lördag 30 juli 2011

Naturligt glutenfria bröd till Smörgåstårtan

Jaha, så fick jag för mig att jag skulle bjuda på smörgåstårta när jag fyller år... Ibland när jag liksom får för mig något sådant så kan jag inte släppa det, trots att jag egentligen inte vill ge mig in på ett brödbak. Men egentligen är det här väl ganska safe?! Måste bara göra extra kladdig god fyllning, då borde slutresultatet bli superbra?! Ingen återvändå nu alltså.
Min syster jobbar på ett bageri/konditori och där gör de stora tekakor till sina smörgåstårtor och de är så himla goda, dock inte glutenfria... Därför tänkte jag göra något liknande. Hittade ett recept på Hönökaka i Lailas recepthäfte, blev en egen variant för jag hade lite keso i kylen som jag tänkte kunde vara gott i och så tog jag örtsalt istället för vanligt. Jag har tänkt dela varje bröd och då får jag sex delar = två stycken smörgåstårtor. Jag tror att en tårta blir ungefär 6-8 bitar.
Min söndagssysselsättning blir alltså att sätta ihop smörgåstårtorna. Bilder på det färdiga resultatet kommer vid ett senare tillfälle :)

Therese glutenfria smörgåstårtebröd (2 tårtor)

50g jäst
5dl mjölk
50g smör
1/2dl ljus sirap
1tsk bakpulver
1/2dl keso
1/2tsk örtsalt
10-11dl Lailas gula mjölmix

Smula jästen i degbunken. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37 grader. Häll ner lite av mjölken i jästen och lös upp den. Tillsätt resten av mjölken, sirap, örtsalt och en del av mjölet. Kör igång maskinen och tillsätt resten av mjölet lite i taget.
Ta upp degen på mjölat bakbord, dela degen i tre lika stora delar. Knåda ihop dem till bollar och lägg ut dem på bakplåtspappersklädda plåtar och kavla sen ut dem ca 1/2cm tjocka. Jag försökte göra mina rektangulära... Låt jäsa i 30 minuter under bakduk eller plastfolie.
Grädda dem mitt i ungen på 250 grader i 7-8 min.




4 kommentarer:

  1. Hej Terese
    Gud vad glad jag blev när jag hittade din sida. Det är så svårt att hitta bra glutenfria recept. Ska prova att göra dessa "hönekakorna" men har du nåt bra recept på fyllning till smårgåstårtan också? Kram Ulrika

    SvaraRadera
  2. Hej Ulrika, kul att du hittade hit :) Jag har bloggat om några olika fyllningar som jag brukar göra, om du kollar denna länken: http://teatravel-glutenresan.blogspot.com/2011/07/smarriga-smorgastartefyllningar.html

    Hoppas att du hittar något som du gillar. Lycka till :-) /Therese

    SvaraRadera
  3. Åh vilken bra blogg. :) Hittade nyss hit när jag sökte på glutenfria recept.
    Min dotter har precis fått ddiagnosen glutenintolerant, så nu söker jag runt med ljus och lykta efter bra bröd recept mm. :-)
    Ska spara din sida. :)

    Tack!! / Ellinor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ellinor! Kul att du hittade hit :) Hoppas att du hittar något recept som du provar och lyckas med. Jag tycker själv att det är rätt så knepigt att baka bröd och sånt, går det bra ena gången så blir det katastrof en annan... Fikabröd som inte har jäst brukar jag lyckas bättre med ;-)
      Ha det gott! /Therese

      Radera