torsdag 24 november 2011

Bokstavsmiddag: I - Indiska Kycklingbullar

Vi har matduster här hemma när jag har mina trollveckor och det är allmänt svårt att få henna att vilja äta något annat än pannkaka, pasta och korv. Gör jag potatis så funkar inte det för då har de ätit det i skolan den dagen och ris är inte bra, kött är inte bra, kyckling är torrt (kan delvis hålla med) fisk är inte heller gott. Grönsaker är också knepigt. Men ibland kan jag bli förvånad, då hon tex vill ha blodigt kött!
Igår så sa hon något vagt om att hon bara skulle äta sånt som började på de bokstäver som de har lärt sig i skolan, det gör ju allt vääldigt mycket enklare. Den här veckan har de pratat om bokstaven I, så jag tänkte att jag skulle se vad som händer när jag serverar Indiska köttbullar.
Kollade på nätet efter ett recept på garam masala som för mig är typiskt indiskt, jag hade inte alla kryddor hemma, så jag tog bara några utav dem. Allt blev lite på en höft, började med mest kardemumma och tog lite mindre av de andra... Det blev iallafall supergott!
Trollbetyget blev sådär barndiplomatiskt, först var det "mmmm vad gott, men ju mer man tuggar så smakar det mindre bra". Dock åt hon fyra stycken och jag vet inte om det var för att de faktiskt var goda eller om hon gjorde det för att vara snäll mot mammis ;-)


Glutenfria Indiska kycklingbullar

800 g kycklingfärs
1 1/2 dl grädde
3/4 dl boveteflingor
2 msk potatismjöl
2 ägg
1 cm riven ingefära
Kardemumma
Kanel
Spiskummin
Oregano
Muskot
Koriander
Salt och peppar
Smör till stekning
1 burk Creme fraiche
Ev grädde

Blanda grädde med boveteflingor och potatismjöl, låt stå och svälla ett tag. Blanda ner äggen och kryddorna och till sist färsen. Rulla bollar och stek i smör i stekpanna. Flytta ev över färdiga bullar i en ugnsform och håll dem varma i ugnen.
"Bränn ur" stekpannan med lite vatten när du stekt klart, tillsätt creme fraiche och lite vispgrädde så att du får en fin sås. Krydda såsen med samma kryddor som i färsen.

3 kommentarer:

  1. Vilken kul idé! Och så många spännande rätter det måste bli när ni ska beta er igenom hela alfabetet.

    SvaraRadera
  2. Ja, vi får se vad de håller på med för bokstav nästa vecka. Kan ju bli en utmaning när de börjar komma till de mer "ovanliga" bosktäverna...

    SvaraRadera
  3. Hej...jag bor i Recife, Brasilien och bakar glutenfritt och säljer. Allt blir naturligt glutenfritt då det inte finns mixer och inte så mycket glutenfritt att köpa heller. Jag gillar det du skriver. Är också glutenintolerant . Ha det gott och fortsätt experimentera...

    SvaraRadera