torsdag 12 januari 2012

I backspegeln - det glutenfria 2011

Nu när jag inte får äta en massa goda sötsaker, måste jag ju bara göra en lite återblick över allt smarr som jag gjorde förra året. Det är kul att kolla tillbaka, för det är ju inte bara recept. Det blir som en dagbok också, nästan... Jag är urusel på att skriva "vanlig" dagbok, att föra in lite av vardagen i bloggen är ett utmärkt sätt att "föra lite" dagbok utan att för den delen föra en dagbok så att säga...

Så nedan kommer tillbakablicken med bilder och en massa klickbara länkar. Kanske något recept eller något annat spännande som du missat under året?


Januari

Året började med tandagnisslan och det har återkommit med jämna mellanrum under året, den sista drogs ut straxt innan jul. Nu har Trollet tappat 6 tänder, men oj vilket besvär det kan vara ibland och de rackarna ska ju liksom trilla ut, även om man inte alltid vill.
Då skedde också årets första jäsbrödbak och då blev det såklart semlor! Ååå, vad jag älskar semlor och ååå vad jag INTE gillade att mina blev väldigt torra och smuliga när de inte längre var helt nybakade. Men fina är det ju ändå.
I januari invigde vi vår Spätzlerivare som vi fick i present från Österrike och vi gjorde smarrig Vuxen Wienerschnitzel, som vi gör på ko istället för på kalv...




Februari

I februari upptäckte jag en smarrig Grönpepparsås!!! Alltså om ni inte har testat den, GÖR DET!!!
Vågade även mig på att testa chokladfondant, den dök ju upp lite här och där och vart jag mig än vände. SÅ det var dags att testa och vi har gjort fondant många gånger under året, för så gott är det!




Mars

Mars var månaden när trollet var lite extra sugen på småkakor, vi hann göra några stycken de ska ju hinna ätas upp däremellan också... Det blev fina Nallekakor på pinneTrollets chokladplättkakor som vi tog med till dagis och bjöd på (blev en riktig succe trots att det blev väldigt platta).
Det var också så jag kom över den första magiska gränsen 10 000 besökare :) Jag gjorde även en supergod crunchig müsli.
Vi avslutade mars med att komponera ihop Trollets vita chokladkladdkaka med jordgubbar.




April

I april verkar jag ha varit mycket nostalgisk. Åt en höjdare från mina ungdomsdagar, chokladpudding tillhottad med grädde och bananer, yummi! Åkte några år framåt i tiden och var helt plötsligt tillbaka till bageriet på gymnasiet och bakade vaniljhjärtan som jag blev så nöjd med!
Det var också då vi åt Biff med mango ett antal gånger, då Mich hade nån slags mangocrave. Väldigt enkel och supergod rätt, testa!





Maj

Vi fick vår nya fina bil och kunde njuta av bilfriheten, så skönt! Nu var B12-värdena nere på botten-nivåer och jag hade en tröttare period än vanligt...
Experimenterade med en vit chokladfondant som tyvärr craschade, men var himmelskt god ändå.
Jag återvann de torra smuliga semlebullarna och gjorde brödpudding.
Det var också i maj som jag för första gången flög helikopter! Efter den våghalsigheten blev jag djärv och testade på en helt ny pizzatopping: chorizo, sparris och getost, jag som annars i 99,9 fall av 100 alltid har skinka, champinjoner och ost på min pizza...




Juni

Bakade matbröd för första gången på länge, såklart ett väldigt enkelt och gott bröd där man inte behöver använda min stora fiende; jäst. Det blev en glutenfri variant på Blåhammarens fislimpa.
Jag och trollet gjorde egna såpbubblor och hade skoj hemma på balkongen.
Blev även en tur med mina föräldrar till ett favortihäng: OT. Där jag åt en smarrig hamburgare och jag har hört att de ska vara stockholms godaste burgare (från en säker källa; en fd kollega som är matkräsen men som kan sina hamburgerställen, Mats du kan känna dig träffad)




Juli

Trollet var på semester uppe i norrland och då gjorde jag några extrarapporter om läget hemma så att hon kunde gå in och kolla. Det kan ju hända en hel massa och Billkillen och Blommis ville gärna vara med och hälsa lite...
Så härligt med sommar, då kan man sitta ute och äta frukost på balkongen. Man kan gå ut och äta god mat på stan eller åka till någon annan stad; Nynäshamn är en trevlig sommarstad...
För (hmmm) andra gången det här året tar jag fram fienden jästen för att baka bröd. Nu vankas det smörgåstårtor!!






Augusti

Min semestermånad som var såå efterlängtad. Då skrev jag om vår tur till Kolmården och såklart höjdpunkten; den sköna veckan på Rhodos. När vi kom hem så var sommaren nästan slut, det regnade nämligen väldigt mycket resten av semesterdagarna. Vi tog det lugnt mest, åkte en sväng till Västerås och hälsade på min bror och hans fru. Vi gjorde även egen kokosmjölk, bakade vita chokladkakor och stekte krabbelurer.
I slutet av semestern så började trollet i skolan, stora tjejen!





September

Nu var vi lite småsjuka hemma och vi försökte att "bli som jag igen" med choklad. Det blev även en månad med väldigt få inlägg, det var flyttpackningen som styrde våra liv då. Men jag hann exprimentera lite och gjorde en sötig marshmallowsås till de salta chipsen.
Vi firade även vår kära Bill-kille som fyllde ett helt kaninår :-)






Oktober

...blev också inläggsfattigt, nu är vi inne i själva flyttmånaden. Men mat ska man ju alltid äta och det blev ett till experiment; glutenfri teriyakisås som vi anväde till asiatiska kycklingbiffar
Den 14 oktober bar det av mot nya höjder allt som vi packat fick åka lastbil till nya lyan, som såklart skulle det packas upp, åååå så trökigt det är att flytta egentligen. Men såhär några månader efteråt så är allt uppackat och vi trivs såååå bra!





November

Mich's föräldrar kom på besök och de hjälpte oss med en hel massa möbelmontering, om inte de kommit hade vi nog inte varit färdiga ännu...
Blev bjuden på en smarrig äppelkaka av trollets farmor och den gjorde vi några gånger hemma med olika bärfyllningar, ett riktigt succerecpet!
I mitten av månaden hade jag nått upp i 35 000 besök på bloggen!!
Jag gjorde en så supergod chokladmousse, som dessutom nästan är nyttig :-)






December

December är ju en månad i julens tecken. Det blir en massa godisbak, pyssel, julsånger i skolan, matförberedelser och ännu mera pyssel.
Vi firade jul hemma hos oss och jag fick en massa fina julklappar. Ska visa dem nån gång. Fick en massa böcker, nagellack, roliga bakgrejer från NY och Mich köpte mig en ny morgonrock (han tyckte inte att min-kära-10-år-gamla var så snygg längre).

Så nu är jag redo att ta tag i det nya året på riktigt allvar, nu när det gamla är avhandlat och tillbakablickat :-)

10 kommentarer:

  1. Vilka fina bilder och roligt att läsa.Å`så mycket gott ni gjort.Ni är ju så duktiga!! Kramar till er/ Mamma

    SvaraRadera
  2. Tack Mammis :) Ja, visst har vi gjort mycket gott :)

    SvaraRadera
  3. Å såroligt att läsa din "årskalender", så mycket du hunnit med! och stort GRATTIS till så många besökare!!

    Tusen tack för inlägget på vår sida, jag skulle bli hur glad som helst om du handlar Mormor Magdas Därproducerade Glass på Daglivs! Det kommer bli provsmakning där senare! kram Angela hos Mormor Magda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Angela!! Då ska jag hålla utkik efter provsmakningstillfället :) Kram

      Radera
  4. Vilket spännande och innehållsrikt år! Lycka till med det nya!

    SvaraRadera
  5. Hej Therése! Har skickat en award till dig, som jag tycker du förtjänar! Ha en skön helg!
    http://kjerstismatochprat.blogspot.com/2012/01/jag-har-fatt-en-award-min-allra-forsta.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. ÅÅ tack så mycket Kjersti!! Över helgen ska jag tänka ut vilka jag ska skicka den vidare till. Ha en skön helg!

      Radera
  6. Hej Therése! Jag ramlade av en slump in på din sida -vilken njutning att läsa! O då tänker jag i första hand på dina formuleringar o ditt härliga sätt att dela med dig av ditt liv! Tröttnar du på matlagningen nån gång råder jag dig till att arbeta som skribent av nåt slag! (Fast det kanske du redan gör?)
    Mvh Stephanie i skåne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Stephanie i Skåne :)

      Kul att slumpen tog dig hit och tack så mycket för din gulliga kommentar! Jag är inte skribent, men däremot så älskar jag att skriva och ja om jag tröttnar på mat så kanske jag tar och skriver istället :)Har lite små förhoppningar på att kanske kunna skriva lite nu när jag är mammaledig, men man vet aldrig hur det går, hihi...

      Kram Therese

      Radera