsekvenser. Jag tog cider istället för vitt vin och hällde i den i redan het mat/traktörpanna. Ska man inte göra visade det sig. Pang sa det och jag som inte hunnit backa gjorde det hastigt och skvimpade en våg cider över mig! Min man kom springande och undrade om jag sprängde både mig och köket.. //Anne

    SvaraRadera
  2. Anne - ja det kan verkligen hända oväntade saker när man lagar mat. Men hur gick det för dig med varm cider över dig? Turligt nog så klarade vi oss utan några större brännskador! :)

    SvaraRadera
  3. Vilka äventyr! Har en liknande, otrevlig upplevelse, men lite mindre farlig, när jag skakade en dressing med ketchup i, och locket flög av. Hela köket, inklusive taket dröp av oljig ketchupdressing. Inte kul! Håller med när det gäller rödkålen. Varför äter man det bara till jul, när det är så gott?

    SvaraRadera
  4. Ja vilka äventyr Kjersti! Det är nästan så att alla matlagare borde teckna en extra livförsäkring för att täcka matolyckor, hihi.
    Åå, inte alls kul, ketchup och olja låter som en riktigt svårborttagen kombination!

    SvaraRadera