fredag 15 juli 2011

I matlådan - Mich's Gulasch

Fick en smarrig gulaschgryta i matlådan, till det fick jag en glutenfri grovfralla som Mich köpt på FriendsofAdam.  Mich kommer från en liten by i östra Österrike, ett stenkast från Ungern. Så det här är kanske väldigt nära en riktigt ungersk gulasch?! Man vet aldrig, det finns säkert miljoner olika varianter, men jag gillar detta .Hemligheten med en god gulasch tycker vi är löken, kryddningen och brödet så att man får upp såsen från tallriken. Mich har inga riktiga måttangivelser utan kör allt på en höft, men det viktigaste är mycket lök; lika mycket som köttet eller helst mer än köttvikten. Jag brukar även ha i en gnutta kummin, när jag får stå vid gulaschgrytan...

Mich's Gulasch (ca 4 port)

800g nötgrytbitar
800g finhackad gul lök
Paprikapulver
Tomatpure
Lagerblad
Sambal oelek
Salt och peppar
2 msk Tafel essig (ättika)

Bryn köttet och löken, blanda ihop. Tillsätt ev lite vatten om det känns torrt, det blir mycket vätska av löken och köttet. Tillsätt tomatpure och de olika kryddorna. Låt lagerbladet koka med en del av tiden och ta sen bort den (om man inte älskar stark lagerbladsmak) Låt gulaschen puttra i minst 2 timmar, ju längre desto bättre! Smaka av med ättikan på slutet. Servera med ett gott bröd eller kanske på svenskt vis med potatis?!

Blir inte så himla bra bilder på en gryta...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar