torsdag 1 december 2011

Naturligt glutenfria digestivekex

Har inte hittat något bra naturligt glutenfritt digestivekex i affären, så det enklaste är ju att göra egna. Det är verkligen superenkelt att göra dessa, men jag gör det alldeles för sällan. Använder ett "eget recept" men med några andra ingredienser denna gång. Ju mer man håller på så blir ju receptet till slut sitt eget, har läst någonstans att man får kalla det sitt om man har någon mer eller mindre annan ingrediens eller uttryck i receptlistan (än ursprungsreceptet som man lånat). Upptäckte att när jag gjorde en äppelpaj med solroskärnor i så fick degen en liten digestivekänsla i smaken, så jag tänkte att jag skulle testa det den här gången. Är väldigt nöjd med smaken! De blir lite sprödare än "vanliga" digestivekex men det gör inte så mycket nu när de ändå ska krossas. Vet inte om det ska bakas lite längre för att bli fastare eller om det är något mer som behövs för att göra dem hårdare? Tanken är iallafall att använda dessa till en Banoffie-paj i helgen nån gång, så då spelar sprödheten ingen roll.
Om du redan från början vet vad du ska ha kexen till, tex som jag ska baka dem för att sen smula sönder dem (hur dumt är inte det egentligen), så kan man baka ut ett helt stort kex istället för att hålla på och trycka ut en massa mindre kex. Allt för att spara tid ;-)


Naturligt glutenfria digestivekex (blir ca 500g kex)

3 1/2 dl Boveteflingor
1/2 dl solroskärnor
3 dl mjölmix
1 tsk bikarbonat
4 tsk muscavadosocker
saft från 1 citron
150 g mjuk smör
1 msk mjölk

Kör boveteflingorna och solroskärnorna i matberedare till de är finfördelade (gör inget om det är lite bitar i tycker jag), tillsätt alla torra ingredienser och pressa över citron. Tillsätt smöret i omgångar, kör tills det blir smuligt. Häll ner mjölk i omgångar tills det blir en deg. Kavla ut degen ca 3mm och tryck ut kex med valfri form eller gör ett enda stort kex. Lägg på en plåt och grädda i 175 grader i ca 15 min. Låt det svalna och sen kan du förpacka det eller förstöra det till en härlig paj eller cheesecake!


11 kommentarer:

  1. En tanke för att ytterligare effektivisera...
    Kan man inte helt enkelt använda degen som pajdeg direkt? Måste man först baka och sedan smula? Det trodde jag egentligen mest var för att någon kommit på att digestivekex är goda att använda, och då måste man ju krossa dem först eftersom de redan finns.

    SvaraRadera
  2. Vet du vad? En gång var jag på en fantastisk mat- och vinprovning med en s k kändiskock (vinst i en matlagningstävling, plats för skryt! Anti-Jante, du vet!). Han sa att grovt höftat så finns det ca 100recept. Sen är allt annat variationer på samma tema. Alla kockar knycker hejvilt av varandra, lägger till något eller drar ifrån något, och kallar det sedan sitt eget, och skriver en kokbok! Så det är nog alldeles i sin ordning att kalla receptet för ditt! Det verkar f ö riktigt bra, har aldrig testat att göra egna digestivekex.

    SvaraRadera
  3. Karin W - Jo, jag tänkte på det medans jag höll på igår och ska nog testa det när jag ska göra paj eller cheesecake nästa gång. Jag tror att det skulle gå alldeles utmärkt :-)

    Kjesrti - Hihi! Då är det ju helt på sin plats att kalla receptet för mitt eget. Har tänkt på det att många kokböcker är väldigt lika, det är inte så många som sticker ut nuförtiden! Har man en så behöver man inte köpa fler...

    SvaraRadera
  4. Vilken toppen recept. Måste helt klart testa. Jag håller med, att de glytenfria digestivekexen som finns antingen innehåller de vetestärkelse eller så smakar de papper mer eller mindre.
    Ska genast prova detta idag, saknar digestivekex mest.

    Jag läte i ett av dina andra inlägg om din mage. Jag ar själv ibs och fått div råd av doktorerna, men det var först när jag var i kontakt med Johanna på oih.se som det började vända. Värt att gå dit en testgång och se vad för råd och hjälp hon kan ge. Det är som sagt lite dyrt, men är man villig att lägga de pengarna för att få fram svar som vanliga sjukvården inte kan ge så go for it.

    Fin blogg.
    //Emma

    SvaraRadera
  5. Tack Emma :) Kexet blev gott, kanske lite för poröst men det passar till cheescake eller annan paj...
    Ska verkligen ta och kolla upp den där Johanna på oih, har fått tips om henne från en annan glutenintolerant. Så det verkar vara ett toppentips :)

    SvaraRadera
  6. Svar
    1. Det tycker jag absolut att ni ska göra! :-)

      Radera
  7. Hej.
    Jag blev så glad när jag hittade ditt recept på naturligt glutenfria digestivekex. Jag tål inte vetestärkelse så det är inte så bara att hitta bra, goda produkter i affären som är prisvärda.
    Jag provade ditt recept och har gjort en god cheesecake på dem. Tack och jag kommer nog att läsa mer av dina recept i framtiden. Det är svårt ibland att exprimentera sig fram i den glutenfria världen så det är skönt med lite inspiration. Om du är intresserad har jag provat att expreimenterat ytterligare ditt mycket fina recept.

    Linnea

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Linnea! Kul att du gillar receptet!! Det är alltid lite lurigt att baka utan vetestärkelse. Förfiningar av recept är alltid välkomna *shooot* :D //Therese

      Radera
    2. Det jag gjorde var att rosta boveteflingorna i ugnen en stund först så det fick lite färg. Sen bytte jag ut en del av smöret mot matolja (ex. oliv). Det de blev lite mer "krispiga"/smuliga av det fettet tycker jag. Men det är lite som man vill ha dem.

      Nu i helgen ska jag prova ditt recept på semlor. =)

      Linnea

      Radera
    3. Aha Linnea kul, kan tänka mig att det blir lite mer smak på kexen om man rostar dem lite innan :) Spännande. Hoppas att du får till semlorna, jag får kanske ta och göra ett nytt testtag på semlor, har inte fått till det riktigt som jag vill. De blir så lätt smuliga och torra :(

      Radera